Henkilöstövaihto opettaa arvostamaan omaa työtä

Aurinkoinen opintosihteeri Nina Ristivehmas oli keväällä 2019 henkilöstövaihdossa Universidad Católica de Valencia -nimisessä yliopistossa kauniissa Valencian kaupungissa, Espanjassa.

Vaihto oli työviikon mittainen, jonka aikana tutustuttiin Valencian yliopiston kampukseen, kaupunkiin ja muihin korkeakoulupartnereihin: aamuisin järjestettiin erilaisia workshoppeja, joissa keskusteltiin eri korkeakoulujen toimintatavoista ja henkilöstön vastuualueista. Työpajoihin osallistui partnerikorkeakoulujen hallintohenkilökuntaa, esimerkiksi opintosihteereitä ja rehtorin sihteereitä. “Pääsin verkostoitumaan monien kanssa, ystävystyin erityisesti saksalaisten kanssa. Saksalaisessa ja suomalaisessa koulutusjärjestelmässä on paljon samankaltaisuuksia, joita oli mielenkiintoista vertailla”, Nina kertoo. Ninaa yllätti se, kuinka rento viikko oli. Sosiaalisena laurealaisena hänestä oli mukavaa päästä juttelemaan uusien ihmisten kanssa, muttei “framilla” tarvinnut onneksi olla liikaa.

Nina (toinen vasemmalta) ja uudet ystävät

Lisäksi Nina oivalsi, kuinka vapaata laurealainen työkulttuuri on verrattuna moniin muihin korkeakouluihin: “Esimiehet eivät juuri kysele, onko hommat hoidettu, sillä he luottavat työntekijään. Laureassa opintosihteerin työtä myös arvostetaan ja se tekee työstä mielekästä”. Kansainvälinen kokemus voikin antaa uutta perspektiiviä ja positiivisia kokemuksia omasta työstä Laureassa.

Kadut oli koristeltu juhlaviikkoa varten

Työpajojen lisäksi Nina pääsi tutustumaan hieman Valencian keskustan ulkopuolella sijaitsevaan, kauniiseen ja ikivanhaan yliopistokampukseen: “Kampukseen tutustuminen piti jakaa kahdelle päivälle, sillä se on niin suuri”, Nina kuvailee kampusta.

Iltaisin Valencian yliopiston professori Carmen kierrätti Ninaa ja uusia saksalaistuttuja pitkin kaupunkia. “Pääsimme paikallisen kanssa pintaa syvemmälle kulttuuriin. Kävimme syömässä tapas-paikoissa, joihin turistit eivät löytäisi. Lisäksi satuimme sopivasti Valencian juhlaviikoille, joiden tapahtumista paikallinen Carmen osasi kertoa kattavasti. Paikallisen kanssa liikkuminen on aina hyvä ajatus”, Nina muistelee.

Tapaksia nauttimassa

Työn kannalta vaihtojakso antaa Ninan mielestä paljon: “Laureassa opiskelee paljon vaihto- ja degree -opiskelijoita, joiden kulttuureista emme usein ymmärrä paljoakaan. Kulttuureihin tutustuminen antaa paremman käsityksen ulkomailta saapuvien opiskelijoiden tarpeista ja siten pystymme räätälöimään opiskelijapalveluita myös heille sopiviksi”. Vaihtokokemus tarjoaa myös henkistä kasvua. “Erilaisten kulttuurien kohtaaminen avartaa ja kasvattaa ihmisenä”, Nina jatkaa.

Valencian vierailijat

Jos Nina saisi nyt valita vaihtokohteen ammatillisesta näkökulmasta, hän lähtisi Saksaan. Hän kokee korkeakoulutuksen samankaltaisuuden mielenkiintoiseksi ja haluaisi nähdä, miten korkeakoulujen asiat hoidetaan Saksassa käytännöntasolla. Nina kuitenkin lähtisi kaikkein mieluiten takaisin Valenciaan: “Sinne lähtisin vaikka heti!”

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi