Teksti: Sanna-Maria Tiusanen, Ulrika Ojanen, Iuulia Teltevskaia
Ikääntyessä lähiverkostojen kapeutuminen, monenlaiset sairaudet ja niiden tuomat fyysiset liikkumisen rajoitteet, puolison kuolema ja pitkät etäisyydet omiin lapsiin lisäävät ikäihmisten yksinäisyyttä. Tiedetään, että yksinäisyys lisää merkittävästi masennusriskiä, jolloin kontaktin ottaminen sosiaalisiin verkostoihin tuntuu yhä työläämmältä. Yksinäisyyteen voi liittyä myös paljon häpeää, jolloin käperrytään yhä enemmän sisäänpäin. Ei viitsitä vaivata naapuria, eikä varsinkaan omia lapsia, joilla on omat kiireiset työelämänsä ja menonsa. Usein he myös saattavat asua kaukana, eivätkä ehkä oikein käsitä, miten ikäihmisen arki oikeasti sujuu ja miten paljon haasteita siihen liittyy. Surullista on, että avun piiriin hakeudutaan tai päästään usein vasta silloin, kun yksinäisyyskehitys on jo kulkenut pitkälle. Onko se sitten oma lähinaapuri, kaukana asuva omainen, vanha tuttu vai ikäihminen itse, joka tarttuu huolestuneena asiaan, kaipaa muutosta ja tekee ensimmäisen yhteydenoton palveluntarjoajiin. Tärkeää olisi ennaltaehkäisy eli varhainen hienovarainen puuttuminen, koska se lisää turvallisuuden tunnetta. Ensimmäisillä kohtaamisilla palveluntarjoajien kanssa on ikäihmisille suuri merkitys, koska silloin ikäihmisille avautuu mahdollisuus tulla kuulluksi ja nähdyksi. Kontaktilla on suuri merkitys sille, miten ikäihmisen asiaa lähdetään viemään eteenpäin. Näitä kohtaamisia voi olla esimerkiksi terveyskeskuksen tai puhelinkeskustelussa palveluohjaajan kanssa.
On tärkeää kohdata jokainen ikäihminen yksilöllisesti omine tarpeineen, olla kiinnostunut hänen elämänhistoriastaan, siitä mikä hänelle on elämässä tärkeää ja mikä hänelle tuottaa iloa. Vaikka olisi sairautta ja fyysisiä rajoitteita, on tärkeää kannustaa toteuttamaan vielä niitä asioita, joihin pystyy eikä keskittyä niihin, mitkä tuottavat vain turhautumisen ja epäonnistumisen kokemuksia. Kolmannen sektorin palvelut ovat tässä avainasemassa, niiden perustuessa usein vapaaehtoisuuteen ja vertaistukeen. Ei tarvitse jonottaa tai odottaa omaa vuoroaan, vaan usein toivotetaan tervetulleeksi saman tien. Tärkeintä on varmistaa näiden palveluiden saavutettavuus ja esteettömyys ikäihmisille. Samassa elämäntilanteessa olevien kokoontuessa yhteen, omat menetyksiin liittyvät murheet voivat helpottua, kun niitä voi jakaa ja tilalle tulla elämänmakuisia tarinoita ja huumoria. Kokemus siitä, että on osallinen jotakin ryhmää tai yhteisöä, vaikka kokoontuminen olisi vain kerran viikossa, on ikäihmisille kohokohta, jota jaksaa odottaa ja muistella. Seuran löytäminen yhteisten puuhien myötä vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä ja parantaa elämänlaatua.
Pienituloiselle leskelle voisi sopia Miina Sillanpään säätiön Neuvokkaat naiset ryhmä, jossa voi jakaa arkea helpottavia vinkkejä muiden pienituloisten kanssa. Martoissa pääsisi opettamaan asiantuntemustaan yrteistä ja puutarhanhoidosta. Seurakunnan äiti-lapsipiirissä varamummona toimiminen toisi kenties mielekkyyttä ja uudenlaisia raikkaita tuulahduksia nykyperheiden trendeistä, kohdatessa nuoria vanhempia ja vauvoja. Samalla voisi jakaa siitä, minkälaista oli olla nuori äiti muutama vuosikymmen sitten historiallisesti erilaisessa Suomessa. Kirkot ja seurakunnat tarjoavat myös keskusteluapua eri elämäntilanteisiin, esimerkiksi yksinäisyyteen ja leskeyteen. Ikäihmisten venyttelykerhossa voisi hetken keskittyä hoitamaan kehoansa ja unohtamaan kolotukset. Mikä vain tuottaa mielihyvää, sitä tulisi tehdä, onhan aika maanpäällä jokaisella rajallinen. Kuuluminen tuo tunteen siitä, että on yhteiskunnan merkittävä jäsen. Blogiteksti liittyy ikääntyvien palvelut ja ohjaus opintojaksoon, jossa blogitekstimme keskittyi yksinäisen ikäihmisen haasteisiin ja siihen miten kolmannen sektorin palvelut voivat häntä tässä tukea.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!