Kurkusta alas

Lapsuus, jossa alkoholi oli läsnä

Moikka!  Tässä postauksessa kerron omista kokemuksistani kasvaessani päihteitä ongelmallisesti käyttävän isäni kanssa. Pyrin kertomaan näistä henkilökohtaisista kokemuksistani sen lapsen silmin, joka silloin olin. Kerron myös hieman siitä, miten lapsuuden tapahtumat ovat vaikuttaneet tähän päivään ja muihin ihmissuhteisiin.  

Lapsuus pelon vallassa

Tämä blogiteksti on toinen osa kolmesta blogiimme tulevasta kirjoituksesta, jossa me blogin kirjoittajat kerromme henkilökohtaisia tarinoita läheisten päihteidenkäytöstä. Tässä blogitekstissä haluan kertoa teille oman henkilökohtaisen tarinani siitä, miltä alkoholin liiallinen käyttö on näyttänyt pienen lapsen silmissä, kun toisella vanhemmalla tulee vakava alkoholiongelma. Lisäksi kerron, millaisia vaikutuksia lapsuuden kokemuksilla on ollut ja on edelleen elämässäni.

Vanhempien ongelmallinen päihteidenkäyttö

Kirjoitan tänään blogitekstissä henkilökohtaisista kokemuksistani liittyen läheisen ongelmalliseen päihteidenkäyttöön. Olen lapsuudessa elänyt perheessä, jossa molemmat vanhemmat käyttivät alkoholia liiankin kanssa, ja tämä on vaikuttanut voimakkaasti siihen, millaiseksi ihmiseksi olen muovautunut tänä päivänä. Blogiteksti on osa kolmen blogikirjoituksen kokonaisuutta, jossa me blogin kirjoittajat avaamme omia kokemuksia liittyen alkoholin ongelmakäyttöön.

Päihtynyt vanhempi

Moikka!  Tässä postauksessa aiheena on vanhemman alkoholin käyttö lapsiperheessä. Heti alkuun haluan jakaa teille Aamulehdessä julkaistun artikkelin, jossa kerrotaan Esmeralda nimisen tytön kokemuksia hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan kasvaessa alkoholia käyttäneen yksinhuoltajaäitinsä kanssa. Esmeralda ei muista omaa lapsuuttaan ilman alkoholia, mutta oireet äidin juomisesta alkoivat näkyä vasta murrosiän kynnyksellä. (Roivainen 2018.) 

Päihteet ja nuoret

Nuoret ja päihteidenkäyttö, mikä ihana aihe! Tuntuu siltä, että kyseinen aihe herättää usein paljon keskustelua, mielipiteitä, joskus jopa todella radikaalia syyllistelyä ihmisten keskuudessa. Ja eihän se ole ihme, sillä onhan nuoret meidän tulevaisuutemme ja päihteet laittomia, sekä väärinkäytettynä todella vaarallisia nuorille. Miksi sitten niin monet nuoret kokeilevat tai alkavat jopa käyttämään päihteitä jo nuorella iällä? Ja onko … Lue lisää

Kohtaamisia päihdeongelmaisten parissa

Luultavasti jokainen meistä on törmännyt liikkuessaan kaupungilla tai lähiössä päihteidenkäyttäjiin, jotka vaikuttavat päihtymystilansa vuoksi sekavalta ja ulkoinen olemus on hieman riutunut sekä epäsiisti. Tämä herättää ihmisissä monenlaisia tunteita. Päihteitä ja päihteidenkäyttäjiä ympyröi stigma, jota olisi tärkeää purkaa yhteiskunnallisella tasolla. Tästä johtuen olisi tärkeää kohdata päihteidenkäyttäjät sekä päihdeongelma inhimillisellä otteella.

Päihdehaitat

Jokainen varmasti tietää, että päihteidenkäytöllä voi olla hyvin moninaisia vaikutuksia yksilön terveydentilaan, sosiaalisiin suhteisiin, hyvinvointiin ja esimerkiksi elämänhallintaan. Kerron tässä postauksessa näistä painottuen päihteiden terveydellisiin haittavaikutuksiin.  

Millaista on Suomalainen päihdehuolto?

Info pläjäys:  Suomessa meillä on siitä onnekas tilanne, että meillä on päihdehuoltolaki, joka määrää jokaisen kunnan järjestämään päihdehuoltoa tarvittavan määrän. Palvelujen laatua tarkkailee Valvira, sekä Avi. Jokaisen kunnan tulee vastata tarjoamistaan palveluista. Kunta voi järjestää palvelun itsenäisesti, yhdessä toisen kunnan kanssa tai ostopalveluna muilta kunnilta tai yksityisiltä palveluilta kuten yhdistyksiltä. Suomessa järjestetään päihdekuntoutujille avohuoltoa, laitoskuntoutusta ja katkaisuhoitoja. Avohuolto on … Lue lisää

Päihteidenkäyttö Suomessa

Alkoholin käyttö Suomessa päihteidenkäyttö on varsin tavanomaista. Alkoholinkäyttöä ei tarvitse perustella, sillä sen käyttö on juurtunut suomalaiseen kulttuuriin hyvin syvälle. Alkoholin käyttö on niin yleistä, että tipatonta elämäntapaa voi joutua perustelemaan ihmettelijöille kyllästymiseen saakka. Tipaton elämäntapa eli absolutismi on kuitenkin yleistynyt ja yhä useampi nuori ei käytä alkoholia ennen täysi-ikäistymistä. Alkoholin käyttö ja humalahakuinen juominen … Lue lisää