Eri reittejä eteenpäin

Reittini opiskelemaan, ja sen myötä myös viestinnän korkeakouluharjoitteluun, ei välttämättä ole ollut se kaikkein tyypillisin. En jatkanut lukiosta läheskään suoraan opiskelemaan, enkä suorittanut kanditutkintoanikaan ihan tavoiteajassa – ja siitä huolimatta kaikki on mennyt hyvin.

Lue lisää Eri reittejä eteenpäin

Kaikki irti opiskeluajasta: koronafuksi-style

Opiskelen nyt toista vuotta oikeustradenomiksi Hyvinkään kampuksella, ja viime syksynä opintoni alkoivat kaikkien muiden aloittaneiden tavoin aika kurjassa tilanteessa. En selkeästikään ollut ainoa, jota mietitytti esimerkiksi kavereiden saaminen uudessa paikassa, kun iso osa opiskelusta tapahtui etäopetuksessa. Koska esimerkiksi opiskelijatapahtumiakaan ei syksyn mittaan enää järjestetty, kaipasin uudessa paikassa vastapainoa etäopiskelulle sekä uusien ihmisten tapaamista. Ehkä tästäkin syystä silmäni ja mieleni olivat poikkeuksellisen avoinna, kun opiskelijasähköpostiin tippui ilmoituksia erilaisista mahdollisuuksista osallistua monenlaiseen toimintaan Laureassa. Tässä postauksessa annan vinkkejä siitä, mitä kaikkea meidän koulussa voi opintojen ohella tehdä ja miten luoda etäaikana opiskeluajasta itselleen mielekästä täynnä uusia kokemuksia:

Lue lisää Kaikki irti opiskeluajasta: koronafuksi-style

A journey through the wonderful world of internationalization

The current times have challenged internationalization in unforeseen ways. As borders have closed and travel restrictions tightened the internationalization efforts have also come to a halt, at least when it comes to mobilities. At another front, this unusual era has worked as a propeller for innovation, harnessed to discover alternative routes of internationalization. In between obstacles and innovation, we are living exciting times when it comes to the future prospects of internationalization of higher education. This is also visible in the new Erasmus+ programme season (2021-2027) where the priorities are set on inclusivity, environment and climate action, and digital transformation.  The future is sustainable, digital and includes us all.

Lue lisää A journey through the wonderful world of internationalization

Restaurant Nolla and Mission Zero Foodprint

Restaurant Nolla is an unique pioneer restaurant in the Mission Zero Foodprint project. Restaurant Nolla originated when Luka Balac, Albert Franch Sunyer and Carlos Henriques wanted to establish a communal and responsible restaurant. As the name implies Nolla – Zero, the starting point and purpose of the operation is to be a zero-waste restaurant and generate as little waste as possible. They implement this philosophy in all their activities. Other restaurants can take an idea or more of their holistic zero waste philosophy.

Lue lisää Restaurant Nolla and Mission Zero Foodprint

Tutustu syksyn uusiin harjoittelijoihin

Esittelyssä syksyn uudet harjoittelijat! Tänäkin syksynä meillä on viisi harjoittelijaa, joilla kaikilla on omat vastuualueensa ja työtehtävänsä. Tässä postauksessa harjoittelijat esittelevät itsensä kolmella faktalla.

Lue lisää Tutustu syksyn uusiin harjoittelijoihin

Restonomikoulutuksen opetussuunnitelman kehitystyö, osa 1

Kuva 1. Päivän työskentelyä

Syksyinen maanantai-iltapäivä toi yhteen (virtuaalisesti, luonnollisesti) Palveuelämystiimin, joka Leppävaaran kampuksella kouluttaa tulevaisuuden palveluelämysten kehittäjiä. Alkaneen lukuvuoden aikana työn ohella tiimillä on tärkeä tehtävä – suomenkielisen opetussuunnitelman uudistaminen. Tunnelin päässä siintää maaliskuu 2022, jolloin opetussuunnitelman tulee olla valmiinaa. Ensimmäiset opiskelijat aloittavat uuden opetussuunnitelman mukaiset opinnot tammikuussa 2023. Nyt tehtävä työ koskettaa kaikkia suomenkielisissä restonomiohjelmissa opiskelevia opiskelijoita, niin päivä- kuin monimuotototeutuksen osalta. Kyseessä on siis ISO ja merkittävä työ.

Lue lisää Restonomikoulutuksen opetussuunnitelman kehitystyö, osa 1

Mission Zero Foodprint – digital solutions

The Mission Zero Foodprint pilot restaurants have been working with one of three digital solutions in order to combat the idea of sustainability to whichever solution they deem fit for them. The tested solutions are provided by Clonet, TotalCtrl and HukkaAI. These three digital solutions are trying to combat a certain aspect of sustainability that has become very important in today’s standards for how restaurants could become more sustainable.

Lue lisää Mission Zero Foodprint – digital solutions

Krapihovi and Mission Zero Foodprint

Take a look Krapihovi, one of the Mission Zero Foodprint pilot restaurants! It´s located on the shores of Lake Tuusulajärvi, 30 km from center of Helsinki and 15 km from Helsinki Vantaa Airport. Restaurant Krapihovi offers a rich, Finnish buffet, where pure and fresh ingredients from the surrounding area are especially important. Buffet dishes vary according to the seasons. 

Lue lisää Krapihovi and Mission Zero Foodprint

Restaurant Nokka and Mission Zero Foodprint

Restaurant Nokka has been a pioneer in serving its customers dishes made from Finnish seasonal food for almost 20 years, raising the respect for domestic ingredients long before it has become trendy. We interviewed Ari Ruoho, the kitchen manager and Terhi Vitikka, the restaurant manager, about the operations of Restaurant Nokka, where responsibility, ecology and avoiding food waste have been the guiding principles of the operations for years.

Lue lisää Restaurant Nokka and Mission Zero Foodprint

Milis´s food and cafe and Mission Zero Foodprint

Mili´s Food & Cafe is the one of the pilot restaurants of Mission Zero Foodprint. It has two offices in the ice rinks of Leppävaara and Tapiola sports parks in Espoo. Mili´s offers nutritious and tasty food for athletes in portions and buffet, as well as bistro-type dishes and coffee products. They also have catering services.

Lue lisää Milis´s food and cafe and Mission Zero Foodprint