Eläkepäivillä

Lemmikistä on seuraa vanhukselle

Lemmikkieläimet tuovat ihmiselle hyvää mieltä ja niistä on seuraa iästä riippumatta. Lemmikin pitäminen voi tukea ihmisen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Vanhemmiten oman lemmikin, erityisesti koiran, pitäminen voi olla kuitenkin haasteellista. Kissa voikin olla vanhukselle helpompi vaihtoehto.

Kuka huolehtii Iäkkäistä hyvinvointialueilla?

Tulevaisuudessa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu hyvinvointialueille.  Sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta se tarkoittaa sitä, että velvoite palvelujen järjestämiseen poistuu kunnilta. Kunnalla on kuitenkin vastuuta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä tulevaisuudessakin eikä hyvinvointialueiden perustaminen vaikuta siihen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kuitenkin olennaisena osana hyvinvointialueiden toimintaan.  Hyvinvointialueilla on myös velvoite yhteistyön tekemiseen kuntien, hyvinvointialueella toimivien julkisten toimijoiden sekä yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Jotta hyvinvoinnin ja terveyden … Lue lisää

Tulevaisuudelle

Joskus tuntuu, että elämä hidastuu. Toisinaan taas tuntuu, että aika loppuu kesken. Jos aika tuntuu menevän hitaasti, voi olla, ettet tee sellaisia asioita, joista nautit ja jotka inspiroivat sinua. Haluaisin tällä postauksella koittaa innoittaa niitä meistä, joista tuntuu, että nyt kävellään reisiä myöten mudassa.

Vanhustenhoidon ongelmia

Vanhusten osuus väestöstä kasvaa ja samalla lisääntyy myös vanhuspalveluiden tarve. Hoitajia on kuitenkin liian vähän ja lisähenkilöstöä on vaikea saada. Myös itse hoitopaikkaan pääsy voi olla vaikeaa.

Sosiaalinen selviytyminen Koronan aikaan

Tässä blogitekstissä halusin kiinnittää lisää huomiota Koronan tuomaan eristäytymiseen ja yksinäisyyteen, ja siihen, miten siitä voi selviytyä. Tästä syystä haastattelin Kanta-Hämeessä asuvaa Aavaa* hänen sosiaalisesta elämästään Koronan aikana, sillä hänellä on aiheesta kokemusta. Jo varhain lapsuudessaan Aava on kokenut jotain hieman samanlaista, ja Aavan selviytymisen taidot ovatkin olleet jo hieman valmiina tähän hetkeen.

Muistisairauden toteaminen ja hoito

Vanhusten määrä lisääntyy ja sen myötä myös erilaisten muistisairauksien esiintyvyys yleistyy. Yleisin muistisairauksien aiheuttaja on Alzheimerin tauti, joka aiheuttaa 60­-70 prosenttia tapauksista. Muistisairauksien kehittymisen aiheuttajina on usein samankaltaisia tekijöitä kuin sydän- ja aivoverisuonisairauksilla. Korkea verenpaine, diabetes, ylipaino, alkoholi, tupakointi, liikunnan vähäisyys ja korkea kolesteroli ovat merkittäviä riskitekijöitä muistisairauden kehittymisessä. Perintötekijöillä on myös vaikutusta. Muistisairauksien yleisyys … Lue lisää

Elämää Alzheimeria sairastavan puolisona ja omaishoitajana

Halusin perehtyä ensimmäisessä postauksessani Alzheimerin kulkuun ja omaishoitajana toimivan puolison näkökulmaan. Haastattelin 64-vuotiasta Ainoa, joka toimii 76-vuotiaan Paavo-puolisonsa omaishoitajana ja edunvalvojana. Kerron postauksessa ensin, miten Paavon tilanne eteni, jonka jälkeen kerron Ainon kokemuksia omaishoitajana toimimisesta.