Meitä on kolme sosionomiopiskelijaa kirjoittelemassa tätä blogia. LauraR, PÅ ja Rosa kirjoittelevat täällä vuorotellen näiden kevään viikkojen aikana. Blogia kirjoitamme osana sosiaalialan lainsäädäntö ja palvelujärjestelmä sekä sosiaalialan vaikuttamistyö kursseja. Yhdistämme tähän “Kohtaamisia” blogiin myös kurssilla tehtävää projektia, jossa suunnittelemme toimeksiantajallemme ohjelmaa syksyksi 2020. Tästä juonnammekin koko blogin aihepiiriä. Blogissamme käsittelemme ajankohtaisella otteella erilaisten asiakasryhmien kohtaamista ja osallistamista.
Lue lisää Tervehdys!Erään vaiheen loppu
On tullut aika päättää Pasovan opintojaksoa ja sitä myöden myös blogia. Huh heijaa!
Lue lisää Erään vaiheen loppuKohtaamispaikka poikkeustilan aikana
Poikkeustilan vuoksi monet yrittäjät ja keskukset ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Poikkeustilan rajojen purkaminen tapahtuu pikkuhiljaa ja vähitellen pääsemme takaisin uuteen normaaliin arkeen. Koulut ovat avautuneet ja yrittäjät saavat päästää asiakkaita kivijalkaliikkeisiinsä. Myös kohtaamispaikat ja asukastilat alkavat vähitellen aukaisemaan ovia kävijöille. Kuinka poikkeusaika on niihin vaikuttanut ja onko ovien avautuessa huomattavaa kävijämäärän kasvua?
Lue lisää Kohtaamispaikka poikkeustilan aikanaYhteisöllisyyden vaiettu puoli
Yhteisöllisyydestä ja sen tärkeydestä ei ole epäselvyyttä, mutta onko se aina hyväksi? Vai onko niin että kuten monessa muussakin asiassa, väärin käytettynä tai ymmärrettynä sillä voi olla täysin päinvastainen vaikutus?
Lue lisää Yhteisöllisyyden vaiettu puoliLomautuksen kourissa
Korona on vaikuttanut hyvin monen suomalaisen elämään lomautusten ja työttömyyden kautta. Toki muutenkin ja maailmanlaajuisesti, mutta monelle talouden pysähtyminen ja palveluiden käytön suuri vähentyminen on tarkoittanut tulojen menetystä. Lomautukset ovat monen arkea nyt.
Lue lisää Lomautuksen kourissaKun maailma sulkeutui…
Vallitseva maailmantilanne on historiallisuudeltaan toisen maailmansodan luokkaa. Eli ei mikään pikkujuttu. Yksikään maa, tai kansalainen, ei ollut varautunut näin nopeaan ja totaaliseen eristäytymiseen, turvallisuuden tunteen menettämiseen tai epävarmuuteen. Tilanne on sama kaikkialla, ikään, kokoon tai uskontoon katsomatta. Mutta miten kansainvälinen yhteinen kriisi on vaikuttanut ihmisten perustarpeisiin? Onko yhteinen nimittäjä onnistunut yhdistämään ihmisiä niin lähiympäristössä kuin globaalistikin? Auttaako teknologia pitämään meidät yhdessä ja riittääkö se korvaamaan fyysisen läheisyyden?
Lue lisää Kun maailma sulkeutui…Etätyö ja yhteisöllisyys
Etätöitä saa tehdä rauhassa. Etätyötä voi tehdä missä vain ja se ei välttämättä ole aikaan sidonnaistakaan. Etätyössä häiriötekijöitä on vähän ja työhön pystyy keskittymään paremmin. Normaalioloissa.
Lue lisää Etätyö ja yhteisöllisyysAsukastila kohtaamispaikkana

Asukastila on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa voi tutustua uusiin ihmisiin. Niiden tarkoituksena on parantaa alueen asukkaiden oma-aloitteellisuutta ja yhteisöllisyyttä. Asukastilojen tavoitteena on yksinäisyyden ehkäisy ja asukkaiden hyvinvoinnin lisääminen.
Asukastilat ovat kaikille avoimia tiloja, jotka ovat vapaita kaikesta syrjinnästä. Tilassa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia ja eri yhteisöt ja yhdistykset ja yksityishenkilöt voivat vuokrata tai varata tiloja omiin käyttöihinsä.
Lue lisää Asukastila kohtaamispaikkanaOsallisuudesta työelämässä ja muualla
Työpäivä ohi. Olipahan päivä. Nyt kaupan kautta kotiin. Mutta jotain voisi vielä tehdä. Mitäköhän? Joku uusi juttu olisi kiva. Pitäisikö mennä tonne asukastalolle, siellä oli jotain ohjelmaa. Vois olla ihan mukavaa. Mut en mä ehkä. Ei se ehkä oo mun paikka. En mä ees tunne sieltä ketään. Sit pitäis uskaltaa tutustua. Ja mitä siellä ees pitäis tehdä. Ei en mä voi mennä.
Lue lisää Osallisuudesta työelämässä ja muuallaYhteisö vai yhteisöllisyys?
Tämän päivän trendisana esimerkiksi asumisen saralla on yhteisöllisyys. Muun muassa rakennuttajat ovat ymmärtäneet asukkaiden osallistuttamisen tärkeyden rakennussuunitelmia tehdessä ja pyrkivät ottamaan huomioon yhteisön näkökulman uusia asuinalueita muodostettaessa. Mutta mitä eroa on yhteisöllä ja yhteisöllisyydellä? Entä mitä sana yhteisöllisyys tarkalleen ottaen tarkoittaa?
Lue lisää Yhteisö vai yhteisöllisyys?Yhteisöllisyys vahvistaa
Oma jaksaminen ja hyvinvointi on monien ihmisten mielissä näinä päivinä. Huolehditaan syömisestä, nukkumisesta ja liikkumisesta. Omistetaan fitnesskellot, joogamatot ja idätetään silmuja tiskikaapissa. Ollaan ketodieetillä, käytetään detox-kuureja ja lisäravinteita. Meditoidaan.
Kaikki tämä on tietysti hyväksi.
Kuinka moni tämän hyvinvointihuuman keskellä, muistaa huolehtia kaikkein tärkeimmästä hyvinvoinnin peruspilarista? Sen ja kiireisen arjen keskellä tämä helposti unohtuu ja välttämättömimmät aikataulut syövät aikaa siltä kaikkein tärkeimmältä.
Ihmissuhteilta.
Lue lisää Yhteisöllisyys vahvistaa