Nettiselaimessa on monta eri välisivua auki, samaan aikaan tulee lukuisia sähköposteja, puhelimeen tulee päivityksiä sosiaalisesta mediasta ja radio soi. Aivojen pitää prosessoida kaikki nämä tiedot ja pistää ne tärkeysjärjestykseen. Tämä on monelle ihmiselle nykyään arkipäivää.
Suurin osta meistä ei enää haluaisi elää ilman älypuhelinta. On kiistämätöntä, että älypuhelimet helpottavat arkipäiväämme kulkua. Tieto löytyy nopeasti, ja jos ollaan eksyksissä GPS auttaa löytämään perille, samaan aikaan voidaan vielä tehdä ostoksia ja vaikka mitä muuta.
Asialla on valitettavasti myös kääntöpuoli. Silloin kun luulemme olevamme tehokkaitta, emme valitettavasti olekaan. Se on pirullinen harhaluulo. Kun luulemme, että suoritamme monta asiaa samanaikaisesti, emme oikeasti niin teekään. Ihmisen aivot eivät kykene toimimaan sillä tavalla. Itseasiassa ihminen vaihtaa vain tehtävästä toiseen hyvin nopeasti.
Asiaa hankaloittaa se, että usean asian samanaikainen tekeminen vaatii päätöksentekoa: Vastaanko puhelun vai annanko mennä vastaajalle? Luenko viestin? Mitä vastaan tähän sähköpostin? Jatkanko nyt työtäni vai pidänkö tauon? Päätöksenteko on myös erittäin raskasta hermoresursseille. Pienetkin päätökset vievät yhtä paljon energiaa kuin suuret. Impulssien hallinta on yksi ensimmäisistä asioista, jonka menetämme tämän vuoksi. Merkityksettömien päätöksien vuoksi impulssien hallinta alkaa kärsimään ja ajaudumme tekemään huonoja päätöksiä jostain tärkeämmästä asiasta.
Digitaalinen tauko
Moni meistä kääntyy takaisin hakemaan älypuhelimen, vaikka olisi jo kaukanakin kotoa. Syynä on usein menetyksen pelko. Joku voisi kirjoittaa minulle viestin tai voisi mennä joku tärkeä puhelu huomaamatta. Nykyaikana monelle siitä on tullut ongelma. Se kuulostaa oudolta, mutta se on todellakin tutkittu ilmiö. Toinen ongelma on, että ihmiset eivät enää siedä tylsyyttä. Tylsyyttä ei kannata pelätä, koska siitä on monenlaisia hyötyjä. Yksi niistä on, että aivot saavat tauon ja jaksavat paremmin keskittyä. Lisäksi se vilkastaa luovuutta ja mielikuvitusta. Digitaalinen tauko tekisi siis meille kaikille hyvää.
Haasteeni lukijalle: Uskallatko sinä sammuttaa älypuhelimesi ja jättää sen yhdeksi päiväksi kotiin?
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!