Stop huumeille

Kesäloma päättyi hetki sitten, ja alkoi toinen kouluvuosi. Ei jännitä enää yhtä paljon kuin viime syksynä. Oli itseasiassa todella rentouttavaa palata tuttujen ihmisten pariin tuttuihin luokkiin työskentelemään tuttujen käytäntöjen mukaan. On helppo aloittaa opinnot loman jälkeen kun tietää suunnilleen mitä on luvassa. 

Tuttuus voi olla myös kirous. Monen päihteitä väärinkäyttävän on vaikea luopua vanhasta kurjasta elämästään, koska siihen on tottunut, ja se on muodostunut sitä kautta turvalliseksi, vaikka aiheuttaakin suurta tuhoa käyttäjälle itselleen, sekä hänen lähipiirilleen. Niinkuin esimerkiksi psykologian lisensiaatti ja teologian maisteri Pekka Järvinen kertoo Talouselämän nettisivuilla julkaistussa artikkelissa, ihminen vastustaa luonnostaan muutosta, ja vielä kun sekaan sotketaan vieroitusoireet, koko kaveripiirin vaihtaminen, ja mahdolliset velat ja tuomiot jotka päihdehuuruinen elämä on tuottanut, on uuden raittiin elämäntavan aloittaminen suunnaton askel.

Tähän ongelmalliseen siirtymäkohtaan on onneksi saatavilla apua, järjestöltä nimeltä Stop Huumeille ry. He haluavat tarjota täysin päihteetöntä ja kaikille täysi-ikäisille avointa maksutonta tekemistä, ja paikan jossa saa apua niin asumis-, kuin opiskeluasioissakin. Stoppilaiset kiertävät päihdekuntoutuslaitoksissa esittäytymässä ja kertomassa selviytymistarinoita. He jakavat ilosanomaa siitä, että se uusi ja tuntematon raitis elämä ei lopulta olekaan niin pelottava, ja että siirtymämatkalle on saatavilla vertaistukea ja apua.

Saimme koulukavereideni kanssa mahdollisuuden tutustua lähemmin Stopin touhuihin ja suunnitella yhteisen toimintapäivän, johon kutsumme mukaan kuntoutujia myös Oskelo-kodista ja Hietalinna-yhteisöstä. Teemaksi valitsimme hassuttelun, ja tavoite onkin nauraa ja syödä mahat kipeäksi loistavassa, kuntoutumista tukevassa seurassa.

Mielestäni on erittäin tärkeää näyttää raittiutensa alkuvaiheessa oleville, miten paljon paremmalta nauraminen tuntuu ilman päihteiden turruttavaa vaikutusta. Oma kokemukseni on, että vaikka huumausaineilla saa pahaa oloa hetkellisesti karkoitettua, kaikkoavat vedet silmissä räkätyskohtaukset yhtä kauas samaa matkaa. Kuten Kai Aulio kertoo Turun Sanomien artikkelissaan, nauraminen tutkitusti pidentää ikää, ja parantaa paskemmankin päivän, joten aiomme ottaa päivästä ilon irti ja hyvän olon mukaan loppupäiväksikin! 

Suvi

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi