Lemmikistä on seuraa vanhukselle

Lemmikkieläimet tuovat ihmiselle hyvää mieltä ja niistä on seuraa iästä riippumatta. Lemmikin pitäminen voi tukea ihmisen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Vanhemmiten oman lemmikin, erityisesti koiran, pitäminen voi olla kuitenkin haasteellista. Kissa voikin olla vanhukselle helpompi vaihtoehto.

Eläimen seura voi olla tärkeää, sillä monet vanhukset ovat yksinäisiä ja heidän elinpiirinsä on rajoittunut. Lemmikkieläinten positiivinen vaikutus ikääntyneisiin onkin ymmärretty ja monissa vanhusten asumispalveluyksiköissä on nykyään lemmikki, useimmiten kissa. Hoivakodeissa yleisimpiä ovat talon henkilökunnan vastuulla olevat yhteiset lemmikit, joiden seurasta asukkaat voivat nauttia. Lemmikkieläimen rooli on huomioitu ikääntyneiden elämänlaatua parantavana tekijänä.

Terapiakissa onkin monelle tuttu palvelutaloista ja vanhainkodeista. Kissa tuo olemuksellaan piristystä ja edistää ikääntyneiden mielenterveyttä. Kissan tuoma seura tuo helpotusta yksinäisyyteen ja aktivoi ikääntyneen vuorovaikutusta. Kissan tulee tietysti olla sellainen, että se tulee toimeen ihmisten kanssa.

Ylistaron vanhainkodin Västinkartanon terapiakissa Vili on tärkeä sekä asukkaille että työntekijöille. Myös asukkaiden omaiset ja erityisesti lapsenlapset ovat kissasta innoissaan. Terapiakissa Vilistä on seuraa muistisairaille vanhuksille ja Vili nostaa vanhuksille usein mukavia muistoja mieleen. Vanhukset pääsevät myös syöttämään Viliä, mikä tekee heidän olonsa tärkeäksi. Vilin kehräys koetaan rauhoittavaksi elementiksi. Vili tuo myös osastolle kodinomaisuutta ja kissan kohtaamisesta on apua uuden asukkaan kotiutumisessa.

Kissan merkitystä vanhustenhoidossa ei tule vähätellä. Siitä on iloa ja se tuo merkityksellisyyttä. Se tuo myös apua yksinäisyyteen, mielenterveyteen ja yleiseen elämän mielekkyyteen. Myös työntekijöille terapiakissoista on seuraa ja iloa. Kissan avulla hoivakodissa voidaan turvata kodinomaisuus ja arvokas vanhuus. Onneksi kissojen pitäminen vanhainkodeissa onkin yleistynyt.

Lähteet:

https://www.iltalehti.fi/perhe/a/2015062619933357

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.1373051

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/terapiakissa-vili-on-toissa-vanhainkodissa-auttaa-muistisairaita-vanhuksia-he-kokevat-itsensa-tarkeiksi-kun-saavat-syottaa-kissaa/6829014#gs.mgelko https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/elamankulku/iakkaat

https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/elamankulku/iakkaat

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

9 ajatusta aiheesta “Lemmikistä on seuraa vanhukselle”

  1. Kiitos Timo tästä kirjoituksesta. En tiennytkään, että lemmikkieläimet ovat sallittuja vanhainkodeissa. Oma läheiseni on vanhainkodissa ja tietääkseni siellä ei ole ollut lemmikkieläimiä niin toivottavasti lemmikkieläimet tulisivat olemaan sallittuja sielläkin. Hienoa kuulla, että tämä on jo yleistymässä, sillä minulla on myös kokemusta siitä, että lemmikit tukevat ehdottomasti hyvinvointia ja lieventävät stressiä. Etenkin yksinäisille ihmisille tämä on varmasti suuri ilo.

  2. Moikka.
    Todella hyvä kirjoitus. Itse olen myös sitä mieltä, että vanhainkodissa eläimistä olisi paljon iloa. Olen muutamasta paikasta kuullut, missä on ollut koira tai kissa työntekijällä mukana töissä. Asukkaat ovat olleet todella mielissään ja kyselevät milloin saisi taas nähdä eläimiä.
    Hyvä asia että tämä on yleistymässä, koska onhan varsinkin koira seurallinen eläin ja yleensä he tykkäävät rapsutuksista. Ehdottomasti jatkoon tallainen 🙂

  3. Hei Timo! Mielenkiintoinen kirjoitus. Olen myös kuullut, että joissain paikoissa työntekijät tai vapaaehtoistyöntekijät tuovat toisinaan lemmikkejä (koiria?) mukanaan palvelutaloihin asukkaiden seuraksi. Minulle oli kuitenkin uutta että joissain palvelutaloissa asuu lemmikki ihan vakituisesti. Se on minusta hienoa kuulla! Itse kahden koiran omistajana tiedostan lemmikkien positiivisen vaikutuksen omaan hyvinvointiin ja onkin hienoa kuulla että tätä ominaisuutta hyödynnetään myös palvelutaloissa! Lemmikeistä on varmasti suuri ilo vanhuksille ja juurikin tuo sen mukanaan tuoma “kodinomaisuus” on varmasti mieltä lämmittävä tekijä asukkaille.

  4. Lemmikit ovat osa mielenterveyttä. Niistä on iloa perheille ja yksinasuville, jotka asuvat omissa kodeissaan. Onkin kummallista, että näinkin yksinkertaista asiaa ei ole vielä laajemmin huomioitu vanhusten hoivakodeissa esimerkkinä. Toki asiassa pitää huomioida erinäisiä seikkoja kuten allergiat ja kuka hoitaa lemmikit viime kädessä.
    Kokonaisuutta tarkastellen voisin kuitenkin väittää, että hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. Siispä lemmikkejä lisää vanhusten hoivakoteihin.

  5. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta, kiitos! Voin hyvin nähdä lemmikkien merkityksen vanhusten asumisyksiköissä. Omat isovanhempani menettivät heille erittäin rakkaan ja tärkeän kissan viime syksynä ja vaikka hei eivät vielä asu palveluasumisessa, olen huomannut miten iso merkitys lemmikillä oli heidän arjen hyvinvointiin nyt sen jälkeen kun tätä kissaa ei enää ole. Ehdottomasti siis lisää lemmikkejä palveluasumiseen!

  6. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Täällä myös yksi koiranomistaja, ja allekirjoitan kyllä täysin sen, että lemmikki voi parantaa hyvinvointia. Yksi tärkeä asia tässä on varmastikin se, että eläimelle voi osoittaa hellyyttä; sitä voi silitellä ja rapsutella ja sille voi jutella. Kosketuksen merkitys ihmiselle on suuri, eikä se poistu vanhuudessa. Tutkimusten mukaan lemmikki vaikuttaa esim. kortisoli- ja oksitosiinitasoihimme (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/02/pidempaa-ikaa-ja-kivunlievitysta-viisi-tapaa-joilla-elaimet-parantavat).
    Eläimet ja vanhainkoti voivat olla haasteellinen yhdistelmä, mutta jos eläimen hyvinvoinnista on huolehdittu, niin tällainen on ilman muuta kannatettava idea – terapiakissalla on tärkeä ja arvokas tehtävä.

  7. Ihana kirjoitus ja tärkeä aihe! Terapia- ja lemmikkieläimiä tulisi minusta hyödyntää enemmän niin vanhainkodeissa kuin muissakin palveluasumismuodoissa. En ole perehtynyt tutkimukselliseen tietoon niiden vaikutuksesta kovinkaan paljoa, mutta uskon vaikutusten olevan jopa suuremmat kuin mitä on tutkittu. Harjoittelupaikassani alle 65-vuotiaiden palveluasumisyksikössä meillä oli aina välillä yhden työntekijän koiranpentu vierailemassa. Koiranpentu herätti niin paljon iloa ja liikutusta ihmisissä, että on vaikea sanoin kuvailla. Monet asukkaat itkivät liikutuksesta ja toisaalta nauroivat nähdessään pennun, halusivat pitää sitä sylissä ja halailla. Tietenkään kaikkiin tätä vaikutusta ei ollut, mutta suurimpaan osaan kyllä. Oli todella ihanaa nähdä, miten eläimet vaikuttavat ihmisiin ja heidän mielialaansa!

  8. Hei Timo, hieno kirjoitus !

    Ajattelin sanoa jotain luovaa, mutta huomasin tämän olevan erittäin suosittu postaus joten yritän kierrättää sitä mitä muut ovat sanoneet erilailla.

    Olen ollut pitkään itse sitä mieltä (onneksi tätä on tutkitusti myös todistettu) eläinten omaavan jotain stressiä lievittävää ainetta, joka toimii paremmin kuin Mtv-uutisten mukaan – kaurapuuro ja kananmuna
    (lähde https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/kuusi-ruokaa-jotka-vahentavat-tutkitusti-stressia-lisaa-nama-ruokavalioosi-ja-voi-paremmin/7290984)

    Terapiahevosia, terapiakoiria, terapiakissoja yms. Kaikkia näitä tuntuu joskus näkevän vanhainkodeissa tai uutisissa edesauttamassa vanhuksia, mutta idea pysyvästä lemmikistä yksikössä on hyvin mielenkiintoinen sekä paperilla äärimmäisen hyvä idea.

    Hieno teksti ja hyvä pohdinta!

  9. Moikka Timo! 🙂 Oli ihana lukea tekstisi, kun itselleni lemmikit ovat todella tärkeitä ja ymmärrän täysin lemmikkien merkittävyyden myös ikäihmisille, koska ovathan ne perheenjäseniä siinä missä ihmisetkin. Olin itse palvelutalossa työharjoittelussa lähihoitaja koulutuksen aikana, jossa oli myöskin kissa asustelemassa. Oli erittäin sydäntä lämmittävää huomata siellä asuvien muistisairaiden ilo ja onnellisuus silittäessään kissaa. Työntekijän näkökulmasta se kissa toimi erittäin hyvin esimerkiksi yövuorolaisen seuran pitäjänä. Lemmikit tuovat arkeen sisältöä ja positiivista elämäntarkoitusta, jonka takia tällaisiin paikkoihin juuri esimerkiksi kissa on erittäin hyvä asia. Kiitos tekstistä!

Kommentoi