Digitaalisuus yhteisöllisyyden tukena

Teksti: Anne Kajander, Jukka Lagerblom, Mari Piirainen ja Teemu Pitkänen

Yhteisöllisyyttä väitöskirjassaan tutkinut Taina Kalliokoski kuvaa ihmisen olevan sosiaalinen eläin, joka tarvitsee toisia ihmisiä tullakseen ihmiseksi, voidakseen hyvin ja hoitaakseen yhteisiä asioita. Yhteisöllisyyden edistämisessä on kolme tasoa: mahdollistamisen, toiminnan ja kokemuksen tasot. Digitaalisuuden hyödyntäminen yhteisöllisyyden ja osallisuuden toteuttamisessa toimii tälläkin hetkellä monin etäpalveluin, kuten jumppa-, keskustelu- ja yhdessä syömisen -ryhmissä. Mahdollistava taso toteutuu yhdessä kokoontumisen muodossa. Toiminnan taso toteutuu tavoitellessa yhteistä hyvää, kuten hyvinvointia tai toimintakyvyn ylläpitoa. Kokemuksellisuuden yksilöllisyys tulee esiin edellisissäkin, mutta parhaiten erilaisin viestisovellusten kautta pidetty yhteys läheisiin vie digitaalisuuden vielä enemmän tunnetasolle. Yhteisöllisyys toteutuukin jo käytössä olevin ratkaisuin, joista yksinkertaisin on Punaisen ristin verkkoystäväpalvelu, jossa vapaaehtoisen verkkoystävän kanssa voidaan viestitellä, pelata ym.

Virtuaalitodellisuuden kehittyminen luo uusia tapoja yhteisöllisyyteen. VR-lasien käyttöä on kokeiltu jo useissa hoivakodeissa, mistä saadut kokemukset ovat olleet myönteisiä. Ikäihmiset ovat saaneet vireyttä ja vaihtelua arkeen, ja heillä on ollut mahdollisuus vaihtaa ajatuksiaan kokemuksistaan yhteisöllisessä ilmapiirissä. VR-lasien kautta voidaan katsella myös reaaliaikaista videokuvaa esimerkiksi suvun juhlatilaisuuksista, joihin ikääntynyt ei ole pystynyt muutoin osallistumaan. Uudet teknologiset ratkaisut lisäävät entisestään virtuaalitodellisuuden käyttöalaa. Esimerkiksi Rendever-sovelluksessa ikääntyneet voivat muun muassa tavata läheisiään ja toimia heidän kanssaan virtuaalikodissa, johon on lisätty monenlaisia kokemuksellisia sisältöjä.

Suomi on harvaan asuttu maa ja digitaalisilla ratkaisuilla pystytään mahdollistamaan yhteisöllisyyttä pitkistä etäisyyksistä huolimatta. Mutta mitä siihen tarvitaan ennen kuin tekoälyllä tuotettu ystävä keskustelee Vilhon kanssa Helsingin olympialaisten merkityksestä kasvavassa nuoressa Vilhossa? Ainakin oppimista laitteiden käyttöön ja ymmärtämistä. Voisiko leski rakastua uudelleen tekoälykumppaniin ja saada elämänsä viimeisille vuosille merkityksellisyyttä? Monien deittisovellusten sekaan mahtuisi hyvin sovellus, jolla etsitään itselle sopivaa yhteisöä tositarkoituksella. Niin sanotun läntisen maailman väestö ikääntyy kovaa vauhtia ja on aivan varmaa, että teknologisia ratkaisuja kehitetään kiivaasti sinne, missä on tarpeita ja rahaa saatavilla. Ella Airola on pohtinut väitöstutkimuksessaan, joka koski ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalveluiden käytön vaativan jatkuvaa oppimista, sosiaalista tukea ja moninaista digitaalista osaamista. Hän peräänkuuluttaakin ikääntyneiden kanssa tekemisissä olevien pedagogisten taitojen perään.

Riippuen ikääntyneen taustasta, voi hänellä olla ennakkoluuloa ja pelokkuutta uusia laitteita kohtaan. Matkapuhelinten ja tablettitietokoneiden valmistajat ovat kehittäneet käyttöjärjestelmiinsä senioritilan, joka kädestä pitäen opastaa puhelimen asennuksessa käyttöön ja tekstien, ikonien sekä muiden ominaisuuksien räätälöimisen helposti luettavaksi ja käytettäväksi. Yleistä keskustelua seuratessa, nousee usein esiin mielipiteitä, pitäisikö käyttöjärjestelmien perustua helppokäyttöisyyteen jo alun alkaen. Suomessa valtaosa ikääntyneistä omistaa jo puhelimen, jossa on mahdollisuus käyttää viestintäsovelluksia. Älypuhelimet tietenkin yleistyvät väestön ikääntyessä, niiden ollessa nyt työikäisellä aikuisväestöllä laajasti käytössä. Pandemia-aika uskoaksemme vauhditti ikääntyneiden digiloikkaa, mutta paljon siitä on vielä hyödynnettävissä hyvässä ja pahassa.

Palvelumuotoilusta tutun yhteiskehittämisen avulla voidaan saada käyttäjäystävällisiä sovelluksia ja käyttäjät muuttuvat objekteista suunnittelijoiksi. Teknologian kehitys ja tekoälyn hyödyntäminen luovat ennennäkemätöntä maailmaa ja siinä on tosielämän science fictionia kaikille ikäpolville. Asenne ratkaisee, kuinka hyödynnämme mahdollisuudet sekä tunnistamme ja torjumme uhat. Toivottavasti teknologia nähdään tulevaisuudessa asiana, joka tuo lisää hyvinvointia ja parantaa osallistumisen mahdollisuuksia, eikä pelkästään hoivamenojen säästöjen keinoina. Vai voisivatko nämä olla yhdessä?

Sosiaalialan ammattilaisten olisi hyvä olla perillä teknologian kehityksestä ja mielellään myös mukana kehittämässä ikäihmisille suunnattuja digitaalisia palveluita. Heillä on näköalaa siihen, miten teknologiaa voidaan hyödyntää ikäihmisten palveluissa ja mahdollisuus myös tarjota niitä asiakkaille palveluohjauksen keinoin. Toki tähän tarvitsee sosiaalialan ammattilaisen mielenkiintoa ja omaa digiosaamista, mutta sitä varmasti monella jo on ja lisää erilaista osaamista voisi hankkia koulutuksen kautta. Koska teknologian hyödyntäminen on jo nykyaikaa, ja varmasti lisääntyy tulevaisuudessa, niin siltä ei voi kukaan ammattilainen ummistaa silmiään ja korviaan. Olisikin varmaan hyvä tässä vaiheessa tuoda tutkintoihin pakollisena digitaalisuus palveluissa -kurssi, jossa pohditaan asiaa myös eettiseltä näkökannalta ja näin valmistetaan sosiaalialan ammattilaisia jo koulutuksen kautta tulevaisuuden työelämään.

Lähteet:

Airola, E. 2022. Older people and eHealth service use. An exploration of a complex learning and care ecosystem in the rural areas of Finnish Lapland. Väitöskirja. Acta electronica Universitatis Lapponiensis 345. Lapin yli- opisto. Viitattu 24.11.2024. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-329-7

Helsingin yliopisto 2024. Yhteisöllisyys syntyy yhteisen hyvän tavoittelusta. Viitattu 24.11.2024. https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kulttuuri/yhteisollisyys-syntyy-yhteisen-hyvan-tavoittelusta

Hiltunen, S., Kuusisto, O. & Vapaavuori, S. (toim.) 2022. Selvitys ikääntyneiden digiosallisuudesta. Valli ry, Ikä- teknologiakeskus. Viitattu 24.11.2024. www.valli.fi/wp-content/uploads/2022/10/Selvitys-ikääntyneiden-di- giosallisuudesta-2022.pdf

Renderer 2023. Virtual Product Tour of Rendever. Viitattu 24.11.2024. https://www.rendever.com/product- tours

Rogers, S. 2020. How Virtual Reality Is Benefiting Seniors. Forbes. Viitattu 24.11.2024. https://www.for- bes.com/sites/solrogers/2020/02/26/how-virtual-reality-is-benefiting-seniors/#:~:text=Virtual%20Rea- lity%20%28VR%29%20is%20being%20used%20to%20better,needing%20to%20leave%20the%20com- fort%20of%20their%20home.

Suomen Punainen Risti 2024. Ystävä verkossa. Viitattu 24.11.2024. https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja- tukea/tukea-ja-toimintaa-verkossa/ystava-verkossa/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi