Kirjoittaminen ja ajatusten jäsentely- osa oppimista

Kirjoittaminen on oivallinen tapa oppia ja reflektoida omaa prosessiaan. Kirjoittamisen prosessiin liittyy paljon ambivalenssia, ristiriitaiset tuntemukset ovat tyypillisiä kun kirjoittamisen prosessi etenee. Kirjoittaminen on ajattelua, ja joskus on pidettävä pitkiäkin taukoja, kun ajatukset muotoutuvat ja kehkeytyvät. Itsekritiikki on hyvä asia, mutta liiallisena se voi koitua kirjoittajan kohtaloksi, siihen tuleen ei kannata jäädä makamaan. Välillä tekstiä tuntuu syntyvän kuin itsestään, kun inspiraatio on päällä. Tällöin saattaa vierähtää tuntikausia kirjoittaessa niin, ettei huomaa ajan kulumista. Ammattimaisesti kirjoittava saattaa kirjoittaa muutaman tunnin joka päivä- tuntui miltä tuntui. Joku tekee parissa tunnissa selkeän esityksen aiheesta, jota toinen pohtii kuukausia. Oppimispäiväkirja on oivallinen työkalu, kun työstää asiatyylistä tekstiä, jonka vaatimukset ovat täysin toisenlaiset kuin luovassa kirjoittamisessa. Asiatyylisen tekstin tarkoitus on välittää tietoa tarkoituksenmukaisesti, tehokkaasti ja yksiselitteisesti.

Luova kirjoittaminen

Luova kirjoittaminen on paitsi hauskaa, myös hyödyllistä, vain taivas on rajana kun ryhtyy siihen puuhaan. Itse löysin kirjoittamisen ilon käytyäni luovan kirjoittamisen kurssin, mutta matkan varrella myös opin paljon asioita itsestäni, joita en olisi ymmärtänyt ellen olisi alkanut kirjoittaa. Jos sisäinen kriitikko on kovin ankara, kannattaa kokeilla vaikkapa automaattikirjoitusta, jossa annetaan tulla paperille kaikki mitä mielessä liikkuu- sensuroimatta. Luova kirjoittaminen on vapauttava kokemus, koska siinä ei ole oikeaa tai värää tapaa kirjoittaa. Luovuutta ei voi pakottaa, se on kaveri joka tykkää tehdä mitä haluaa.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi