Elämänfilosofiani pohjautuu vahvasti vuoden -84 Karate Kid -elokuvaan. Wax on, wax off, ja lopulta osaat karatea. Helppoa, eikö totta? Teet minkä teet – kyllä ne palaset sieltä loksahtavat kohdalleen ja kokemukset yhdistyvät osaamiseksi.
Tänä päivänä nimenomaan arvostetaan elämänkokemuksia, maailmankatsomuksen avartamista matkustamisen kautta, oman polun kulkemista. Kaikki nämä kokemukset kerryttävä osaamista monelta eri kantilta – toki. Ne myös perustavanlaatuisesti muokkaavat ja vahvistavat meitä niin ihmisinä kuin työntekijöinäkin.
Kaiken tämän toivottu lopputulos on tietenkin (vähintäänkin) ihmisen ylevöittäminen eräänlaiseksi hybridiotukseksi. Tässä osaamisen sinfoniassa, jossa monen eri alan ja ihmisen ja kulttuurin tuntemista voidaan hyödyntää – Karate Kidin tavoin – monipuolisesti tulevissa työelämän haasteissa, siinä on tulevaisuus. Noin niin kuin teoriassa.
Mutta miten tämä peilautuu CV:ssä? Hiljaista tietoa ja elämänkokemusta voi joskus olla vaikea kvantifioida. Tutkinto: check. Kielitaito: check. Osaamistakin on, mutta se ei ole lineaarista. Pitäisi olla
mutta se paperi on armoton, ja jos ei se peilaa elämänkokemusta ja hiljaisen tiedon määrää, voi kova tekijä jäädä vaihtopenkille odottamaan omaa vuoroaan. Kun työhakemusten seulontakin jää nykyään algoritmien harkinnan varaan, voi olla vaikea päästä todistamaan omaa osaamistaan käytännössä.
Olet ehkä aina ollut vakuuttunut siitä, että kun kerran pääset näyttämään mihin pystyt, teet työnantajiin varmasti vaikutuksen. Suurin haasteesi on kuitenkin se, että ensin pitäisi päästä siihen pisteeseen saakka. Tie sinne on ohdakkeinen: ensin täytyy vakuuttaa osaamisestaan tietenkin itsensä, sitten HR-henkilö, mahdollisesti useampi rekrytointivastaava ja vielä tuleva esimies – algoritmeistä puhumattakaan. “Siis anteeksi mitä olet tehnyt opintojen jälkeen?” Tilannetta ei helpota se, että kilpailu on kovaa: hakijamäärät työhön kuin työhön, etenkin tämänhetkisessä taloudellisessa epävarmuudessa, ovat suuria.
Mutta se on vain osa totuutta. Kanssasi kilpailevat hakijat ovat lopulta aivan tavallisia ihmisiä hekin, he vain vaikuttavat paremmilta – paperilla. Tähän löytyy kuitenkin ratkaisu. FEC:in kaltaiset rekrytointikoulutusprojektit tarjoavat oivan mahdollisuuden kaltaisillemme mustille hevosille. Ohjelma tarjoutuu meille oman tien kulkijoille yhdenlaisena ohituskaistana. Se teleporttaa meidät suoraan työpaikan ytimeen koeajalle – ilman sen kummempaa sitoutumista sen enempää meiltä kuin työnantajaltakaan – ja siten mahdollistaa (kyllä, meidänkin) työllistymisen.
Sen sijaan, että joutuisit vakuuttelemaan paperille ja algoritmeille olevasi osaava tyyppi
pääsetkin havainnollistamaan sen käytännössä. Ehkä juuri sinä todella oletkin kaikkea sitä, ja vielä enemmän? Ja olemmehan me, yksisarvisia, monen eri asian summia. Kuinka moni voi sanoa samoin?
Seurataan siis niitä unelmia – luotetaan siihen että hyville tyypeille löytyy ottajia, ja karatepotkaistaan se jalka sinne oven väliin, sillä paperi ei aina kerro kaikkea. Me kun olemme jotain enemmän: me olemme
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!