Elämme poikkeusaikoja. Arki on muuttunut vallitsevan tilanteen takia melkoisesti varmasti jokaisen kohdalla. Autismin kirjon henkilöt reagoivat usein voimakkaasti muutoksiin, kuten varmasti suurin osa meistä tietää. Arjen tilanteet saattavat kuormittaa meitä entistä enemmän ja seinät tuntuvat kaatuvan päälle. Miten saada muuttunut arki rullaamaan? Mistä vinkkejä toimintaan? Ja ennen kaikkea: mistä tukea ja apua, koska kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin.
Kaikki me tarvitsemme tällaisessa tilanteessa tukea ja verkostoja. Läsnäolevia, tilanteemme ymmärtäviä ihmisiä, joiden kanssa jakaa tuntemuksiaan, oloaan, onnistumisen ja epäonnistumisen hetkiä. Eristys asettaa melkoisia haasteita sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kokoontumiset eivät ole suotavia ja ihmiset linnoittautuvat koteihinsa hamstraamiensa vessapaperirulla- ja säilykepurkkipinojen taakse maailman ulottumattomiin. Uutiset ja sosiaalinen media ovat pullollaan ahdistavia tarinoita pandemiasta, rajoituksista ja kuolemasta. Moni karttaa yleisiä sosiaalisen median yleisempiä ryhmiä, koska poikkeustilanne on saanut kaikki mahdolliset internetin väärinkäyttäjät liikkeelle: positiivisen ymmärtämisen sijaan kommentit pursuavat asiattomuuksia, epätoivoa ja suoranaista vihaa. Yksityisempiä, asiallisempia, salaisia ryhmiä on, mutta niitä on vaikeampi löytää.
Mistä autismin kirjon lasten vanhemmille on vertaistukea saatavilla, jotta kotona olemiseen sitten saisi ymmärtävää vertaistukea? Olen jokunen vuosi sitten kouluprojektina ollut käynnistämässä edellä mainitulle kohderyhmälle vertaistukiryhmää itä-Helsinkiin. Ryhmä on edelleen toiminnassa ja niistä ajoista kasvanut ja kehittynyt. Toiminnassa on mukana aktiivisia vanhempia erilaisilla taustatarinoilla. Normaalisti vapaaehtoiset kokoontumiset olisivat kerran kuukaudessa, mutta näin poikkeusaikana yhteyttä pidetään satunnaisten pienen porukan puistotreffien ja sosiaalisen median välityksellä.
Miten tällaiseen ryhmään sitten pääsee ja mistä niitä yleensä löytää? Käynnistellessämme ryhmää otin yhteyttä Helsingin Autismi- ja Aspergeryhdistys ry:hyn, joka ottikin vierailevan vertaisluennoitsijan avulla kopin ryhmän toiminnasta. Yhdistyksellä on erinomaisen toimivat kotisivut: https://paut.fi/ , josta löytyy tietoa autismin kirjosta, infoa poikkeustilanteeseen,koulutusta, ilmaisia tapahtumia, jotka toimivat näin poikkeusoloissa ja ennenkaikkea sieltä löytyy otsikon https://paut.fi/vertaistuki/ alla listaa erilaisista uudenmaan alueella toimivista vertaisryhmistä yhteystietoineen. Lämmin suositus!
Pysytellään terveinä ja nautitaan poikkeuksellisesta keväästä mahdollisimman paljon: Tänään ei sada räntää vaan paistaa aurinko.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!