Ravinnon merkitys nuoren jaksamiseen

Hei taas blogin lukijat! Tänään kirjoitan ravinnon tärkeydestä nuorille. Koen aiheen tärkeänä ja aiheellisena. Kävin juuri keskustelua aiheesta yläasteikäisen pikkusiskoni kanssa, joka söi lounaalla ainoastaan yhden perunan ja salaattia eräänä lauantai päivänä. Huolestuin tästä, sillä ymmärrän ravinnon merkityksen tämän ikäisellä nuorella. Muistan myös itse, että yläaste ikäisenä, saatoin olla kokonaisen koulupäivän syömättä yhtään mitään, joka on haitallista sekä kasvulle, että kehitykselle.

Myös sillä on merkitystä, mitä syö. Kouluikäiselle hyvä ravinnonperusta on lautasmallin mukaan syöminen, sekä säännöllinen ja terveellinen ruokailu. Myös kouluruokailun merkitys on arkena suuri. Se ylläpitää nuoren vireystilaa koulupäivän ajan. Aikuisten ja muun ympäristön esimerkillä on myöskin merkitystä ja perheen yhteiset ruokailuhetket ovat tärkeitä.

YLEn artikkelin mukaan Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa nuorten ruokailutottumukset näkyvät myös kouluruokailuissa. Ruokailutottumusten todettiin olevan yhteydessä myös minäkuvaan. Tämä on mielestäni helppoa uskoa ja ymmärtää. Vääristynyt minäkuva tai huono itsetunto vaikuttavat varmasti osaltaan ruokailuun liittyviin valintoihin.

Koen tärkeäksi, että nuoria ohjeistettaisiin ja tuettaisiin tekemään oikeanlaisia ja järkeviä valintoja arjessa. Tässäkin aiheessa kultainen keskitie on kuitenkin mielestäni hyvä ja toimiva vaihtoehto. Ruokailusta ja ravinnosta ei tarvitse tai kannata tehdä liian isoa numeroa, eikä limujen ja herkkujen nauttimista kannata myöskään kieltää mielestäni turhan jyrkästi. Epäterveellisten valintojen haitoista voi kuitenkin kertoa selkeästi, jotta nuori tietää ne ja osaa mahdollisesti jatkossa tehdä parempia valintoja.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Ravinnon merkitys nuoren jaksamiseen”

  1. Kiitos tärkeästä aiheesta, joka koskettaa tätä päivää vahvasti. Nyt on uutisoitu kasvavista nuorten mielenterveyden ongelmista, voisiko ravinnolla olla jokin merkitys myös mielenterveyden ongelmiin? Varsinkin kaupungeissa pikaruokaloiden valtava määrä houkuttelee nuoria, miksei vanhempiakin herkkujen äärelle. Energiajuomien kulutuksen kasvaessa voi ruokailut aivan kokonaan unohtua. Ja oman kokemukseni mukaan yläkouluikäisten lasten vanhempana energiajuomista “paasaaminen” on yhtä tyhjän kanssa.

    Nuorten keskuudessa myös vallalla on ulkonäkökeskeisyys ja yläkouluikäiset tytöt juoksevat kuntosaleilla polttamassa rasvaa, koska kokevat olevansa “läskejä” ja toisaalta someen on mukava päivittää kuvia “aktiivisesta” elämästä. Taustalla voi kuitenkin todellisuudessa olla paljon pahaa oloa, jota ei halua näyttää muille. Toit kivasti esiin rennon asenteen ruokailua kohtaan, siitä on turha tehdä stressiä. Kokonaisuus ja etenkin ihmisen hyvä olo on tärkeintä ja ehkä jokainen tosiaan jossain kohtaa elämäänsä osaa tehdä parempia valintoja, mikäli huonoja on liikaa.

  2. Hei ja kiitos kirjoituksestasi! Valitettavsti tuntuu, että aihe on ollut ajankohtainen jo omista peruskouluajoista ja varmasti pitkään sitä ennenkin. Omassa nuoruudessa puhuttiin paljon syömishäiriöistä. Kuitenkaan se, että ihminen ei sairasta syömishäiriötä, ei tarkoita että ruokailutottumukset olisivat kunnossa. Ravinteikkaan ja monipuolisen ravinnon tärkeyttä fyysiselle ja psyykkiselle mielenterveydelle on tärkeä korostaa ja lisätä tietoisuutta.

    Lisäksi mainitsemaasi nuorten huonoon minäkuvaan en voi olla liittämättä nykypäivänä paljon paineita (varsinkin ulkonäön suhteen) luovaan sosiaaliseen mediaan. Siellä varsinkin nuorison seuraamien somevaikuttajien olisi hyvä ottaa tämäkin asia huomioon, sillä heillä tuntuu olevan nykypäivänä laajalti valtaa ja vaikutusta nuorten elämään.

    Lopuksi vielä asia, joka tuli mieleen juttua lukiessa. Tätä samaa asiaa tulisi kyllä julistaa myös meidän aikuisten keskuudessa, koska yhtä lailla ruokailutottumukset vaikuttavat meidänkin terveyteen ja olotilaan ja meidän syömisiä ei yleensä ole kukaan vahtimassa 😉

    -Henni

  3. Nostit esiin hyvin tärkeän aiheen! On mielenkiintoista huomata, että hyvin monet nuoret kokevat paineita omasta ulkonäöstään. Liian usein nuoret ihannoivat langanlaihaa vartaloa ja pelkäävät, että normaali kotiruoka lihottaa. Jotkut saattavat pitää ruokapäiväkirjaa ja laskea kaloreita, vaikka ei olisi hajuakaan, mikä on omaan kehitykseen ja kulutukseen sopiva määrä ruokaa. Yleensä ruoan määrä on aivan liian vähäinen.
    Olen myös huomannut, että omaa vartaloa vertaillaan saman ikäisiin kavereihin, mutta olisi tärkeä ottaa huomioon, että yläasteikäiset voivat olla kehityksessään hyvin eri vaiheissa ja tämän takia myös koko erot saattavat olla huomattavia.
    Toit tekstissäsi esille, kuinka olisi tärkeä löytää kultainen keskitie. Olen tästä samaa mieltä! Syömisen pitäisi olla kivaa ja monipuolista, josta ei pitäisi kokea stressiä.

Kommentoi