Blogi “400 päivää” päättyy – Naamiot on riisuttu

Kun aloitimme tämän blogin kahdeksan viikkoa sitten, maailma oli erilainen kuin nyt. Euroopassa vallitsi rauha. Niin me uskottelimme itsellemme. Vaikka eihän se ollut totta; Ukrainassa kyti jäätynyt konflikti, johon olimme turtuneet.

Blogin pidon aikana olemme järkyttyneinä seuranneet Venäjän “sotilaallista erikoisoperaatiota” eli brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainaan, pakertaneet PaSoVa-kurssin harjoitustöiden parissa ja voineet pahoin. Alussa meitä oli viisi: Korhonen, Virtanen, Mäkinen, Nieminen ja Mäkelä. Rivimme harvenivat. Mäkelästä tuli Niemelä, Mäkinen uupui kesken matkan. Se, mitä tuleman piti, oli jotain ihan muuta kuin oletimme. Sekä pienessä että suuressa mittakaavassa.

Tehtävän tavoitteena oli saada kokemusta ammatillisesta blogikirjoittamisesta ja sosiaalisesta mediasta vaikuttamistyön välineenä. Sillä aikaa, kun me olemme ottaneet ensiaskeleita some-vaikuttamisen leikkikentällä, tosimaailmassa informaatiosodankäynti ja kybervaikuttaminen ovat käytännöllisesti katsoen räjähtäneet silmille. Some ei ole entisensä – Venäjä on kieltänyt Twitterin, Facebookin ja Instagramin käytön ja luokitellut mediayhtiö Metan “äärijärjestöksi” (Tuomaala 2022). Joudumme pohtimaan vaikuttajan vastuuta, tiedon paikkansapitävyyttä, lähteen luotettavuutta sekä ihmisten oikeutta välittää ja saada tietoa täysin eri lähtökohdista kuin aikaisemmin. Meillä on tyhjä olo. Viattomuuden aika on ohi. Presidentti Sauli Niinistön sanoin: “Nyt naamiot on riisuttu – vain sodan kylmät kasvot näkyvät” (Yle 2022).

Kahdeksan viikkoa kestänyt blogimme päättyy tähän. Myös meidän on aika riisua naamiot. 

Kiitämme kaikkia lukijoita ja kommentoijia. Toivomme rauhaa demokraattiseen Eurooppaan ja toivoa Ukrainan vapaalle kansalle. Voima olkoon kanssanne!

Hämäläinen, Larjanne, Lipsanen ja Ristisuo

Kuva: Pixabay

Lähteet

Niinistö, S. 2022. Tasavallan presidentin ja pääministerin mediatapaaminen liittyen Ukrainan tilanteeseen 24.2.2022. Yle Areena. Kohdassa 31 min. Viitattu 26.3.2022. https://areena.yle.fi/1-61877425

Tuomaala, E. 2022. Venäläistuomioistuimen mukaan mediajätti Meta harjoittaa ääritoimintaa, Facebook ja Instagram pysyvät kiellettyinä. Yle Uutiset 21.3.2022. Viitattu 26.3.2022. https://www.hs.fi/talous/art-2000008697463.html

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi