Etätyö ja yhteisöllisyys

Etätöitä saa tehdä rauhassa. Etätyötä voi tehdä missä vain ja se ei välttämättä ole aikaan sidonnaistakaan. Etätyössä häiriötekijöitä on vähän ja työhön pystyy keskittymään paremmin. Normaalioloissa.

Työterveyslaitos on laatinut selkeitä ohjenuoria etätyöstä myös tämän koronatilanteen keskelle. Toki yleensä, normaalioloissa, etätyö voi olla hyvinkin helpottavaa monelle. Saa tehdä töitä kotoa, aikaa ei mene esimerkiksi työmatkoihin ja näin työpäivän jälkeen on heti aikaa olla perheen kanssa. Yöunet saattavat olla paremmat, sillä aamulla ei tarvitse varata aikaa työmatkaan. Monet ovat tehneet etätöitä jo ennen nykyistä maailman tilannetta, ja siitä on hyviä kokemuksia. Ylen artikkelissa kerrotaan etätyössä ihmisten tekevän jopa enemmän ja tuloksekkaammin töitä. Ongelmaksi voi kuitenkin tulla työn ja vapaa-ajan sekoittuminen ja näin ollen työpäivien venyminen. Ei ehkä osata lopettaa.

Etäyhteyksien avulla voi pitää vaikka yhteisiä kahvitaukoja.

Etätyössä voi kuitenkin jäädä työyhteisön tuki ja yhteisöllisyys puutteelliseksi. Varsinkin, jos ei ole tottunut etätyöhän ja se on uusi juttu. Saati mikäli siihen vain joutuu, ilman omaa mielenkiintoa asiaan, niin kuin nyt on koronaepidemian aikana monelle käynyt. Etätyössä voi tuntea itsensä yksinäiseksi. Onkin hyvä siis muistaa, että etäyhteyksien avulla voi pitää myös vaikka yhteisiä kahvitaukoja, pitää yhteytä työkavereihin.

Etätyössä on paljon hyvää, mutta yksinäisyys ja eristäytyneisyys voi tulla yllätyksenä. Onneksi nykyään on mahdollisuus käyttää myös tapaamisiin verkkotyökaluja. Ja normaalioloissa voivat etätyöntekijät tehdä töitä myös kahviloista, toimistohotelleja ja muita yhteisöllisiä tiloja. Nyt sekään ei tosin ole mahdollista.

Normaalioloissa tulee muistaa etätyön vapaaehtoisuus

Näissä poikkeusoloissa etätyö saa ihan uuden merkityksen, eikä se ole varmasti yhtä rauhaista tai yksinäistä monessakaan perheessä. En kuitenkaan nyt mene sen enempää siihen mitä etätyö on nyt. Uskon että tämän epidemian ja pakotetun digiloikan myötä tulevaisuus on varmasti muuttunut. Etätöitä tullaan ehkä tekemään myös sellaisilla aloilla, joille sitä ei osattu aiemmin edes kuvitella. Mutta normaalioloissa täytyy muistaa etätyön vapaaehtoisuus ja esimerkiksi palavereissa tulee ottaa huomioon myös etätyöntekijät, eikä unohtaa heitä ruudun taakse.

-Rosa

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Etätyö ja yhteisöllisyys”

  1. Ajankohtainen postaus, joka herätti heti mielenkiintoni. Nyt olen viimeaikoina päässyt itsekin seuraamaan, millaista etätyö todella on . Oltuani itse pätkän lomalla ja seuratessa vierestä mieheni etä-työskentelyä, niin on sen seuraaminen avannut silmäni sen suhteen aivan uudestaan.

    Töitä tuntuu olevan paljon ja päivät venyvät pitkiksi tai jatkuvat illalla vielä uudestaan. Kahvitauko pidetään koneen ääressä töitä tehden. Siihen vielä lisäksi kahden koululaisen etäopiskelu kotona, joita hän siinä sivussa auttelee. Mietin vaan, millaista se olisi, jos ympärillä vilisi vielä pieniä lapsia. Tässä tilanteessa, mikä meillä vallitsee tällä hetkellä, niin voin todeta, että etä työskentely vaatii rautaisia hermoja ja todella nostan hattua kaikille etätyötä tekeville.

    Välillä myös itselläni on samaan aikaan verkko- opetusta ja niinä päivinä saan hyvinkin tuntumaa tilanteesta. Normaali tilanteessa etätyö on varmasti helpompaa, kun ei ole taustahälyä ja pystyy keskittyä paremmin. Plussaa on myös työ-matkoissa säästäminen, niin ajallisesti kuin rahallisestikin. Toki itse pidemmän päälle kaipaisin sosiaalisia kontakteja. Verkon kautta keskustelu jättää vaille aitoa kohtaamista, vaikka mahdollistaa tänä päivänä keskusteluun myös monella tapaa.

    —Tanja—

  2. Kiitos postauksestasi!

    Tämä etätyöskentely postaus sopii erittäin hyvin myös etäopiskeluun, minkä takia postauksesi kiinnittikin huomioni. Olen itsekkin huomannut tuon yhteisöllisyyden puuttumisen kun kaikki vain näpyttelevät tehtäviä kotonaan ja ehkä vaihtavat muutaman viestin tehtävään liittyen tai eivät edes sitäkään. Etätyöskentelyssä unohtuu juurikin tuo yhteisöllisyys ja sen yhteyden pitäminen työkavereihin tai näihin opiskelukavereihin. Kuten mainitsitkin niin yhteisöllisyyttä on tärkeä pitää yllä myös tälläisessä työskentely muodossa esim. yhteisten webinaarien tai zoom palaverien kautta.
    Myös tuo mainintasi työskentelyn venymisestä on aivan totta. Hommia tehdään pitkää päivää ja tauotkin pidetään vain siinä koneen ääressä. Etätyöskentelyssä on toki niitä hyviäkin puolia, mitä mainitsitkin, mutta samaistun tuohon, että ne huonot puolet näkyvät ehkä paremminkin etätyöskentelyssä.
    Pitääkin kiinnittää jatkossa parempaa huomiota yhteisölliseen työskentelyyn, työn jaksoittamiseen ja kunnollisten taukojen pitämiseen.

Kommentoi