Charles Bronson kalastamassa

Charles Bronson lähestyi minua sähköpostitse. Tai ainakin hän oli allekirjoittanut kyseisen viestin. Bronson kertoi minun voittaneen 12 miljoonaa dollaria. Hänen edesmenneen tätinsä omaisuus oli säätiöity, ja vuosittain arvottiin isompia ja pienempiä voittoja maailman laajuisesti. Bronson ylitse vuotavasti onnitteli minua huonolla suomellaan. Pahoitteli, että joitain sananparsia ei ollut käännöskone ymmärtänyt. Minun ei tarvitsisi kuin lähettää muutamia tietoja hänelle, ja he käynnistäisivät rahojen siirron suomalaiselle tililleni.

Meikäläisen tietojahan siinä kalasteltiin. Sitä en tiedä, mistä kyseinen taho oli poiminut sähköpostiosoitteeni. Luettuani viestin meni se roskakoriin, ja varmuuden vuoksi tyhjensin senkin välittömästi. Viestissä ollutta linkkiä en tietenkään kokeillut, enkä edes vienyt hiirtä sen päälle.

Ei näitä viestejä turhaan lähetellä. Lähes aina taustalla on rikollinen taho, jonka perimmäinen tarkoitus on hyötyä tiedoistasi tavalla tai toisella. Jos olet lisäksi antanut pankkikorttisi numeron puhelimessa tai jollain nettisivulla, niin ongelmia on odotettavissa. Tietoverkoissa tapahtuva rikollisuus kasvaa jatkuvasti. Pienimpänä syynä ei ole se, että kiinnijäämisriski on pieni. Samanaikaisesti voi huijata useampaa tahoa, varsinkin nettikaupoissa. Jos maksat etukäteen ostoksistasi tuntemattomalle taholle, niin riski on aina olemassa.

Kannattaa miettiä, mitä tietoja jaat itsestäsi internetissä. Missään tapauksessa:

  • älä vastaa epäilyttäviin sähköposteihin
  • älä soita epäilyttävissä viesteissä annettuihin puhelinnumeroihin
  • älä napsauta epäilyttävien sähköpostien linkkejä
  • älä koskaan luovuta henkilötietojasi, tunnuksia tai salasanoja verkossa tai puhelimessa, jos et ole täysin varma vastaanottajasta

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi