Kädet taiteilevat äidille tai isälle, ystävälle, mummulle tai vaarille kortin. Ensimmäisiä taideteoksia joita olet joskus tehnyt itse tai olet saanut sellaisen. Vaalit sitä, koska, sen on tehnyt sinulle joku rakkaudella ja se tuottaa mielihyvää. Taiteen tarkoitus on tuottaa mielihyvää ihmiselle. Taidetta on ympärillämme kaikkialla ja jokainen meistä on varmasti törmännyt taiteeseen jossain kohtaa elämässään. Suomessa on taidemuseoita ja taiteilijoiden koteja joista on tehty museoita. Nykytaiteen museo Kiasma, Emil Cedercreutzin museo, Ainola, Aino ja Jean Sibeliuksen koti ja monia muita. Kuuntelemme musiikkia tai äänikirjoja, katselemme elokuvia ja luemme kirjoja ja käymme teattereissa ja konserteissa. Mitä taide sitten merkitsee ihmiselle?
Taide on osa jokapäiväistä elämäämme vaikka emme aina siihen kiinnittäisi huomiotakaan. Jokainen kokee ja tuntee taiteen eri tavalla. Taidetta voi katsella, kuunnella, koskea. tuntea. Taide tuottaa mielihyvää, siihen voi purkaa omia tunteitaan. Taide ei ole vain kokemista vaan jokainen voi meistä myös luoda taidetta.
Luin Suomen taideterapiayhdistyksen sivuja ja kirjoitus oli avartava, koska ymmärsin, että tämä taideterapia ei ole mikään uusi juttu vaan juuret juontavat kauas 1800-luvulle asti ja sitä on käytetty jo 70 vuotta osana terapiaa. Taidetta käytetään yhtenä terapiamuotona, jossa taide antaa mahdollisuuden ilmaista itseään ilman rajoja, myös heille joilla on kielellisen ilmaisun vaikeuksia. Ilmaisuun voidaan käyttää erilaisia taiteen muotoja. Tanssia, valokuvausta, musiikkia ja kuvataiteita. Taiteen hyödyntäminen on lähtöisin jo 1800-luvulta, jolloin taidetta käytettiin apuna diagnoosin tekemiseen. 1900-luvun puolivälissä on ruvettu tekemään taideterapiaa ammattimaisesti. Taideterapian nimen art therapy kehittäjä oli brittiläinen taiteilija Adrian Hill. Hän koki, että taiteen harjoittaminen auttoi häntä kun hän oli toipumassa tuberkuloosista. Hän on dokumentoinut prosessia kirjassa Art Versus Illness. Myös Edward Adamson kehitti erilaisia metodeja mielisairaaloiden pitkäaikaispotilaiden kanssa. Yhdysvalloissa merkittävä terapiamuodonkehittäjä oli Edith Kramer. Hän ajatteli, että taide sinällään on terapiamuoto Art as Therapy, kun taas taideterapia Art in therapy käyttää taidetta osana psykoterapiaa. (taideterapia 2022)
Itse pidän valokuvauksesta ja puutarhanhoidosta. Olenkin nämä yhdistänyt ja otan kuvia kukista, perhosista ja mitä ulkona puutarhassa ja luonnossa näkee. Luonnossa on värit kohdallaan ja luonto on kuin taideteos itsessään. Välillä kun kuvaan asioita niin, mitä tarkemman kuvan saan sitä enemmän se tuottaa mielihyvää. Se saattaa olla toisten mielestä pikkutarkkuutta, mutta minä pidän kun näen tarkasti kuinka esimerkiksi perhosen siipien kuviot ja värit tulevat näkyviin. Kuvataiteessa minua miellyttää kuvat ihmisistä, siitä tunnetilasta jonka taiteilija on saanut kuvaan. Maisemissa tai kukkakuvissa minua kiehtoo niiden herkkyys, mutta samalla se kuinka aito se on, miten jollain ihmisellä on taito saada jokin näyttämään niin kauniilta?
Taideterapiassa ei tietenkään koiteta saada laadullisesti näyttäviä töitä vaan se on apuväline jolla, ihminen pystyy tuomaan tunnetilojaan esille erilaisten taiteen muotojen kautta. Ihminen saa purkaa taiteen kautta ahdistustaan, suruaan, iloaan kaikkia tunteitaan mitä kulloinkin on. Aina ei tarvitse mennä johonkin ryhmään vaan jokainen voi myös itse koittaa maalata, valokuvata tanssia, kuunnella musiikkia kotonaan, tehdä kaikkea sitä mikä saa aikaan hyvän olon ja tunteen.
Lähteet:
Taideterapia 2022. Viitattu 21.3.2022.http://suomentaideterapiayhdistys.fi
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Hei Katja,
Olit pohtinut mielenkiintoisesti taiteen merkitystä ihmiselle sekä taideterapian historiallista muodostumista. Pidin erityisesti siitä, miten mielenkiinnon kohteesi (valokuvaus ja puutarhanhoito) saavat aikaan oman taiteenmuotonsa. Sinua lainaten, luonto tosiaan on itsessään kuin taideteos ja ihmettelen usein luonnossa kulkiessani, miten se voi jotain niin kaunista. Taiteella on meille ihmisille monenlaisia merkityksiä ja sen vaikutuksista esimerkiksi hyvinvointiin on tehty tieteellistä tutkimusta. Mielestäni esimerkiksi teos “Taide ja hyvinvointi – Katsauksia kansainväliseen tutkimukseen” (https://taju.uniarts.fi/bitstream/handle/10024/7104/Kokos_1_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y) vahvistaa ajatusta taiteen merkityksestä ja suhteesta ihmisen hyvinvoinnille.
Kiitos mielenkiintoisesta blogikirjoituksesta!
Taide on itselleni todella lähellä sydäntä, olen kokenut taiteen tekemisen itselleni terapeuttisena ja tärkeänä itseilmaisun sekä tunteiden käsittelyn kanavana. Taiteessa itseäni kiehtoo monipuolisuus ja mahdollisuuksien loputtomuus. Sen avulla voi katsoa maailmaa ja omaa elämää koskettavia ilmiöitä eri kulmasta, etäännyttää asioita ja nähdä ne uusin silmin kauempaa. Monesti vaikeista asioista on haastavaa puhua tai joillekin tunteille ei vain löydy sanoja. Tällöin taide voi olla se väline, jonka avulla voi saada kosketuksen näihin asioihin ja tuotua ne ulos itsestä. Paperilla siveltimen liikkeistä värien keskellä tai musiikin tahdissa kehon liikkeiden kautta tunne voi löytää uuden ilmaisumuodon. Tärkeää on, että jokainen löytää oman tapansa, jolla haluaa taidetta ja itseään ilmaista. Hienona esimerkkinä sinun kohdallasi oli kuinka innostuksesi valokuvaukseen ja puutarhanhoitoon yhdistyvät. Nostit myös hienosti esille kuinka taide voidaan nähdä sekä itsessään terapiamuotona (Art as Therapy), että osana psykoterapiaa (Art in Therapy).
Kannattaa tutustua myösTaikusydämen sivuihin https://taikusydan.turkuamk.fi/english/info/taikusydan/, joilta löytyy lisää tietoa taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista.