Taloudellisten asioiden ennakointi ikääntyessä, onko mahdollista kaikille?

Teksti: Anu Kauppinen, Sara Piskonen ja Maria Karppinen

Tutkimuksen mukaan suurin osa eläkeläisistä on varautunut eläkepäiviinsä taloudellisesti ja suuret ikäluokat ovat saattaneet saada perintönä huomattavia omaisuuksia, joilla he ovat saaneet omaa varallisuuttaan kartutettua. Osa ikäihmisistä on saattanut eläkepäiviä varten varautua mm. säästämällä ja sijoittamalla sijoitusasuntoihin. Taloudellinen varautuminen kannattaa, koska ei voi tietää minkälaisia haasteita eteen tulee, vielä eläkepäivilläkin.

Mutta entä ne eläkeläiset, jotka eivät pysty varautumaan etukäteen. Pitkän työttömyyden tai muun haastavan elämäntilanteen vuoksi ihminen ei ole voinut kerryttää säästöjä eikä ole pystynyt ostamaan omistusasuntoa, jossa asua vanhuudenpäivillä. Saattaa myös olla tilanteita, että ikäihminen on voinut elää työikäisyysaikajakson niin, että puolison toimeentulo on ollut keskeisessä asemassa ja hän on mahdollistanut puolisolle työuran mm. hoitamalla yhteisiä lapsia kotona pitkään. Edellä kuvatut tilanteet eivät ole marginaalisia, vaan eläkeläisiä näissä elämäntilanteissa on kasvamassa määrin Suomessa.

Pieni eläke ei mahdollista kaikkien tarvittavien palveluiden ostamista elinkustannusten nousemisen vuoksi. Palveluiden maksullisuus voi myös jättää monet palveluiden ulkopuolelle. Puhuttaessa ikäihmisen palveluiden maksullisuudesta ei puhuta ainoastaan yksityisistä palveluista vaan joillekin saattaa tulla kynnykseksi käyttää myös julkisia palveluita. Huonon taloudellisen tilanteen takia moni saattaa terveyden- ja sosiaalihuollon palveluista tinkimisen lisäksi jättää hankkimatta myös tarpeelliset lääkkeet ja hoitotarvikkeet, esimerkiksi haavojen hoitoon tarkoitetut hoitotarvikkeet jätetään ostamatta. Mikä ratkaisuksi siihen, että palveluiden tasapuolisuus säilyisi ja ihmiset saisivat laadukkaampia peruspalveluita, vaikka henkilökohtaisia säästöjä ei olisikaan. Eriarvoisuuden kasvaminen palveluiden käytössä on huolestuttavaa, jos palvelun vastaanottaminen määrittyy siihen seikkaan, onko ikäihmisellä varaa ottaa sitä vastaan. Ihmisen saavuttaessa eläkeiän, se millaisen elämän on elänyt ennen sitä, ei pitäisi niin vahvasti määritellä pärjäämistä elämän viimeisinä vuosikymmeninä.

Haluammeko kulkea tähän suuntaan ja minkä arvon valinnallamme annamme silloin ihmisyydelle, kun osa ei voi käyttää tarvitsemiaan palveluita.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi