Kansainvälisyys – maailman arvokkain aarre

Moskovan valot

Lehtori Elina Wainio oli jo pitkään haaveillut Moskovan vierailusta. Kun mahdollisuus päästä ihailemaan Moskovan valoja tuli, Elina ei kauaa jahkaillut. Hän osallistu Plekhanovin yliopiston kansainväliseelle opetusviikolle, jossa järjestettiin kansainvälisyystaitojen opetusta sekä kandi- että maisteritason opiskelijoille, mutta aikaa jäi paljon muullekin.

Elina kertoo matkastaan silmät säihkyen: “Matka oli menestys! Moskova on tosiaan yhtä kaunis kuin kuvittelinkin, valot ovat lumoavia ja niitä on kaikkialla. Kävimme lisäksi baletissa ja sirkuksessa, jotka olivat uskomattomia kokemuksia!” Matkaan sisältyi myös vierailuja ortodoksikirkoissa, Punaisella torilla, puistoissa sekä GUM -tavaratalossa.

Elina ja uudet lehtorituttavat

Venäjälle opetustöihin meneminen on nykyään todella vaikeaa: lupien saaminen on työn ja tuskan takana, eikä viisumeitakaan myönnetä kuten ennen. Venäjä kohteena vaatiikin varsin paljon kärsivällisyyttä. “Plekhanovin kv-koordinaattori teki myös todella hyvää työtä, kaikki tuntui todella vaivattomalta, kunhan byrokratian kanssa sai pyörän pyörimään”. Koordinaattori oli esimerkiksi tehnyt Messenger -ryhmän saapuville vieraille, jossa he pääsivät vapaasti tutustumaan jo ennen viikon alkamista. Lisäksi asuminen ja nouto lentokentältä oli järjestetty upeasti.

Sirkuksessa!

Vaikka Elina onkin kansainvälisen työnsä takia tutustunut venäläiseen kulttuurin, on todellisuus aina kuitenkin hieman erilainen: “tietyt stereotypiat olivat näkyvissä, kuten hierarkisuus tai omanarvontunne. Toisaalta ihmisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus yllättivät todenteolla”. Elina korostaakin kokemuksen tärkeyttä uusia kulttuureita tutkittaessa: “ei pyörälläkään opi ajamaan, jos siitä lukee vain kirjasta”.

Venäläisen lounaaseen kuuluu pieni salaatti, keitto sekä annos, jossa on lihaa

Paljon maailmaa nähneen Elinan mielestä kansainvälisyys ja kulttuurit ovat maailman suurin rikkaus. Matkaillessa voi oppia muista ihmisistä, sekä itsestään. Hänelle henkisen pääoman kasvua tapahtuukin eniten silloin, kun omalta mukavuusalueelta poistutaan. “Ammatillisesti työmatkailu ja kansainvälisyys antavat uusia näkökulmia ja toimintamalleja, joita ei ehkä omassa kotimaassa näkisi. Omia kansainvälisiä kokemuksia on myös mukavaa jakaa opiskelijoille, se lisää vakuuttavuutta kansainvälisyystaitoja opettaessa”, Elina pohtii.

Lisäksi verkoston kasvattaminen on tärkeää, sillä hyvän verkoston avulla voi tarjoutua mahdollisuuksia niin ammatillisesti kasvun kuin kokemuksienkin saralla. Elina muistelee aikaa, jolloin oli Romaniassa opettajavaihdossa. “Olin kuullut eräästä ravintolasta vaihto-opiskelijoilta ja päätin mennä istumaan sinne iltaa. Sain jonkin ajan kuluttua kutsun tulla istumaan toiseen pöytään. Ystävystyin seurueen kanssa ja he kutsuivat minut viettämään saman vuoden syntymäpäiväni Romaniaan. Mukaan kutsuttiin neljä laurealaista ja juhlat olivat upeat!”

Elina on sitä mieltä, että kansainvälistymisen voi aloittaa pikkuhiljaa. Ei kaikkien tarvitse lähteä eksoottisimpiin työmatkakohteisiin tai muutamaa päivää pidemmäksi aikaa. Laureassa on myös loistavat mahdollisuudet kansainvälistyä lähtemättä edes ulkomaille: “sitähän voi osallistua Laurean sisällä kansainvälisiin tapahtumiin tai tutustua vaihtareihin. Vaihtoehtoja on monia”.

Ammatillisen kehityksen silmissä Elina olisi kiinnostunut yhteistyöstä Latinalaisessa Amerikassa. “Pidimme joitakin vuosia takaperin verkkokurssia kolumbialaisen yliopiston kanssa ja minusta olisi mukavaa tavata kurssia vetänyt lehtori kasvotusten”. Elinan matkailu ei kuitenkaan rajoitu vain työmatkoihin, hän matkustelee mielellään myös vapaa-ajallaan. Hänellä on suunnitelmissa matka sekä Israeliin että Nepalin Kathmanduun, jotka kummatkin ovat jo tuttuja kohteita.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi