Kerromme blogissa Sallasta, joka on kuvitteellinen hahmo, jonka ympärille olemme luoneet tilanteet, jotka johtavat nuorenaikuisen jälkihuoltoon lastensuojelun asiakkaana.
Salla on sijoitettu lastensuojelun perusyksikköön ollessaan 15- vuotias. Sijoituksen syynä on ollut perhesuhteet, koulumotivaation puute, sekä päihteiden runsas käyttö. Salla on ainut lapsi, joka asui vuoro viikoin vanhempien luona, kunnes isän alkoholinkäyttö lisääntyi eikä hän kyennyt huolehtimaan Sallasta. Äidin kanssa ongelmana oli tottelemattomuus ja rajojen ylittäminen.
Sallan tilanteessa koulu on tehnyt lastensuojeluilmoituksia muutaman, koska Salla ei täytä oppivelvollisuuttaan. Lisäksi Salla on joutunut tekemisiin virkavallan kanssa ollessaan julkisilla paikoilla liian humalassa alaikäisenä, jonka seurauksena poliisit ovat kuskanneet Sallaa kotiin muutamia kertoja ja tästä tulee automaattisesti lastensuojeluilmoitus. Thl-lastensuojeluilmoitus ”mm. Poliisilla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos he ovat tehtävässään saaneet tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttää mahdollista lastensuojelun tarpeen selvittämistä.”
Kun lapsesta tehdään lastensuojeluilmoitus, seurauksena on vasta lastensuojeluasian vireille tulo. Vireille tulon jälkeen tehdään palvelutarpeen arviointi, jossa selvitetään lastensuojelun tarve. Arviointia ei kuitenkaan tehdä, jos se on tarpeeton. Lastensuojelun asiakkuus alkaa vasta, jos arvioinnissa todetaan, että lapsi on lastensuojelun tarpeessa. Asiakkuus alkaa, jos lapsi tarvitsee lastensuojelulain mukaista tukea ja toinen seuraavista edellytyksistä täyttyy:
Finlex-lastensuojelulaki
Lastensuojelulaki 9 luku huostaanotto 40§ pykälän mukaan lapsi on otettava huostaan, jos 1. huolenpito ja kasvatusolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä. 2. Lapsi vaarantaa itse terveyttään tai kehitystä käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellä.
Tiesithän että sinulla on vastuu tehdä lastensuojeluilmoitus, jos epäilet, että lapsen lastensuojelun tarve täytyy selvittää?
Tapauksessamme Salla on elänyt lastensuojelun perusyksikössä kolme vuotta ja täysi-ikäisyys lähenee. Mitä pitää hoitaa, kun muuttaa pois sijaishuoltoyksiköstä? Entä miten itsenäistymistä työstetään lastensuojelun aikana?
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Moikka, täytyy sanoa, että innostuin ja kiinnostuin blogistanne heti aloitus postauksen perusteella. Työskentelen myös itse lastensuojelussa ja törmännyt useita kertoja siihen, että nuorilla on hirveä kiire “itsenäistyä” ja he luulevat osaavansa ja tietävänsä kaiken siitä mitä omillaan elämisestä tarvitsee tietää. Monesti totuus tulee karusti vastaan, kun omilleen lentävät, ei ole enää 24/7 lähellä aikuista jolta kysyä neuvoa tai apua. Onneksi ainakin kaikki ne nuoret kenen kanssa itse olen työskennellyt ovat olleet sen verran fiksuja, että ovat ottaneet jälkihuollon vastaan, kun siihen ovat olleet oikeutettuja. Toki ajoittain on tarvinnut käydä useita ja pitkiäkin keskusteluja jälkihuollosta ja sen eduista nuorille. Ajoittain saattaa olla ajatus, että jälkihuolto on “kyttäämistä”.
Mielenkiinnolla jään odottamaan bloginne jatkoa ja esimerkiksi juuri tuota aihepiiriä, että kuinka itsenäistymistä työstetään sijaishuollon aikana. Paikassa jossa itse työskentelen on meillä ollut käytössä niin sanottu itsenäistymisen ajokortti, jossa käydään itsenäisen elämisen kannalta tärkeitä ja oleellisia aihealueita läpi ja konkreettisesti harjoitellaan niitä. Toki sijaishuollossa mielestäni pitäisi työskennellä kokoajan ajatuksella, että vahvistetaan ja valmistetaan nuoria siihen, että kykenevät täysi ikäisenä itsenäisesti elämään ja omillaan pärjäämään.
Ja loppuun vielä maininta, että suosittelen kaikkia katsomaan Yleltä Tytöt 18 nimisen dokkarisarjan, siinä seurataan neljän täysi-ikäistyvän nuoren kipuilua täysi-ikäistymisen kynnyksellä ja aihepiiriin sopivasti kaksi nuorista on sijaishuollon asiakkaita. Tsemppiä teille blogin kirjoitukseen, jään mielenkiinnolla odottamaan tulevia postauksia.