Mikä on ilmastonmuutoksen suurin aiheuttaja

Katsoin viikonloppuna Netflixistä pysähdyttävän dokumentin nimeltä ”Cowspiracy”. Dokumentti kertoo eläintuotannon ongelmista ja sen vaikutuksesta ympäristöön. Jos näitä faktoja voi uskoa, tarkoittaa se sitä, että on tämä ongelma, josta on vaiettu, on räjähtämässä käsiin.

Ympäristö vaikutukset, nälänhätä, tuhoutuvat sademetsät ja veden kulutus ovat kaikki seurausta jatkuvasti kasvavasta eläintuotannosta, minkä tavallaan tiesin, mutta sen näkeminen elokuvassa herätti minussa oikeasti vihaa. Esimerkiksi se, että ihmisiä kehotetaan miettimään veden kulutusta ja lyhentämään suihkussa käytettyjä hetkiä, mutta kuitenkin pelkästään yksi nauta juo sen verran, että kahden vuoden kasvatuksen aikana tarvitaan 76 000 – 83 000 litraa vettä. Järkyttävää on, että joka sekunti tuhoutuu jalkapallokentän kokoinen alue sademetsää sen vuoksi, että voitaisiin tuottaa lisää karjaa. Tämä on suorastaan pöyristyttävää. Tässä oli
vain muutama pieni fakta dokumentista. Miten eläintuotanto vaikuttaa ympäristöön, on erittäin aiheellinen kysymys, mitä on spekuloitu myös talouslehdissä maailman laajuisesti. ”– Kokonaiset valtiot jäävät veden alle merenpinnan noustessa, valtiot huomaavat kuivuuden olevan niin voimakasta, etteivät ne voi ruokkia kansalaisiaan, joiden täytyy epätoivoisesti muuttaa toiseen maahan. Me sodimme tulevaisuudessa ilmaston tähden.”

En ole koskaan luokitellut itseäni mihinkään ”syöjätyyppiin”, sillä olen erityisen nirso, joten se ajaa samaa asiaa. Minua ei itseäni ole hirveästi kiinnostanut luokitella itseäni ja syömisiäni, mutta viime aikoina ja varsinkin dokumentin katsomisen jälkeen alkanut ajatella asiaa enemmän ja enemmän. On kuitenkin helppo valmistaa ruokia, joita osaa tehdä, sillä kaikissa muutoksissa ja rutiinien uusimisessa vaikeinta on uusien tapojen
opettelu. En halua syödä soijaa, sillä en voi sietää sitä, enkä maitotuotteita, joten vaihtoehtoni jäävät melko minimaalisiksi. Mutten myöskään ole kasvisruokavalioihin hirveästi perehtynyt, joten saatan vain niiden luulla jäävän. Jotenkin dokumentin katsottuani, tuli hyvin itsekäs olo. Sitä ajattelee vain omia halujaan ja tarpeitaan, kun samaan aikaan maapallo tuhoutuu näiden asioiden johdosta. Useinhan dokumenttien katsomisen jälkeen ajattelee asioista voimakkaammin ja asia laimenee päivien myötä, vielä ei ainakaan niin ole käynyt.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi