Teksti: Antti Aaltola, Paula Leppämäki, Heidin Meftah, Minna Raappana
Laurea-ammattikorkeakoulu on mukana laajemmassa eurooppalaisessa InCITIES-hankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on edistää eurooppalaisten korkeakoulujen ja niitä ympäröivien yhteisöjen välistä yhteistyötä. Laurea on yksi viidestä hankkeessa mukana olevasta eurooppalaisesta korkeakoulusta.
Hankkeessa Laurean osuus on edistää henkilöstön ja opiskelijoiden tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta. Blogissamme pyrimme nostamaan esille, miten yli 45-vuotiaiden verkko-opiskelijoiden opiskelun yhdenvertaisuus toteutuu sekä tuomaan esille mahdollisia epäkohtia. Laadimme kyselyn, jonka avulla kartoitimme kurssimme yli 45-vuotiaiden verkko-opiskelijoiden kokemuksia ja näkemyksiä aiheeseen.
Alkaako ikääntyminen jo 45-vuotiaana?
Mielestämme ei. Kuitenkin 45 vuoden ikää käytetään ikääntyvän työntekijän määritelmänä ja sille on tutkimukseen sekä käytäntöön pohjaavia perustelua, joiden mukaan ihmisen toimintakyvyssä ja terveydessä on havaittavissa muutoksia jo 40 ikävuodesta lähtien.
Työelämän kiihtyvässä murroksessa ja työurien pidentyessä yhä useampi uudelleen kouluttautuu pysyäkseen mukana työelämässä. Myös täydennyskoulutukselle on kysyntää kasvaneitten vaatimusten takia. Työurien pidentyessä on tärkeää pitää huolta omasta työhyvinvoinnista ja monesti se kannustaa opiskelemaan uutta alaa sekä kehittämään itseään.
Verkko-opiskelu
Opiskelumahdollisuudet ovat kehittyneet monin tavoin ja esimerkiksi verkko-opiskelun myötä työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen opiskelun kanssa on helpottunut. Alla olevassa kuviossa vertailuna Laurean verkkokoulutuksen rakennetta muihin opiskelumuotoihin nähden.

Kaikille olisi taattava yhtäläiset mahdollisuudet opiskelun saralla – ikään katsomatta
Suomen perustuslaki ja yhdenvertaisuuslaki säätävät, että ihmiset ovat yhdenvertaisia. Yhdenvertaisuuslain mukaan oppilaitoksilla tulee olla voimassa oleva suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämisestä, jonka tulisi taata yhdenvertaiset opiskelumahdollisuudet myös ikääntyville opiskelijoille.
Laatimamme yhdenvertaisuuskyselyn tuloksia
Verkossa opiskelu, ja erityisesti kypsemmällä iällä opiskelu voi kuitenkin asettaa myös erilaisia haasteita. Halusimme kartoittaa näitä tarkemmin ja laadimme kurssimme yli 45-vuotiaille verkko-opiskelijoille kyselyn. Käsittelemme tuloksia tekstissämme.
Saimme kyselyyn 12 vastausta. Otanta ei ole kovin suuri, mutta uskomme sen edustavan laajemminkin kohderyhmämme kokemusta. Vastanneista yli 40 % koki, että opiskelun edellytykset eivät ole yhdenvertaiset nuorempien opiskelijoiden kanssa. Vastauksista nousi esille, että esimerkiksi yhdenvertaisuus ei toteudu hakuvaiheessa, koska todistusvalinnassa ei huomioida ennen 1.8.2015 suoritettuja ammatillisia perustutkintoja. Kyselyyn vastanneista 75 % kertoi, että aiemmasta tutkintoon johtavasta koulutuksesta on yli 10 vuotta.
Epävarmuustekijöinä nousivat esille taloudellinen huoli sekä työn ja opiskelun yhteensovittaminen. Haasteet digitaidoissa sekä yleinen epävarmuus omista oppimisen edellytyksistä olivat lähes 50 % luokkaa. Kaikki kyselyyn vastanneet kokivat jonkinlaisia haasteita opinnoissaan.

Kartoitimme vastanneiden lähtökohtia aiemman koulutuksen ja elämäntilanteen osalta. Vastanneista 75 % opiskelee töiden ohella. Uskomme, että aikuiskoulutustuen lakkauttamisella on vaikutusta tähän. Puolet vastanneista opiskelee saadakseen uralla etenemisen mahdollisuuksia ja lähes 60 % vaihtaakseen alaa.

Yhteenveto
Lain mukaan kaikilla pitäisi olla yhdenvertaiset opiskelumahdollisuudet. Halusimme kartoittaa kokevatko yli 45-vuotiaat opiskelijat olevansa yhdenvertaisia nuorempien opiskelijoiden kanssa. Erilaiset elämäntilanteet voivat tuoda opiskeluun erilaisia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Koetut yhdenvertaisuuden epäkohdat voivat ulottua korkeakouluyhteisöä laajemmalle. Yli 45-vuotiaisiin opiskelijoihin vaikuttavat erityisesti aikuiskoulutustuen lakkautus ja käytänteet pääsykokeiden todistusvalinnoissa.
Tehdessämme taustatyötä blogia varten, löytyi hyvin vähän tutkimuksia verkko-opiskelusta ja varsinkin iäkkäämpien opiskelijoiden näkökulmasta. Aihe on tärkeä nostaa esille ja tutkia, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi kaikkien kohdalla – ikään katsomatta.
Lähteet:
Ammattikorkeakouluun 2025. Todistusvalinta. Viitattu 24.2.2025. https://www.ammattikorkeakouluun.fi/hakijalle/valintatavat/todistusvalinta/#ammatillinen-pisteytys
lmarinen, J. 2006. Pitkää työuraa! Ikääntyminen ja työelämän laatu Euroopan unionissa.Työterveyslaitos. Sosiaali-ja terveysministeriö. Helsinki. Viitattu 19.2.2025. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/72340/URN%3aNBN%3afi-fe201504226126.pdf?sequence=1&isAllowed=y
InCITIES 2025. About InCITIES. Viitattu 28.2.2025. https://incities.eu/about/
Laki aikuiskoulutusetuuksista annetun lain kumoamisesta 274/2024. Viitattu 2.3.2025. https://finlex.fi/fi/lainsaadanto/saadoskokoelma/2024/274
Laurea 2025a. InCITIES-hanke edistää eurooppalaista tutkimusyhteistyötä vastaamaan kaupunkikehityksen haasteisiin. Viitattu 24.2.2025. https://www.laurea.fi/ajankohtaista/artikkelit/incities-hanke-edistaa-eurooppalaista-tutkimusyhteistyota-vastaamaan-kaupunkikehityksen-haasteisiin/
Laurea 2025. Verkko-opinnot. Viitattu 22.2.2025. https://www.laurea.fi/koulutus/opiskelijana-laureassa/verkko-opinnot/
Suomen perustuslaki 731/1999. Viitattu 28.2.2025. https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/1999/731
Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014. Viitattu 28.2.2025. https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/2014/1325#chp_2__sec_6__heading
Julkaisemattomat lähteet:
InCITIES -hankkeen projektiryhmä 9:n 2025. Yhdenvertaisuuskysely 2/2025.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!