Teksti: Riina Lagerbom, Stina Blomqvist, Emilia Jakobsson, Hannele Hakkarainen
”Eikä, kello on jo noin paljon, oon taas myöhässä zoom-luennolta. Netti pätkii, en pääse kirjautumaan. Odotushuoneesta en pääse eteenpäin, kurkkaan äkkiä viestit samalla… Oho, pääsinkin jo sisälle, mikki auki, kaikki varmaan kuuli kun haukottelin… Mikähän tänään oli aiheena? Ai niin, uuden opintojakson orientaatio. Nyt näkyy Canvaksen moduulit, ei kun nää olikin tehtäviä? Toi yks syö tossa leipää, kamera auki, mullakin on nälkä. Mitähän tänään tekisi ruuaksi, kaupassakin täytyy käydä… Ai nyt me käydään läpi ryhmähanketehtävää, oonkohan mäkin jossain ryhmässä!? Ompas nätti keli ulkona, miten toi voi juosta noin pienissä sortseissa?? Munkin piti mennä lenkille, pitäskö kävellä sinne kauppaan? Ööö, Moi! Meidät jaettiinkin breakout-roomeihin, mitähän piti tehdä? Vitsi nää ajattelee varmaan, että oon ihan dille kun en ymmärrä… Mitä?? 7-8 sivun essee tän hanketehtävän lisäksi enkä ymmärrä edes aihetta. Joo sain kutsun Teams-ryhmään, missähän se on? Aij mikä mun numero on, voisko joku lisätä mutkin sinne watsappiin? Pakista näkee aikataulut, vai oliks se lukkarikoneesta? Jostain piti varata HOPS-keskustelu… Mun aivot on ihan loppu!”
Vaikka ADHD:sta on nykyään paljon puhetta joka paikassa, ei monikaan tunne sen muita oireita kuin keskittymisvaikeudet, impulsiivisuuden ja ylivilkkauden. ADHD on kuitenkin oireyhtymä, johon liittyy paljon muutakin. Aikuisen ADHD ilmenee osin eri tavoin kuin lapsen, ja niinpä kun halutaan vahvistaa neuroepätyypillisten opiskelijoiden yhdenvertaisuutta, onkin tärkeää ymmärtää oireiden moninaisuus ja koko elämän läpileikkaavuus. Tyypillisiä ADHD:n oireita aikuisilla ovat muun muassa aistiyliherkkyys, heikko itsetunto, ylikeskittyminen, tunteiden käsittelyn ongelmat, fiksaatiot ja riippuvuudet. Oireista ajanhallinnan ongelmat ja tavaroiden hukkaamisen moni osaakin jo mielessään yhdistää ADHD:hen, mutta yhtä lailla opintoja voivat haitata myös sosiaalinen kömpelyys, kärsimättömyys sekä rahaongelmat (Laurea ammattikoulu ja YTHS 2024).
Onneksi kuitenkin opintojen tueksi on Laureassa saatavilla monenlaisia palveluja. Poikkeamosta saa neuvontaa, tukea ja ohjausta opintoihin ja opiskeluhyvinvointiin liittyen. Yksilöllisiä ohjaustapaamisia tarjoavat niin erityisopettaja, kuraattori kuin psykologikin. Ryhmämuotoista tukea on saatavilla Opinnot sujuvaksi -ryhmästä, Opinnäytetyö -vertaisryhmistä sekä intran webinaareista. Lisäksi tarjolla on opintojaksoja itsensä johtamisesta, työelämän digitaidoista ja vaikka mistä (Laurea 2025a). Erilaisia tukitoimia on tarjolla suorastaan niin paljon, että niiden tutkimisen viidakkoonkin voi helposti eksyä, tai sanotaanko, jumiutua.
Omakohtainen kokemukseni on kuitenkin ollut, että haastavinta on juuri se, että tieto löytyy ripotellen eri paikoista. ADHD-opiskelijalle, siinä missä kenelle tahansa, olisi todella hyödyllistä, jos koko kurssin koko lukemisto löytyisi yhteen koottuna ja aina samasta paikasta, vaikkapa kurssin orientaation kohdalta. Monesti tarvittavat kirjat ja materiaalit löytyvät ripotellen pitkin kurssialustaa. Toinen parannustoive koskee reaaliaikaisia webinaareja: voisiko jokaiseen kohtaan, jossa lukee webinaari, laittaa perään linkin, jolla siihen pääsee liittymään? Tämä auttaisi saapumaan verkkoluennolle ajoissa sen sijaan, että kerta toisensa jälkeen luentolinkkiä joutuu etsimään sieltä sun täältä. Saavutettavuus tarkoittaakin juuri sitä, että verkkosivut ja mobiilisovellukset tehdään mahdollisimman helppokäyttöisiksi huomioiden niiden toteutuksessa monenlaiset oppijat (Laurea 2025b).
Mikä sitten erottaa ADHD-oireisen opiskelijan muista opiskelijoista, joille kurssikirjojen tai luentolinkin löytäminen voi myös tuntua neulan etsimiseltä heinäsuovasta? Avataanpa asiaa hiukan. ADHD-oireisen kärsivällisyys voi lopahtaa kesken etsimisen, jolloin deadlinet paukkuvat ja koko kurssi saattaa kariutua jälleen kerran. Ja mihin? Yhden lyhyen blogitekstin kirjoittamiseen tutusta aiheesta. Miten se voi edes olla mahdollista?
Yhteiskunta edellyttää tiivistahtista suorittamista, jonka edessä hetkittäin lamaantuu. Impulsiivisuus ja tietty sosiaalinen kömpelyys – töksäyttely – luo selviteltäviä asioita, ja itsetunto on monesti koetuksella, kun viittä vaille valmiista kursseista ei ropise opintopisteitä eikä tuloksia monesti synny, vaikka oli käyttänyt valtavasti aikaa perehtymiseen aiheen vierestä. Helpottaa kuitenkin tietää, että vaikkei laki erikseen edellytäkään erityisen tuen tarjoamista ammattikorkeakoulussa, on sitä Laureassa tarjolla ja tarvittaessa sitä voi itsekin hakea, jos opinnot meinaavat muuten jäädä kesken. Mahdollisuus vastata suullisesti (Kallionpää 2020) kuulostaa kieltämättä helpottavalta verrattuna siihen, että kirjallinen työ tulee bumerangina takaisin, jos lähdeluettelo ei ole ohjeiden mukainen.
Kaiken kaikkiaan verkko-opiskelu tarjoaa kuitenkin paljon etuja perinteiseen lähiopetukseen nähden. Mahdollisuus opiskella ajasta ja paikasta riippumatta, tehden halutessaan samalla jotakin muuta, sopii monelle neuroepätyypilliselle. Toisaalta myös hiljaisessa, häiriöttömässä paikassa opiskelu voi olla lähiopetusta vähemmän kuormittavaa ja siihen voi olla helpompaa keskittyä. Ennen aikaan luennoille ei voinut mennä lemmikin kanssa, mutta etänä opiskellessa mahdollistuu oksitosiinin keskittymistä tukeva ja rauhoittava vaikutus koiran rapsuttamisesta.
Lähteet:
Sähköiset lähteet:
Kallionpää, M. 2020. Erityiselle tuelle on tarvetta myös ammattikorkeakoulussa. Viitattu 2.3.2025.
https://journal.laurea.fi/erityiselle-tuelle-on-tarvetta-myos-ammattikorkeakoulussa/#2b888945
Laurea ammattikoulu. 2025a. Opiskelijan palvelukartta Laureassa. 2.3.2025. https://laureauas.sharepoint.com/sites/studentFin_opintojaedistavatpalvelut/SitePages/Opiskelijan-palvelukartta-Laureassa.aspx
Laurea ammattikorkeakoulu 2025b. Saavutettavuus. Viitattu 2.3.2025. https://libguides.laurea.fi/saavutettavuus
Laurea ammattikorkeakoulu 2025c. Laurean saavutettavuus-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Viitattu 2.3.2025.
https://www.laurea.fi/globalassets/laurea/documents/tasa-arvo-ja-yhdenvertaisuussuunnitelma_a4_fi.pdf
Julkaisemattomat lähteet:
Laurea ammattikoulu ja YTHS. 2024. Kadonneen keskittymiskyvyn jäljillä – ADHD-oireet ja korkeakouluopinnot. Yhteistyöwebinaari. https://video.laurea.fi/media/Adhd+ja+korkeakouluopinnotA+Keskittymiskyky+kadoksissa/0_bx21noy2
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!