Informaatiotulva

Avaat aamulla silmäsi, ja otat ensimmäisenä käteen puhelimesi. Suljet siitä herätyskellon, ja alat automaattisesti selaamaan uutisia ja sosiaalista mediaa. Usein tässä voi vierähtää tovi, jos toinenkin. Päivän mittaan selailemme puhelinta tiheästi, emmehän halua jäädä mistään tärkeästä tai ei niin tärkeästä tiedosta paitsi. Sama tapahtuu illalla. Juuri ennen nukkumaanmenoa viimeisin esine kädessäsi on puhelin, josta selaat vielä viimeiset uutiset ja somepäivitykset. Lopuksi laitat herätyskellon aamuksi soimaan, ja sama rumba toistuu huomenna.

Liika on liikaa

Olemme nykyään todella kiintyneitä älylaitteisiimme. Puhelin on meillä aina mukana, ja usein kannamme jopa laturia mukana, ettei akku vaan satu loppumaan kesken. On tärkeää pysyä mukana, ja tämähän onnistuu selaamalla uutisia ja somepäivityksiä. Vietämme todella suuren osan vapaa-ajastamme älylaitteita tuijottaen. Informaatiotulva, jonka päivittäin saamme, on nykyään todella suuri.

Kuva: Pexels https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/etsiminen-haku-internet-kahvi-6335/

Ennen vanhaan luimme uutiset päivän lehdestä ja mahdollisesti katsoimme aamu- ja iltauutiset televisiosta. Emme olleet saman lailla tavoitettavissa, kuten nykyään. Suurin osa uutisista tulee nykypäivänä sähköisesti, joten se on todella reaaliaikaista. Tiedämme heti, jos maailmalla on tapahtunut jotain. Usein negatiiviset uutiset saavat suuremman valon, ja tämä voi aiheuttaa osassa ihmisiä ahdistusta. Tuntuu siltä, että positiivisia uutisia ei enää löydy. 

Työelämä

Vapaa-ajan lisäksi työpaikoilla viestintä on myös siirtynyt sähköiseen muotoon. Sähköposteja tulee päivässä useita kymmeniä, joillain voi tulla jopa satoja. Suurin osa viesteistä voi hukkua sähköpostitulvan joukkoon. Tämän takia onkin tärkeää otsikoida viesti hyvin, jos sen ei halua hukkuvan muiden joukkoon. Työpaikoilla viestintä on usein hieman säädeltyä, eli viestitulva ei ole yhtä päällekäyvä, kuin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Se on kuitenkin lisääntynyt, koska uutisia on tänä päivänä entistä helpompi julkaista. 

Hetki omaa aikaa

Mielestäni olisi hyvä, jos ihmiset välillä pitäisivät pienen paussin kaikesta älylaitteiden houkuttelevuudesta. Tämän voi aloittaa esimerkiksi sillä, että lähtee kävelylle ilman puhelinta ja keskittyy ympärillä oleviin ääniin, sekä luontoon. Tämä rentouttaa kummasti, ja samalla omia ajatuksia saa selkiytettyä. On tärkeä välillä irrottautua älylaitteista. Näin huomaa, että ympärillä on paljon muutakin, kuin vain sosiaalinen media ja sen informaatiotulva.

Kuva: Pexels https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/aamu-aamunkoitto-ikivihrea-kasvu-302804/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi