Teksti: Kirsikka Markus, Samuli Niemi, Paula Paukku & Petri Vuori
Yli 30-vuotiaiden opiskelijoiden määrä on lisääntynyt tasaisesti Laurean verkkokampuksella ja vastaavasti nuorempien opiskelijoiden määrä on pysynyt samalla tasolla jo useamman vuoden ajan (Vipunen 2025). Tämän tekstin taustatiedoksi suoritetun kyselyn perusteella verkkokampuksen sosionomiopiskelijoista n.70 % on yli 30-vuotiaita.
Miten yhteenkuuluvuuden tunne toteutuu, mitä ennakkoluuloja herää ja miten yhteiskunnan muutokset ja perhe-elämän yhdistäminen sujuu, kun verkko-opiskelu haastaa perinteisen lähiopiskelun?
Yhteiskunnalliset muutokset, jatkuva oppiminen ja useat urapolut
”Jatkuva oppiminen on paras turva työn, teknologian ja maailman muutoksissa” linjattiin jatkuvan oppimisen parlamentaarisessa uudistuksessa (Valtioneuvosto 2020). Tarvetta jatkuvalle oppimiselle on, sillä uudelleen- ja jatkokoulutustarve tulee kohdistumaan n. 500 000 suomalaiseen lähivuosina ja osaavan työvoiman saatavuus on jo nyt haittana monilla aloilla ja yrityksissä (Okm 2025).
Kun aiemmin yksi tutkinto riitti turvaamaan tulevaisuutta ja urapolku oli selvä, on tilanne nyt muuttunut. Teknologian kehittyminen, yhteiskunnan ikääntyminen ja pidemmät työurat haastavat aiempia käsityksiä ja vaikuttavat osaltaan siihen, miten uudelleen- ja jatkokoulutuksiin tulisi suhtautua. Tämä heijastuu varsinkin yli 30-vuotiaisiin henkilöihin ja näkyy opiskelijamäärien tasaisena kasvuna korkeakouluissa (Vipunen 2025).
Elämäntilanteet
Tyypillinen terveyden ja hyvinvoinnin alojen AMK-opiskelija on tilastojen mukaan yli 30-vuotias perheellinen nainen, joka on tullut työelämästä opintoihin tai työskentelee edelleen. (Saari, Koivuranta & Nevalainen 2023). Kyselymme mukaan data pitää paikkansa. Suurin osa vastaajista oli yli 30-vuotiaita, työssäkäyviä sekä perheellisiä naisia. Kysyimme, miten opiskelijat kokevat onnistuvansa yhdistämään opiskelut ja perhe-elämän. Yli puolet vastaajista antoi itselleen 3/5 tähteä.
”Aikuisena asennoituminen opiskeluun ja sitä kautta myös sen arvostus on itselleni helppoa, mutta kyllähän tässä saa paljon jäsennellä aikatauluja päivätyön, perheen ja opiskelun yhteen sovittamiseksi ja liiallisen kuormituksen ehkäisemiseksi.” -Verkko-opiskelija 40–49 v.
Yhteisöllisyys ja ennakkoluulot
Osa kirjoittajista kertoi kokeneensa kyseenalaistamista sosiaalialan pätevyyden saavuttamisesta verkko-opiskelun keinoin. Kysely tuki tulokulmaa, sillä puolet kyselyyn vastanneista kertoi kokeneensa ennakkoluuloja verkko-opiskelusta. Samaan aikaan noin puolet kyselyyn vastanneista koki, että verkko-opiskelu on verrattavissa lähiopiskeluun. Ennakkoluulot rakentuvat ilman riittävää tietoa asiasta (Oph 2025).
Yhteisöllisyys vaikuttaa ammatilliseen kasvuun sekä koulutuksesta saatuun osaamisen ja on myös oppimisen mahdollistaja (Tsupari, Knuuttila, Lundbom, Mäenpää & Timonen, 2023). Vain 10 % kyselyyn vastanneista yli 30-vuotiaista kertoi kokevansa yhteenkuuluvuuden tunnetta vuosikurssitasoisesti, kun taas 25 % ei kokenut yhteenkuuluvuutta lainkaan. Kuitenkin 50 % vastaajista koki yhteenkuuluvuutta HOPS-ryhmässään. Kyselyn sanallisessa kommentoinnissa esiin nousevat HOPS-ryhmän tärkeys sekä vaikeus verkostoitua sen ulkopuolella muun vuosikurssin kanssa. HOPS-ryhmän tuki voi tuntua opiskelijasta merkitykselliseltä, eikä oppimisen tueksi aina kaivatakaan laajempaa yhteisöllisyyden kokemusta.
Mielestämme oppilaitosten ja opiskelijajärjestöjen tulisi jatkossa entistä paremmin ottaa huomioon opiskelijoiden yhteenkuuluvuudentunne, ajan henki ja se, että opiskelijat ovat kaiken ikäisiä ja heillä on moninaiset elämäntilanteet.
Lähteet:
Oph. 2025. Opetushallitus: Yhteisöllisyys. Viitattu 24.2.2025. https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/yhteisollisyys
Okm.2025. Opetus- ja kulttuuriministeriö: Jatkuva oppiminen. Viitattu 24.02.2025. https://okm.fi/jatkuva-oppiminen
Saari, J., Koivuranta, S. & Nevalainen, E. 2023. Eurostudent VIII – Opiskelijatutkimus 2022. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165195/OKM_2023_34.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Tsupari, K., Knuuttila, J., Lundbom, P., Mäenpää, K. & Timonen, P. 2023. Yhteisöllisyys motivoi verkkotutkinnoissa. AMK-lehti/UAS Journal 3/2023. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20230930137997
Valtioneuvosto 2020. Osaaminen turvaa tulevaisuuden: Jatkuvan oppimisen parlamentaarisen uudistuksen linjaukset. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162614
Vipunen. 2025. Vipunen – Opetushallinnon tilastopalvelu. https://vipunen.fi/fi-fi/_layouts/15/xlviewer.aspx?id=/fi-fi/Raportit/Haku%20ja%20valinta%20-%20korkeakoulu%20-%20live.xlsb
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!