Muurin toisella puolella

Kuka ihmeen KEIJO?

KEIJO-hanke on kehitetty edistämään kokemusasiantuntijuuden keinoin rikostaustaisten ja päihdetaustaisten osallisuutta ja itsenäisyyttä. Hanke toimi ESR-rahoituksella vuosina 2018–2020. Sitä toteutti Valo-Valmennusyhdistys ry yhdessä Silta-Valmennusyhdistyksen ja Laurean ammattikorkeakoulun kanssa, yhteistyökumppanina Rikosseuraamuslaitos. KEIJO-koulutusta tarjotaan edelleen Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Hanke on saanut vuonna 2019 Vuoden pedagoginen teko tunnuspalkinnon ja vuonna 2021 Mielen avain -tunnustuksen. Mielen avain –tunnustus jaetaan kokemusasiantuntijuutta ja osallisuutta edistäneelle toimijalle.  

Nuoret rikoksen tiellä

Vuosina 2020 ja 2021 on julkisuudessa paljon puhuttu nuorisorikollisuudesta ja sen raaistumisesta ja varmasti jokaiselle tulee mieleen muutamia eri tapauksia, joita on käsitelty erityisen paljon mediassa. Tässä postauksessa esitän tilastoja ja kerron niin nuorisorikollisuudesta, sen raaistumisesta kuin nuorista vangeista Suomessa.

Vapautuva vanki ja raha

Tässä postauksessa haluaisin selvitellä sitä, miten vapautunut vanki alkaa selvittämään raha-asioitaan. Minua kiinnosti kyseinen asia, niin päätin tehdä siitä blogipostauksen. Aluksi hieman puhun siitä, miten vankilassa hoidetaan raha-asioita. Sen jälkeen hieman siitä, miten vapautunut vanki voi jatkaa raha-asioidensa selvittämistä.

Päihteettömyyden tukeminen

Rikosseuraamuslaitoksen asiakkaista jopa 80 % on ongelmia päihteiden käytön kanssa ja monet rikokset tapahtuvatkin päihteiden vaikutuksen alaisena. Päihteiden käyttö on myös yksi keskeinen tekijä ylläpitämään rikollista elämäntapaa. Millaista tukea vangeille sitten tarjotaan päihteettömän elämän rakentamiseen?

Älyvankiloiden aikakausi

Nyky-yhteiskunnassa suurin osa asioinnista tapahtuu sähköisesti. Olipa kyse sitten pankkipalveluista, asumiseen liittyvistä asioista, työnhausta, koulutuksesta tai yhteydenpidosta läheisiin. Yleisesti vangeilla ei ole henkilökohtaisia tietokoneita käytössään, mikä rajoittaa paljon mahdollisuuksia pysyä yhteiskunnassa kiinni. Tähän kuitenkin Rikosseuraamuslaitoksen Älykäs vankila –hanke on tekemässä muutosta. 

Opiskelu kiven sisällä ja vapauden koitettua

Onko alhaisella koulutustasolla yhteyttä rikolliseen käyttäytymiseen? Tutkimuksien mukaan on. Esimerkkinä annetaan mm. se, että pelkästään peruskoulusta valmistuneella on yli neljä kertaa suurempi riski syyllistyä väkivaltarikoksiin kuin ammattikoulusta valmistuneella, ja jos vertaa vielä lukiosta tai korkeakoulusta valmistuneeseen, riski on entistä suurempi. Se ei tarkoita, että jokainen pelkästään peruskoulun käynyt päätyy rikolliselle tielle, mutta se ei kuitenkaan … Lue lisää

Vankilasta vapautuvat naiset näkyviksi

Vaikka naisten osuus vapautuvista vangeista on vain noin 7,5%, on silti aika nostaa esille heidän kokema eriarvoisuus. Naiset nähdään usein lempeinä ja kiltteinä äitiyden ja hoivaajien rooliodotuksien mukaisesti. Tästä johtuen naisia on vaikeampaa nähdä rikoksien tekijöinä ja silloin, kun nainen rikkoo lakia, hän lakien rikkomisen lisäksi rikkoo normeja ja odotuksia, jotka liittyvät naiseuteen ja sen … Lue lisää

Vapaaehtoistyö vapautuville vangeille

Vapaaehtoistyö olisi hyvä alku vapautuneelle vangille, koska kynnys lähteä vapaaehtoistyöhön on matalampi. Vapaaehtoistyö voisi olla myös ovi vakituiseen työllistymiseen. Vapaaehtoistyötä on monenlaista. Esimerkiksi VIERTO-hankkeessa pyrittiin edistämään vapautuvien vankien työllistymistä aloittamalla vapaaehtoistyötä. Tilanteet vaihtelevat riippuen vangin henkilökohtaisesta tilanteesta.

Onko käytännön asiat mietitty kuntoon?

Vapautus vankilasta häämöttää jo nurkan takana ja paluu uuteen arkeen on tapahtumassa hyvää vauhtia. Rutiinit ovat hyvin keskeinen asia ihmisen elämää ja muutos rutiineihin on aina haastava pala purtavaksi. Vaikka kyseinen muutos tuntuisi kuinka miellyttävältä tahansa, voi se kuitenkin olla tarpeeksi horjuttamaan kenen tahansa elämää. Sopeutuminen vie aina oman aikansa. Mistä ihmeestä tulee siis oikein … Lue lisää