Tervetuloa blogiimme!

Olemme neljä nuorta kahdenkymmen ikävuoden paikkeilla olevaa sosionomiopiskelijaa, jotka tulevat syventymään nuorison maailman tämän blogin parissa.  

Olemme itsekin vielä nuoria, joten käsityksemme ja kokemuksemme nuorisosta ovat vielä hyvinkin tuoreesti mielessä, sekä osittain vielä ajankohtaisiakin näin nuorina aikuisina.

Lue lisää Tervetuloa blogiimme!

Oma jaksaminen koetuksella

Ajattelin nyt kertoa ja vähän kuvata sitä, miten minun oma jaksamiseni tämän etäopiskelun, kotona olemisen, töissä käymisen ja karanteenin kanssa on sujunut.

Voin sanoa, että alkuun ajattelin tämän kaiken yhdistämisen olevan helppoa ja yksinkertaista. “Kyllä tästä selvitään”– oli asenteenin alussa. Nyt kun tässä ollaan, jo melkein 2 kuukautta oltu samassa tilanteessa, alkaa asenteeni olemaan kaikkea muuta kuin positiivinen. Voin vahvasti sanoa, että se oma jaksaminen on hyvinkin koetuksella jatkuvasti.

Lue lisää Oma jaksaminen koetuksella

Miksi nuoret käyttävät päihteitä?

Nuorten päihteiden käyttöön on toki monia syitä, mutta pohdin tekstissäni vain yhteiskunnan luoman paineen aiheuttamaa ilmiötä. 

Ensimmäisenä minulle tulee mieleen se, että nuoret kokevat päihteiden olevan hetkellinen helpotus ja irtaantuminen arjen kasaantuvasta stressistä. Omat ajatukset saattavat kuormittaa hyvinkin paljon, ja jos omia murheita ei osaa käsitellä oikein, tulee niitä helposti paettua päihteiden avuin.

Lue lisää Miksi nuoret käyttävät päihteitä?

Puhutaan seksuaalikasvatuksesta

Törmäsin muutama päivä sitten väestöliiton bogi tekstiin, joka kertoi nuorten chatista, jossa nuorille järjestetään seksuaalineuvontaa. On aivan mahtavaa, että tällaisia chat mahdollisuuksia on tänä päivänä olemassa. Teksti nimittäin kuljetti minut välittömästi takaisin jonnekin omaan nuoruuteni. Tällaista mahdollisuutta ei ollut omassa nuoruudessani tai jos oli en siitä ikinä saanut tietää. Silloin tuntui, että monet asiat jäivät vain arvauksien ja sen varaan mitä joku kaveri oli jostain joskus kuullut.

Lue lisää Puhutaan seksuaalikasvatuksesta

Sosiaalinen media – apuna normien purkamisessa?

Se, että sosiaalinen media luo erityisesti nuorille ulkonäköpaineita, kuulee joka tuutista. Harvemmin kuitenkaan puhutaan siitä, että sosiaalinen media voi myös rohkaista ihmisiä näyttämään juuri siltä, miltä he itse haluavat. Yle-uutisissa julkaistussa tutkimuksessa, jossa tutkittiin sosiaalisen median lisäävän paineita, haastateltiin erikoistutkijaa Erica Åbergia. Åberg väittää, että sosiaalinen media sisältää paljon mahdollisuuksia ulkonäköpaineiden purkamiseen ja niiden haastamiseen, erilaisten ulkonäöllisten marginaalien valistamiseen sekä erityisten ulkonäköyhteisöjen muodostumiseen.

Lue lisää Sosiaalinen media – apuna normien purkamisessa?

Nuorisotyö etänä?

Muutama päivä sitten juttelin ystäväni kanssa puhelimessa vallitsevasta tilanteesta (yllätys). Ystäväni totesi, että nyt on hyvä hetki pysähtyä ja käydä läpi asioita, jotka ovat jo pitkään hautuneet pääkopassa, ja joita on vain pystynyt aikaisemmin välttelemään. Nyt, kun kaikki paikat ovat kiinni ja täytyy pysytellä kotona, niin on melkeinpä pakko käydä läpi asioita, joita on pitkään vältellyt.

Lue lisää Nuorisotyö etänä?

Vinkkejä etäopiskeluun

Nyt tämän vallitsevan tilanteen takia koulut ovat suljettuina ja kaikki opetus onkin siirtynyt etäopiskeluun sekä itsenäisen opiskelun pariin. Etäopiskelu sekä itsenäinen opiskelu ei ole aina niin helppoa ja mukavaa kuin miltä se kuullostaa. Se itseasiassa vaati paljon vaivan näkemistä opiskelevalta nuorelta itseltään.

Vaikka kursseille osallistutaankin yökkärissä sohvalta käsin ei se silti tarkoita sitä, että opiskelu olisi yhtään sen helpompaa. Samalla tavalla tunnille täytyy osallistua ja tehtäviä tehdä. Nyt koulun käynti ja opiskelu sekoittuvat vain arkiseen vapaa-aikaan, yökkärin ja sohvalla löhöilyn takia.

Lue lisää Vinkkejä etäopiskeluun

10 keinoa hallita stressiä

Herätys soi. Tänään on koe ja esitelmä. En nukkunut yöllä. Äiti huutaa alakerrassa. Teinkö eilen läksyt? Monelta oli koe? Oliko tänään edes koetta? Mikä se ohjelma oli missä koe piti tehdä, Peppi, Pakki, Wilma, Ville, Pirkko, mikä se nyt oli? Isä saatetaan lomauttaa. Kesäloma reissu peruuntui. Huone pitäisi siivota. Kaveri soittaa. Kaveria ei saa nähdä. Voi tulla korona. Kauppaan ei saa mennä. Voi tulla korona. Harrastukset on peruttu. Siitäkin voi tulla korona. Äiti on sairaanhoitaja, se on töissä. Tuleeko siitä korona? Mummi on vanha. Toivottavasti sille ei tule koronaa, se joutuisi sairaalaan. Mitä jos minulle tulee korona. Sattuukohan se. Minua pelottaa. Uutiset tulee radiosta. Korona, Korona, Korona. Koulua ei ole enää keväällä. Uusimaa menee kiinni. Korona, Korona, Korona. Minua ahdistaa. Onko tuo kyynel. Minua taitaa itkettää. Äiti. Eihän meille tule koronaa. Minä haluan kouluun, kaverille, harrastuksiin, kesäloma matkalle. En mitään koronaa.

Lue lisää 10 keinoa hallita stressiä

Saako nuori luotettavan tiedon sosiaalisesta mediasta?

Sosiaalisen median haitat sekä hyödyt korostuvat etenkin kun yhteiskuntamme on kriisissä. Tällä hetkellä koronavirus on läsnä jokaisen elämässä ja vaikuttaa ihmisten arkeen monilla tavoilla. Koska keskitymme blogissamme erityisesti nuoriin, pohdin tässä postauksessa nykyistä tilannetta ja miten siihen liittyy nuoret ja sosiaalinen media.

Lue lisää Saako nuori luotettavan tiedon sosiaalisesta mediasta?