Ruoka toi yhteen – Farmer’s Market toi tuhansia Teurastamolle

Aamu alkoi sumuisena, mutta sää kirkastui nopeasti auringonpaisteeksi – täydellinen tausta uudelle kaupunkitapahtumalle. Ensimmäistä kertaa Farmer’s Market -nimellä järjestetty tapahtuma houkutteli yli 4500 kävijää Helsingin Teurastamon alueelle. Samalla juhlistettiin valtakunnallista Lähiruokapäivää, nyt ensimmäistä kertaa myös Helsingin kantakaupungissa.

Sää suosi Farmer’s Market tapahtumaa Helsingin Teurastamolla 6.9.2025. Kuva: Sakari Röyskö

Lähiruokapäivä on vuosittainen juhla kotimaiselle ruoantuotannolle ja maaseudulle. Sitä on vietetty jo useiden vuosien ajan, ja tapahtuma järjestetään sadoilla maatiloilla ympäri Suomen. Tilat avaavat ovensa vierailijoille, tarjoten mahdollisuuden tutustua paikalliseen ruoantuotantoon, eläimiin ja viljelyyn. Tänä vuonna Lähiruokapäivä laajeni myös urbaaniin ympäristöön – Teurastamolle – jotta myös kaupunkilaiset pääsisivät osallisiksi lähiruoan ilosta. “Niin mukava kun onkin vierailla maatiloilla, niin kaikilla ei siihen ole mahdollisuutta. Siksi on hienoa, että saadaan järjestää tämä tapahtuma Teurastamolla,” todettiin tapahtuman yhteydessä.

Tapahtuman toteutuksesta vastasi Teurastamon (Helsingin kaupunkitilat Oy) kanssa useampi ruoka-alan kehittämishanke. Forum Virium Helsingin koordinoima Urban&Local-hanke tuo lähiruokaa kaupunkiin ja mahdollistaa markkina-avauksia ruoka-alan yrittäjille. Laurea-ammattikorkeakoulun yhdessä Lapinjärven kunnan kanssa toteuttama Ruoka tuo yhteen -hanke tukee uusimaalaista ruoka-alaa kehittämällä digitaalista osaamista ja yrittäjyyttä, sekä tavoitteena oli suunnitella pääkaupunkiseudun kaupunkien asukkaiden ja Uudenmaan maaseudun alueiden yrittäjien kohtaamista tukeva tapahtuma. Tässä Farmer’s Market-tapahtuma onnistui loistavasti. Helsingin yliopiston Food SystemiCity -ohjelma puolestaan edistää kestävien paikallisten ruokajärjestelmien kehittämistä ja uutta liiketoimintaa kaupungeissa.

Sadonkorjuun satoa ja kotikeittiöön inspiraatiota

Farmer’s Market tarjosi monipuolisen kattauksen lähiruokaa ja inspiraatiota kotikeittiöihin. Paikalla oli sesongin tuotteita ja sadonkorjuun satoa, luomukasviksia, yrttejä, leipomotuotteita, sieniä, marjoja sekä maukkaita artesaanikastikkeita.

Lapinjärveltä saapuneen Kal’s Specialty Foodsin Kalevi Hofström myymässä artesaanikastikkeita. Kuva: Sakari Röyskö

Laurean erillishaun kautta valitut restonomiopiskelijat, ns. ”Chef-ryhmäläiset”, olivat tapahtumassa tuotekehitystehtävään liittyen suunnitelleet pientuottajien raaka-aineista helposti kotona valmistettavan ruokatuotteen. Oli lipstikkakastiketta ja paahdettua perunasalaattia, tomaattista Oman Pellon kesäkurpitsasäilykettä sekä erilaisia annosversioita Kotitilan Pikajauhiksesta. Näitä herkullisia tuotteita maistatettiin tuottajien pöydillä hieman alle kaksituhatta annosta. Reseptejä ladattiin mukaan QR-koodien kautta 268 kertaa. Palaute oli hyvää niin opiskelijoiden tuotteille kuin tuottajillekin.

Laurean opiskelijat maistattivat kehittelemiään tuotteita tuottajien myyntitiskillä. Kuvat: Sakari Röyskö

Mukana olivat myös Haaga-Helia ammattikorkeakoulu sekä Etelä-Suomen keittiömestarit, jotka myivät tapahtuman vieraille omia annoksiaan. Helsingin yliopiston Viikin kampukselta mukana oli EIT Food Solution -kurssin opiskelijoita, jotka maistattivat omia, uusia ruokainnovaatioita ja saivat paljon arvokasta palautetta suoraan kuluttajilta. Tapahtuman kruunasi aina aurinkoinen kokki ja food designer Linnea Vihonen, joka kokkasi paikan päällä herkullisia annoksia kotimaisista raaka-aineista. Teurastamolla soi myös livemusiikkia kaikenikäisille. 

Linnea Vihonen kokkasi satokauden herkkuja. Reseptit löydät täältä. Kuva: Sakari Röyskö

Ensi vuonna uudestaan!

Farmer’s Marketin kaltaiset tapahtumat ovat tärkeitä monesta syystä. Ne mahdollistavat paikallisille tuottajille suoran myynnin kuluttajille ilman välikäsiä ja tukevat pienyrityksiä, joille markkinat voivat olla ensimmäinen askel liiketoimintaan. Tapahtumat myös vahvistavat paikallistaloutta ja rakentavat yhteisöllisyyttä tarjoamalla kohtaamispaikan, jossa ihmiset voivat tavata, jutella ja verkostoitua. Lisäksi ne tarjoavat pääsyn tuoreeseen ruokaan – kausituotteisiin, luomuun ja paikallisesti kasvatettuun ruokaan – ja antavat ostajille mahdollisuuden keskustella suoraan tuottajien kanssa ja oppia ruoan alkuperästä.

Pikagallup tuottajille tapahtuman lopussa teki selväksi, että tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut. Useampi tuottaja sai myytyä kaikki tapahtumaan varaamansa tuotteet, ja käytiinpä niitä hakemassa vielä lisääkin. Korkeat toripaikkavuokrat eivät tässä tapahtumassa karsineet osallistujia, sillä Farmer’s Market tapahtumaan tuottajille osallistuminen ja myyntipaikka oli maksutonta. Tämä tapahtuma onnistui yli odotusten, joten ensi vuonna ehdottomasti uudestaan, sanoi Helsingin kaupunkitilat Oy:n kehittämispäällikkö Anna Pakarinen.

Kirjoittaja: Mika Vitikka, Ruoka tuo yhteen -hanke

Ruoka tuo yhteen -hanke on maakunnallinen ruokasektorin kehittämisen hanke. Ruoka tuo yhteen– hanketta rahoittaa Euroopan maaseuturahasto 2023–2027 tiedonvälityshankkeet toimenpiteenä. Hanketta toteuttaa 1.1.2025 – 30.11.2026 Laurea-ammattikorkeakoulu Oy yhteistyössä Lapinjärven kunnan kanssa.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi