Maahanmuuttoprosessi voi olla pitkä ja haastava monille maahanmuuttajille. Prosessi alkaa rajatarkastuksella ja ilmoituksella viranomaisille. Tämän jälkeen maahanmuuttajan tiedot rekisteröidään ottaen samalla talteen henkilön perustiedot, sormenjäljet, allekirjoituksen ja valokuvan. Samalla henkilölle tehdään rekisteri tarkistus. Tämän jälkeen henkilö ohjataan vastaanottokeskukseen, jossa hakija odottaa MIGRI (maahanmuuttoviraston):n turvapaikkapuhutteluun kutsua. Tämän jälkeen MIGRI tekee päätöksen siitä, jatketaanko hakemuksen käsittelyä. Lopuksi MIGRI tekee päätöksen. Jos päätös on kielteinen, poistuu hakija maasta tai valittaa päätöksestä. Palatessaan hakea voi saada tuke takaisin paluunsa kuten esim. Lentoliput ja rahallinen tuki. Jos päätös on myönteinen, saa hakija oleskeluluvan. Tämä prosessi voi kestää johtuen nykyisestä maahanmuuttajien määrästä 6kk jopa yli vuoteen. Tämän jälkeen alkaa henkilön matka itse kotoutumiseen, joka voi viedä vuosia.
Maahanmuuttoprosessiin liittyy paljon mielenterveyteen liittyviä haasteita. Muuttaessaan voi henkilö tuntea jännitystä ja intoa mutta pitkän odottamisen jälkeen saattaa muuttaja kokea stressiä ja pettymyksiä. Muuttajan ajatus ja kuvitelma siitä minkälainen maa johon on muuttanut saattaa muuttua kohdatessa ne. ”Tadellisuuden”. Myös pitkä odottaminen voi luoda epävarmuutta tulevaisuudesta. Näin mahanmuuttaja voi tuntee olonsa usein huonoksi ja kärsii erilaisista vaivoista. Yksinäisyyden ja pettymyksen tunteet ovat yleisiä.
Tulevaisuuden epävarmuus ja rutiinien puuttuminen stressaavat. Uudessa tilanteessa jokaiseen asiaan joutuu keskittymään, mikä vie voimia ja energiaa. Tämä on psyykkisesti erittäin raskasta. Samaan aikaan tulisi luoda uusia ihmissuhteita. Voi olla myös vaikeaa löytää työtä tai asuntoa, tämän lisäksi voi olla myös vaikeuksia rahan ja ruokailun kanssa. Tämä herättää yleensä voimakkaita reaktioita ja tunteita, jotka voivat tuntua pelottaviltakin. Voimakkaatkin tunteet ovat kuitenkin ymmärrettävä ja normaali osa sopeutumista.
“Monille maahanmuuttajille tuttuja tuntemuksia ja reaktioita tässä vaiheessa ovat:
- väsymys, voimattomuus, turhautuminen ja epätoivo
- ärtymys, katkeruus, kiukku, viha ja aggressiivisuus
- unettomuus ja painajaiset
- sanojen, nimien ja sovittujen tapaamisten unohtaminen ja keskittymisvaikeudet
- päänsärky, vatsavaivat ja muut fyysiset oireet
- pelokkuus ja epäluuloisuus
- ei jaksaisi tehdä mitään eikä ottaa kontaktia uuteen yhteiskuntaan
- yliaktiivisuus omien asioiden hoidossa “
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!