Turvapaikan hakeminen osa 2

Edellisellä blogissa oli kertonut miten aikuinen turvapaikanhakija pysty hakemaan turvapaikan Suomesta ja minkälaiset vaiheet siinä prosessissa käydään läpi. Tässä osassa kerron teille myös siitä, miten lapsi ilman huoltaja pysty hakemaan turvapaikan Suomesta.

 Se prosessi on pikkasen monimutkaisempi kuin aikuisella turvapaikanhakijalla. Lapsen kohdalla alussa käy samat asiat mitä aikuisellakin turvapaikanhakijalla. Turvapaikanhakija saapuu Suomeen, ilmoita viranomaiselle, että halua hakea turvapaikan Suomesta. Viranomaiset tai poliisi rekisteröitävät lapsen, ottavat valokuvan sekä kirjaavat hänen tietonsa ulos. Sormenjäljet ottavat vain silloin, jos hakija on yli 6-vuotias lapsi. Allekirjoituksen viranomaiset ottavat kaikesta, riippumatta iästä. Sitten lapsen ohjaavat vastanottokeskuksen käsittelyn aikana. MIGRI pyytä sosiaalityöntekijältä vastaanottokeskuksesta lausunnon lapsen edusta. Lapsi sekä hänen edustajansa saapuvat MIGRIN missä tapahtuu hakijan käsittely, samalla jäljitetään lapsen huoltaja, jos se on mahdollista ja jos se on lapsen edun mukaista. MIGRI myös selvittää lapsen ikä, jos se on tarpeen, esim. että ei tapahtuu huijausta hakijan puolesta. Ja viimeisellä vaiheella lapsi eli turvapaikanhakija saa joko myönteisen tai kielteisen päätöksen. Välillä käsittelyt voi mennä monimutkaiseksi (Migri).

Turvapaikanhakijaksi ei ole vaikea tulla, siihen pitäisi olla jonkinlainen syy ja yleensä syy aina löytyy.

Maahanmuuttovirasto, Migri 2022. Turvapaikka voi hakea vain Suomesta. Viitattu 10.02.2022. https://migri.fi/turvapaikka-suomesta

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi