“Peli jatkuu!” – Darts Clubista yhteistä tekemistä Asukastila Kivenkoloon

Teksti: Emran Ahmad, Hanne Huovinen, Veera Markkanen, Nozar Nazari, Kaijus Varjonen

Keväällä 2024 Asukastila Kivenkoloon perustettiin Darts Club. Sen tavoitteena on tarjota matalan kynnyksen toimintaa Kivenkolon kävijöille. Kevään aikana Darts Clubista on muotoutunut tärkeä joka viikkoinen aktiviteetti, joka kerää paikalle eri ikäisiä ihmisiä. Clubissa on käynyt vierailemassa myös Laurean lehtoreita ja työelämäkumppaneita. Voikin sanoa, että koko kylä on kokoontunut Dartsin äärelle. Darts Club perustettiin osana Kivenkolosta aktiiviseen elämään -hanketta.  

Kuvassa vasemmalta: sosionomiopiskelija Ermran Ahmad, sosiaalialan lehtori Kaijus Varjonen ja asumissosiaaliohjaaja Nozar Nazari

Tunnelmapala 

On huhtikuinen torstai iltapäivä Kivenkolon Asukastilassa. Kivenkolon Darts Club on alkamaisillaan. Asukastilassa käy kuhina kuin muurahaiskeossa keväällä. Väkeä on tilassa parisen kymmentä, noin puolet on kieliharjoittelijoita ja puolet muita kävijöitä.  ”Otetaanko pieni lämmittely?” joku keksii ja muut liittyvät rinkiin hartioita pyörittelemään. ”Oman jaksamisen mukaan!” Laurean lehtori Kaijus Varjonen muistuttaa. Yhteisösosiaaliohjauksen harjoittelija Emran ottaa spontaanisti haltuun lämmittelyn vetämisen ja muut seuraavat hänen liikkeitään. Jotkut jäävät seuraamaan hiljaa sivusta ja sekin on sallittua. Ilmapiiri on avoin, innostunut ja salliva. Ja sitten heitetään! Osa heittäjistä ottaa lajin tavoitteellisemmin ja kilpailun kannalta, osa taas haluaa nauttia yhdessä olosta ilman tulostavoitteita. 

Lämmittelyn ohessa Emran kysyy kuulumisia porukalta. Kuulumiskierroksen jälkeen kaikilla on jännittävät fiilikset. Lämmittelyt on tehty, peli voi alkaa! 

Asukastila Kivenkolo 

Espoonlahdessa toimiva Asukastila Kivenkolo on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ylläpitämä alueen asukkaiden ja lähialueilta tulevien ihmisten kohtaamispaikka. Kerrostalon alakerrassa sijaitseva viihtyisä Asukastila Kivenkolo on ollut paikallaan jo vuosikymmeniä ja tunnetaan alueen aktiivisena toimijana ja kohtaamispaikkana.  

Darts osallistavana pelinä 

Mitä on darts?  Darts on tikanheittoa ja eroaa jonkin verran kesämökiltä tutusta tikkapelistä. Darts vaatii tarkkuutta ja taitoa. Sitä voi harrastaa vakavana kilpailulajina tai vain seuralajina. Pelin ideana on, että jokainen vuorollaan heittää kolme tikkaa merkittyihin kohtiin ja siten kerää pisteitä. Dartsissa on kaksi pelimuotoa ja yleisin pelimuoto on 501. Siinä pelaajat aloittavat tuosta pistemäärästä ja heittävät kunnes saavat tuloksen nollaan pisteeseen.  

Darts tunnetaan erittäin yhteisöllisenä lajina. Se sopii kaikille ja siinä voi tutustua täysin uusiin ihmisiin hauskan pelin äärellä. Laji ei katso ikää, sukupuolta tai etnisyyttä aa sen voi aloittaa kuka vain. Darts-seuroihin pääsee mukaan helposti ja harrastamisen voi aloittaa pienellä investoinnilla. Lajin harrastaminen vaatii keskittymiskykyä, silmä-käsikoordinaatiota ja henkistä kanttia. Kehittyminen vaatii säännöllistä heittämistä ja paljon toistoja. Katso esim. Suomen Darts-liitto 2024. 

Kivenkolossa Darts on ollut suosittua, joka viikkoisessa tapahtumassa on aina ollut noin 7-16 henkilöä. Pelistä on tykätty sen haastavuuden ja yhteisöllisyyden takia.  

Aidon peli-yhteisön syntyminen Dartsin ympärille 

Darts-toiminnan tavoitteena on innostaa ihmisiä kohti parempaa arkea. Innostamisen pohjaksi tarvitaan yhteisöllistä vuorovaikutussuhdetta. Mikä tahansa yhteenliittymä ei ole yhteisö, ei edes perhe ole sitä välttämättä, koska ihmisten väliset sosiaaliset suhteet ovat hyvin monenlaisia, myös katkeruuden ja vihamielisyyden täyttämiä. (Kurki, L. 2000.) 

Tärkeä osa yhteisön rakentumiseen on sitoutuminen ja toiminnan kokeminen merkitykselliseksi. Toiminnan vetäjät usein ilmaisevatkin Dartsin heiton olevan myös heidän itsensä viikon huippuhetkiä.  

Yhteenveto keväästä 2024  

Kokemukset Darts Clubin ensimmäisestä keväästä ovat olleet hyviä. Clubi on kokemusten mukaan edistänyt kantasuomalaisten ja tänne muualta muuttaneiden välistä kohtaamista. Saattoi olla, ettei kohtaamista ollut ennen viikoittaista peliä. Pelin avulla myös kieliopiskelijat ovat saaneet tarvitsemaansa suomen kielen harjoittelua. On ollut ihana nähdä heidän innostuvan kielen oppimisesta ja rohkeasta kanssakäymisestä. Lisäksi kieliopiskelijat ovat toimineet Darts-pelin pisteidenlaskijana, ja tämä on auttanut paljon numeroiden oppimista ja lisännyt heidän peliin osallistumistaan.  

Viikkojen vieriessä olemme huomanneet, kuinka kieliopiskelijat ja muutkin osallistujat ovat tulleet itsevarmemmiksi sekä pelin että vuorovaikutuksen suhteen. Koemme, että olemme onnistuneet rakentamaan siltaa monen eri ryhmän välillä. Kivenkolon aktiivikävijän sanoja lainataksemme: 

“Peli jatkuu”. 

Lähteet: 

Mitä on darts?. Viitattu 5.6.2024. https://darts.fi/mita-on-darts/ 

Kurki, L. 2000. Sosiokulttuurinen innostaminen. Vastapaino. Viitattu 5.6.2024.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi