Motivaatio liikunnan lähteenä

Edellisessä postauksessani käsittelin aihetta liikunta on kaveri – ei vihollinen ja siitä inspiroituneen lähdinkin pohtimaan mistä liikkuminen lähtee liikkeelle ja miten voimme harjoitella sitä. Itselle monesti käy, että innostuu asioista ja aloittaa kyllä ne, mutta innostus lopahtaa yhtä nopeasti kuin on saanut alkunsakin. Liikunnasta voisikin olla hyvä tehdä arki rutiini tai jopa hetken hengähdystauko arkisista askareista, mutta ehkä helpommin sanottu kuin tehty. 

Motivaatio taitaneekin olla tärkein tekijä siinä, että saamme itsemme liikkeelle ja näemme liikunnan merkityksellisyyden itsellemme. (Terveyskylä 2020.) Ensimmäisenä varmaan onkin hyvä lähteä pohtimaan, miksi haluamme lisätä liikuntaa arjessa? Mitä tavoittelemme liikunnalta, onko se terveyttä, kuntoa, stressin poistajaa vai jopa elämäntapa muutosta?  

Harjoitus on siis hyvä aloittaa siitä, että istahtaa alas ja alkaa pohtimaan omia voimavaran lähteitä liikunnalle. Halutessaan harjoituksessa voi kirjata ylös ajatuksia tai jopa kartongille askarella kartan motivaation lähteistä, johon on hyvä palata silloin kuin liikkeelle lähteminen meinaa tuntua ylitsepääsemättömältä.  

Kuva Pixabay

Seuraavaksi onkin hyvä lähteä pohtimaan ja jopa kirjoittamaan ylös, mikä voisi olla juuri minulle mieluisin tapa liikkua. Meillä kaikilla on omat mieltymykset, eikä liikkeelle lähtemisen pitäisi heti ensi alkujaan tuntua vastenmieliseltä. Voisiko kävelylenkki luonnossa innostaa, kaverin kanssa luistelu tai vaikkapa vesijuoksu. Mikä liikkumisen muoto herättää sinussa jo ajatuksen tasolla sisäistä motivaatiota? Voisiko jopa imuroinnin ajatella olevan lähtökohta liikkumiselle, koska sekin jo liikettä itsessään. Mitäpä jos lisäisit imurointia viikko-ohjelmaan yhden kerran normaalia enemmän, saisit kaksi kärpästä yhdellä iskulla, keholle liikkumisharjoitusta ja puhtaamman kodin! 

Jos liikkumisesta on jo kertynyt pitkä aika, kun sen parissa on viimeksi ollut, niin onkin hyvä lähteä liikkeelle ihan hiiren askelista. Aluksi vaikka taukojumppa voi olla hyödyksi, niin että nousee hetkeksi ylös ja vaikkapa pyörittelee käsiään ja hartioita auki.  Netistä löytyykin oivia jumppa harjoitteita, jos kaipaat ohjattua jumppaa kotoa käsin. Tässä esimerkiksi yksi hyvä venyttely kotona tehtäväksi. 

https://www.youtube.com/watch?v=-PO37UJldsM

Kevyet kävely lenkit liikuntaa haluaville voi myös olla hyvä tapa aloittaa. Vaikka jo 10 minuutin pieni pyörähdys lähimaastossa, puistossa tai muussa luonnon omaisessa ympäristössä voi saada aikaan hyvää oloa ja samalla haukata raitista ilmaa, jolla jo itsessään on piristäviä vaikutuksia mieleen. (Suomen latu 2023.) 

Suomen latu. Tutkimustietoa ulkoilusta. Viitattu 6.2.2023 https://www.suomenlatu.fi/vaikuta/tietoa-ulkoilusta/tutkimustietoa-ulkoilusta.html 

Terveyskylä. 2020. Viitattu 5.2.2023 https://www.terveyskyla.fi/painonhallinta/itsehoito/liikunta/liikuntamotivaatio-ja-liikunnan-aloittaminen 

Treenihetki. 2021. Ihana rentouttava harjoitus. Youtube. Viitattu 6.2.2023 IHANA RENTOUTTAVA HARJOITUS | Avaava kevyt venyttely kotona tehtäväksi. Istuen tai seisten 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Motivaatio liikunnan lähteenä”

 1. Kiitos tekstistä. Tämä on yksi lempiaiheitani, jota tulee myös silloin tällöin pohdittua. Usein kun puhutaan, miksi halutaan lisätä liikuntaa, syynä on esimerkiksi laihduttaminen tai elämäntapamuutos. Nämä ovat sinänsä kyllä ymmärrettäviä syitä mutta mielestäni tärkeintä olisi, että liikunta olisi oikeasti hauskaa. Kaverin kanssa tai porukassa on yleensä mukavampaa harrastaa, tämä vaikka vinkkinä sille, joka empii uuden harrastuksen aloittamista. Siinä tulee samalla nähtyä kavereita ja edistettyä omaa terveyttä, helppoa!
  Toinen asia, joka mietityttää on liian suuret tavoitteet. Kuten kirjoitit tekstissä, pienetkin kävelylenkit ja jumpat ovat oikein hyvä alku. Liian usein näkee tapauksia, jossa halutaan aloittaa toden teolla kuntoilu ja ostetaan salikortit ja uudet lenkkitossut. Lopulta huomataan, ettei itse asiassa edes tykkään käydä kuntosalilla, saati juoksemassa 10 kilometriä räntäsateessa.
  Siksi, tee pieniä asioita alkuun, ja aina sitä mikä on hauskaa tai tuottaa hyvää oloa.

 2. Moikka!
  Tämä on varmasti aina ajankohtainen aihe jota tulee pohdiskeltua ja tunnusteltua silloin tällöin.
  Olen ihan samaa mieltä, että etenkin jos liikuntaa tai lajia vierastaa on hyvä aloittaa pienistä askelista. Liian nopeasti täysillä treenaaminen saa usein myös nopeasti kyllästymään koko touhuun jos ei uuvuta muuten.
  Minusta paras on jo se, että uskaltaa lähteä kokeilemaan jotain uutta! Siihen rohkaisisin ja koitan itseänikin aina uudelleen rohkaista. On niin helppo jäädä tekemään jo tuttuja asioita ja urautua niihin. Uskon että kaikille löytyy sopivaa liikuntaa, mutta juurikin se motivaation lähde on ensin hyvä löytää. Mitä varten liikun? Itse valitsen lajin nykyään ihan puhtaasti sen perusteella mikä houkuttaa ja mikä tuntuu siltä, mitä keho nyt tarvitsee. Omat lempilajit on toki löytynyt ja uuttakin voisi aina välillä ottaa mukaan.. mutta tämä on itseasiassa ilo huomata, sillä nuorempana keho-mieliyhteys on ollut vielä aika hukassa.
  Kiitos hyvästä tekstistä aiheeseen. 🙂

Kommentoi