Vuokralla vai omistusasunnossa?

Miten kannattasi asua? Onko vuokralla asuminen minulle paras vaihtoehto? Milloin pitäisi alkaa harkita oman asunnon ostoa, vai pitääkö sitä välttämättä tehdä ikinä? Omistusasunnon hankinta on asia, joka pyörii jossain vaiheessa varmasti lähes kaikkien nuorten aikuisten mielessä. Asiasta löytyy monia eri kulmia sekä plussia ja miinuksia, mitä jokaisen on pohdittava oman elämäntilanteen, tulevaisuudensuunnitelmien ja ajatusten mukaan. Omasta kaveripiiristänikin löytyy esimerkkejä molempien vaihtoehtojen, eli sekä vuokralla asumisen, että omistusasunnon hankkinnan puolesta.

Yle uutisoi tilastokeskuksen tutkimuksesta, josta käy ilmi, että vuosien 2008 ja 2018 välillä suomalaisten vuokralla asuminen on nostanut suosiotaan ja omistusasunnossa asujien määrä on ollut laskussa. Eniten muutosta näkyy nuorten aikuisten ja päälle kolmekymppisten asumistilastoissa, joista jo yli puolet asuvat vuokra-asunnoissa. Tämän lisäksi viimeisen kymmenen vuoden aikana ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut noin vuodella, joka vuonna 2018 oli 28,8 vuotta. Halukkuus asua vuokralla myöhästyttää ensiasunnon ostoa nykyisin monen kohdalla useitakin vuosia tai johtaa päätökseen olla hankkimatta omistusasuntoa ollenkaan. Ensiasunnon ostajien määrä on ollut jo pitkään laskussa, joskin tilastoissa on nähty pientä kasvua parin viime vuoden aikana.

Monet ihmiset pitävät vuokralla asumista väliaikaisena asumismuotona, joka jossain vaiheessa elämän vakiintumisen myötä loppuu omistusasunnon ostoon. Oli vuokralla asuminen sitten pysyvä tai hetkellinen asumismuoto, sen edut kannatta tiedostaa ja niistä nauttia. Me naisten artikkelissa varallisuusneuvojat Terhi Majasalmi ja Tuomas Viljamaa luetteloivat vuokra-asumisen parhaiksi puoliksi muun muassa sen, ettei asujan tarvitse silloin sitoutua minnekään paikkaan ja sen, että silloin asujalla on mahdollisuus asua myös niillä alueilla, joista oman asunnon hankkiminen tulisi todella kalliiksi. Tällainen maantieteellinen vapaus on ihanaa ja tunnen useita ihmisiä, jotka muuttavat säännöllisesti uusille alueille, jotta tietäisivät missä viihtyvät parhaiten. Maiseman vaihto voi myös joskus tehdä hyvää ja tuulettaa mieltä. Muiksi parhaiksi puoliksi vuokralla asumisessa Majasalmi ja Viljamaa kertoivat ne, ettei vuokralainen ole vastuussa asunnon remontoimisesta tai korjaustöistä, lukuun ottamatta tapauksia, joissa vuokralainen aiheuttaa vahinkoa itse. Vaikka remontointitapauksissa juuri vuokralainen säästää pitkän pennin, omistusasunnossa asuminen tulee kuitenkin usein taloudellisesti kannattavammaksi pitkän ajan kuluessa. Raha ja säästäminen on kuitenkin sekä minun että Majasalmen ja Viljamaan mielestä asia, jonka ei kannata antaa määrittää liikaa elämää ja asumismuotoa, silloin kun taloudellinen tilanne sen sallii. On hyvä muistaa, että elämässä on kyse muustakin, kun taloudellisesta kannattavuudesta. Omat toiveet, tarpeet ja mielipiteet ovat parempia mittareita asumisjärjestelyn suunnittelussa.

Asuntoasioissa ei kannata kiirehtiä, eikä omistusasunnon ostaminen ole koskaan liian myöhäistä. Siksi kannattaa tarkkaan harkita minkälainen asumisjärjestely juuri sinulle sopii ja millaisessa kodissa haluaisit asua tulevaisuudessa. Oli mietintöjesi lopputulos sitten mikä tahansa, se on oikea, kunhan se palvelee juuri sinua.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi