Teksti: Aida Ahlgren, Veera Anttila, Silja Rapo ja Jonna Toivanen
Vanhemmuus on yksi elämän suurimmista muutoksista. Vanhemmuuden myötä arki ja päivärytmi muuttuvat ja mukautuvat uuden perheenjäsenen tarpeiden ympärille. (Grundström 2024, 643–644.) Kokemukset vanhemmuudesta luonnollisesti vaihtelevat ja ovat ajan saatossa muuttuvia. Kokemukseen vanhemmuudesta vaikuttaa muun muassa vanhemman opiskelu- ja työtilanne, sekä se, miten kiireistä arki yleisesti on. (Arell, Salakari & Nurminen 2019, 131.)
Halu ja kiinnostus lähteä toteuttamaan kehittämistehtävää Laurean perheellisten verkko-opiskelijoiden kokemuksista nousi ryhmässämme omakohtaisista kokemuksista aiheesta. Yhdenvertaisuus, syrjimättömyys, tasa-arvo ja osallisuus ovat Laurean saavutettavan ja yhdenvertaisen toimintakulttuurin tärkeimpiä arvoja (Laurea 2025a), jonka vuoksi ryhdyimme selvittämään, miten nämä arvot toteutuvat vaativaa ja kiireistä elämäntilannetta elävien opiskelijavanhempien kokemuksissa.
Haastattelimme sekä sosionomi- että liiketalouden verkko-opiskelijoita kyselyn avulla. Kyselyssä selvitimme muun muassa vastaajien taustatiedot, kuten vastaajan ja tämän lapsen/lapsien iän, jonka jälkeen kysymykset keskittyivät kokemuksiin verkko-opinnoista, osallisuudesta luennoilla ja eri koulun tilaisuuksissa sekä tapahtumissa. Lopuksi selvitimme vielä, edesauttaako verkko-opiskelu perheellisten opiskelijoiden ajanhallintaa ja opintojen itsenäistä suunnittelua. Kyselymme oli pienimuotoinen, vastaajia oli 32.
Vastaajista 30 oli naisia, ja kaikki vastaajat olivat yli 25-vuotiaita. 80 % vastaajista oli kaksi lasta ja 73 % vastaajien lapsista oli joko alle kouluikäisiä tai ala-asteella. Kyselyn tuloksista käy ilmi, että perheelliset verkko-opiskelijat kokevat opiskelun ja vanhemmuuden yhdistämisen haasteellisena, mutta verkko-opinnot tarjoavat heille tästä huolimatta joustavan tavan yhdistää perhe-elämän ja opiskelun. Mahdollisuus itsenäisesti lukukausitasolla aikatauluttaa opinnot on ollut opiskelijoiden arkea helpottava ja ylipäätään opiskelun mahdollistava tekijä.
Vaikka verkko-opinnot helpottavat ajanhallintaa ja opiskelua perheellisten verkko-opiskelijoiden kokemuksissa, monet vanhemmat opiskelijat kokevat jäävänsä etäälle koulun opiskelijayhteisöstä. He eivät kyselyn perusteella osallistu kampuksella pidettäviin tapahtumiin, eivätkä yleisesti tunne, että ovat osa kouluyhteisöä. Tämä on huolestuttava havainto, sillä osallisuuden puute voi vähentää motivaatiota opintoja ja opiskeluyhteisöä kohtaan (Jauhola & Kortelainen 2018, 10).
Osallisuudella tarkoitetaan tässä kontekstissa ensisijaisesti vaikuttamista oman elämän kulkuun. Osallisuus tarkoittaa myös vaikuttamista yhteisiin asioihin. Osallisuus ilmenee esimerkiksi päätösvaltana, vaikuttamisen prosesseina ja vastavuoroisiin sosiaalisiin suhteisiin liittymisenä. Oppilaitosympäristössä osallisuus kattaa lisäksi opiskelijoiden ja henkilöstön vuorovaikutteisen osallistumisen oppilaitoksen, opetuksen ja yleisen hyvinvoinnin toteutukseen ja kehitykseen. Osallisuus on oppilaitokselle tärkeä toiminnan palaute- ja seurantaväline. (Jauhola & Kortelainen 2018, 9-10.)
Yksi vastanneista opiskelijoista nosti kyselyssä esiin huolen opettajien ymmärryksen puutteesta perheellisten ja pienten lasten yksinhuoltajien tilannetta kohtaan. Toisaalta monet opiskelijat kokevat, että opiskelukaverit kyllä ymmärtävät heidän perhetilanteensa ja tarjoavat kursseilla tarvittaessa tukea. Osa vastaajista lisäsivät, että työ on heistä suurempi haaste opintojen rinnalla kuin perhe-elämän tasapainottelu.
Laureassa on kokemuksemme mukaan käytössä useita keinoja opiskelijoiden osallisuuden tukemiseksi verkko-opinnoissa. Opiskelijat voivat osallistua keskustelufoorumeihin, ryhmäprojekteihin ja virtuaalisiin seminaareihin, joissa he voivat olla yhteydessä ohjaajiin ja muihin opiskelijoihin. Nämä tarjoavat mahdollisuuden vuorovaikutukseen. Vanhemmille erityisiä tukikeinoja ovat esimerkiksi se, että opiskelijan opintojen suorittamisaikaan ei lasketa äitiys-, isyys tai vanhempainvapaita tai enintään kahden kuukauden omaehtoisia, ilmoitettuja poissaoloja (Laurea 2025b).
Pohdintamme mukaan tärkeää perheellisten verkko-opiskelijoiden osallisuuden toteutumisessa Laureassa on sekä avoin, vastaanottavainen ilmapiiri, että konkreettiset osallistamisen keinot, kuten yllä mainittu seikka opintojen suorittamisajasta. Avoin ilmapiiri, jossa yllättävistä muutoksista, kuten lapsen sairastumisesta, voi turvallisesti kertoa ja odottaa kohtaavansa ymmärrystä tukee näkemyksemme mukaan perheellisten opiskelijoiden osallisuutta. Tällaisen perheellisyydestä keskustelevan ja sitä tutkivan ilmapiirin luominen ei ole ainoastaan opiskelijoiden, mutta myös henkilöstön vastuulla.
Osallistaminen oppimisyhteisössä liittyy lisäksi opiskelussa käytettyihin pedagogisiin menetelmiin (Jauhola & Kortelainen 2018, 10). Tämän takia uskomme, että perheellisten verkko-opiskelijoiden osallisuuden edistämiseksi opintojaksojen ohjaajien on tärkeää valita sellaisia ohjaus- ja opetusmenetelmiä, jotka ovat helposti heille saavutettavissa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tallennettuja webinaareja sekä vaihtelevien toteutus- ja palautusaikojen valitsemista aikatauluttamisen helpottamiseksi. Näistä osallisuuden keinoista hyötyy loppujen lopuksi perheellisten opiskelijoiden lisäksi muutkin opiskelijat.
Lähteet
Arell, S., Salakari, M. & Nurminen, R. 2019. Vahva vanhemmuus turvaa lapsen ja nuoren kasvun. Teoksessa Salakari, M., Nurminen, R. & Rajamäki A. (toim.) Verkostoitumisesta reitittymiseen – kohtaamisia nuorten arjessa. Turun ammattikorkeakoulun raportteja 252. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 1.3.2025. http://julkaisut.turkuamk.fi/isbn9789522167064.pdf
Grundström, J. 2024. Perhesiirtymät ja mielen hyvinvointi elämänkulussa. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti vol 61 (2024): 4. Viitattu 1.3.2025. https://journal-fi.nelli.laurea.fi/sla/article/view/148649/98032?acceptCookies=1
Jauhola, L. & Kortelainen, J. 2018. Osallisena opinnoissa- Tutkimus oppijoiden osallisuuden vahvistamisesta ammatillisessa koulutuksessa. Raportti 2018:7, Opetushallitus. Viitattu 1.3.2025. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/osallisena-opinnoissa.pdf
Laurea 2025a. Saavutettavuus-, tasa-arvo, ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Viitattu 2.3.2025. https://www.laurea.fi/saavutettavuus–tasa-arvo-ja-yhdenvertaisuussuunnitelma/ Laurea 2025b. Laurea-ammattikorkeakoulun tutkintosääntö. Viitattu 2.3.2025. https://www.laurea.fi/koulutus/tutkintosaanto/
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!