Miten turvapaikka haetan.

Tässä minun blogini toisessa osassa jatkan kertomaan siitä, miten turvapaikanhakija voi jäädä vastaanottokeskukseen ja mitä siellä tapahtuu seuraavaksi. Ensinnäkin turvapaikanhakija saapuu Suomeen ja ilmoittaa viranomaisele tai poliisille, että halua hakee turvapaikka. Eli vastaanottokeskukseen turvapaikanhakija voi jäädä sen jälkeen, kun on käynyt poliisilaitoksella ja jättänyt siihen turvapaikkahakemuksen. Poliisilaitoksella otetaan perustiedot ylös, otetaan kuva, sormenjäljet, hakemuksen sekä allekirjoituksen hakijalta. Poliisilaitoksesta ilmoitetaan uudesta turvapaikanhakijasta vastaanottokeskukseen, joka jatkossa ota vastaan turvapaikanhakija ja huolehti hänen vastaanotostansa sekä majoituksesta. Saapuessaan vastaanottokeskukseen, turvapaikanhakija saa tulkin itselle, ja saa erilaista tietoa asumisesta, toimeentulotuesta sekä turvapaikkaprosessista. Vastaanottokeskuksista turvapaikanhakijoille järjestetään erilaiset opinto sekä työ toiminnat.

Sen aikana, kun turvapaikanhakija oleskele vastaanottokeskuksessa, maahanmuuttovirasto eli MIGRI tutkii siitä, että pystykö jatkaa hakemuksen käsittelyä ja onko mahdollista hakijan jäädä Suomeen. Jossain tapauksessa myös käy näin, että toinen EU-maa käsittele turvapaikanhakijan hakemuksen, silloin Suomessa sitä ei käsitellään, vaan turvapaikanhakijan lähetään vastuussa olevaan valtioon. Sitten kun MIGRI käsitellyt turvapaikanhakijan hakemuksen, turvapaikanhakija kutsutaan turvapaikkapuhutteluun siihen. Siinä puhuttelussa MIGRI päättää siitä, saako turvapaikanhakija myönteisen tai kielteisen päätöksen. Jos turvapaikanhakija on saanut myönteisen vastauksen hakemuksesta, hän saa kansainvälistä suojelua ja jatkossa voi saada oleskeluluvan Suomessa sekä voi muuttaa kuntaan asumaan. Mutta jos turvapaikanhakija on saanut MIGRILTA kielteisen päätöksen, silloin hänen täyttyy poistua Suomesta. Toki hakijalla aina oikeus valittaa päätöksestä, jotta sitä voi käsitellä uudestaan. Muuten turvapaikanhakijan kielteisin vastauksen jälkeen pitäisi poistua vastaanottokeskuksesta viimeistän 30 päivä kuluttua (Migri).

Vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoiden lukumäärä vaihtelee. Riippuu missä vastaanottokeskus sijaitsee ja jne. Vastaanottokeskuksessa on erilaiset yksiköt, esim. on sellainen missä lapset ilman huoltajaa. Suurin piirteen Suomessa 40 vastaanottokeskusta.

Mielestäni turvapaikanhakeminen välillä ehkä mene hankalaksi, varsinkin silloin kun henkilö halua sitä hakea, mutta sitä onnistu tekemään vasta kun on Suomessa.

Maahanmuuttovirasto, Migri 2022. Turvapaikka voi hakea vain Suomesta. Viitattu 10.02.2022. https://migri.fi/turvapaikka-suomesta

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi