Kulttuurista hyvinvointia ja kielen harjoittelua

Oletko koskaan miettinyt, mikä merkitys kulttuurilla ja kulttuuritoiminnalla on hyvinvointimme kannalta? Moni ei varmaan tule ajatelleeksi, miten iso rooli kulttuuritoiminnalla voi olla ja mitä sen harjoittamisella voidaan saavuttaa.

Me – kolme terveydenhoitajaopiskelijaa Laurean ammattikorkeakoulusta järjestimme museovierailun suomen kieltä harjoitteleville näyttelykeskus WeeGeehen, jossa sijaitsee Espoon modernin taiteen museo EMMA sekä Espoon kaupungin museo KAMU.

Kulttuuritapahtuma oli osa terveyden edistämisen projektia, joka toteutettiin osana EU:n osarahoittamaa Kivenkolosta aktiiviseen elämään -hanketta. Tämä hanke on Laurea-ammattikorkeakoulun ja Asukastila Kivenkolon yhteistyöhanke. Hankkeen tavoitteena on tukea espoolaisten, erityisesti maahanmuuttajien, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, pitkäaikaistyöttömien sekä työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden osallisuutta ja aktiivista toimijuutta omassa elämässään. (Laurea-ammattikorkeakoulu 2024.)

Projektin tavoite

Terveyden edistämisen projektimme tavoitteena oli tarjota suomen kieltä harjoitteleville mahdollisuus kehittää kielitaitoaan ja syventää ymmärrystään suomalaisesta kulttuurista. Lisäksi halusimme tukea heidän kotoutumistaan ja osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa tarjoamalla yhteisöllistä tekemistä, joka edistää sosiaalista vuorovaikutusta ja vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta.

Sosiaalisen tuen ja sosiaalisen verkostoitumisteorian malli

Hyödynsimme projektissamme sosiaalisen tuen ja sosiaalisen verkostoitumisteorian mallia. Tämä malli korostaa vuorovaikutuksen ja sosiaalisen tuen vaikutusta hyvinvointiin. Yhteinen tekeminen ja museokierroksen aikana heränneiden ajatusten vaihtaminen tukee sosiaalisia suhteita, yhteisöllisyyttä, kielen oppimista sekä vahvistaa yksilöiden terveyttä.

Sosiaaliset verkostot ja sosiaalinen tuki vaikuttavat terveyteen täyttämällä ihmisen sosiaalisia tarpeita, joita ovat esimerkiksi kumppanuus, läheisyys, yhteenkuuluvuuden tunne sekä oman arvon kokemus. Sosiaalisten verkostojen ja tuen ajatellaan vahvistavan yksilön ja yhteisön voimavaroja selviytyä, mikä vaikuttaa positiivisesti terveyteen. Lisäksi sosiaaliset verkostot ja tuki auttavat vähentämään stressitekijöitä ja vaikututtavat terveyskäyttäytymiseen. Toisaalta terveys vaikuttaa yksilön mahdollisuuksiin saavuttaa ja ylläpitää sosiaalisia verkostoja, mikä luo ilmiöön myös vastakkaisen vaikutuksen (Heaney & Israel 1997, Savolan & Koskinen-Ollonqvistin 2005, 53 mukaan.)

Kulttuuritoiminnan merkitys

Tutkimukset osoittavat, että kulttuurin kulutus, harrastukset ja taidetoiminta vaikuttavat myönteisesti yksilön terveyteen ja elämänlaatuun. Kulttuuritoimintaan osallistuminen lisää yhteisöllisyyttä, rakentaa verkostoja, parantaa mielialaa ja tuo elämään merkityksellisyyttä.

Boinkum Benson Konlaanin (2001) väitöskirjan mukaan kulttuuritoimintaan osallistumattomilla on 57 % suurempi sairastumisriski verrattuna osallistujien riskiin. Lisäksi tutkimuksessa on havaittu yhteys säännöllisen osallistumisen ja alhaisemman kuolleisuuden välillä. Yli 65-vuotiaiden kohdalla kulttuuritoiminta parantaa psyykkistä terveyttä: osallistujilla on parempi koettu terveys, vähemmän lääkärikäyntejä ja lääkityksiä, harvemmin kaatumisia ja muita terveysongelmia. (Nummelin 2011.)

Anneli Luoma-Kuikan (2020) mukaan kulttuuri tukee henkistä kasvua, vahvistaa itsetuntemusta ja lisää voimavaroja. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan kulttuuri- ja liikuntapalveluilla on iso merkitys maahanmuuttajien kotoutumisen ja osallisuuden edistämiselle. Palvelut ovat paitsi mielekästä tekemistä ja kohtaamista muiden ihmisten kanssa, mutta myös aitoa kulttuurien vuoropuhelua, mikä madaltaa maahanmuuttajien kynnystä tulla osalliseksi suomalaiseen yhteiskuntaan. (Opetus- ja kulttuuriministeriö 2024.)

Projektin toteutus

Projektin alussa otimme sähköpostitse yhteyttä Asukastilan yhteyshenkilöön ja sovimme tapahtuman järjestämisestä. Tapahtumasta tiedotettiin tekemämme mainoksen avulla, jonka yhteyshenkilö tulosti ja asetti esille Kivenkolon Asukastilaan. Osallistujat ilmoittautuivat yhteyshenkilölle, joka välitti tiedot meille.

Osallistujille jaettiin asukastilasta Kaikukortit, jotka oikeuttavat ilmaisiin kulttuuri- ja liikuntapalveluihin, kuten museovierailuihin, teatteriesityksiin, festivaaleihin, konsertteihin ja uimahalleihin (Kaikukortti 2023). Kaikukortti mahdollistaa matalan kynnyksen osallistumisen kulttuuri- ja taidetapahtumiin, mikä tukee hyvinvointia ja vähentää syrjäytymisriskiä.

Museovierailuun osallistui 6 suomen kieltä harjoittelevaa henkilöä. Vierailun aikana käytiin aktiivista keskustelua: pohdittiin taideteoksia, jaettiin mielipiteitä ja tutustuttiin suomalaiseen kulttuuriin. Osallistujille Kaikukortti oli jo entuudestaan tuttu, ja osa oli aiemmin vieraillut muun muassa modernin taiteen museo EMMA:ssa, museokeskus Vapriikissa ja Tiedekeskus Heurekassa.

Espoon kaupungin museo KAMU tarjosi mahdollisuuden tutustua Espoon historiaan ja Suomen kulttuuriin. EMMA:n näyttelyssä pääsimme ihastelemaan muun muassa Tapio Wirkkalan luomaa lasitaidetta. Hänen teoksensa ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta ja ne ovat merkittävä osa Suomen kulttuuri- ja muotoiluperintöä.

Tapahtuman aikana oli hienoa seurata, kuinka kulttuuritoiminta yhdisti eri taustoista tulevia ja eri kieltä puhuvia ihmisiä. Vuorovaikutus sujui luontevasti, ja suomen kieltä harjoittelevat saivat oivan mahdollisuuden käyttää ja kehittää kielitaitoaan. Keskustelu käytiin pääosin suomeksi, ajoittain käytettiin myös hieman englantia.

Palaute

Museovierailun päätteeksi keräsimme osallistujilta palautetta suullisesti ja sähköisen kyselyn avulla. Kysely sisälsi kuusi kysymystä, joihin vastaaminen onnistui puhelimella QR-koodin kautta. Kyselyn tulokset:

1. Piditkö tapahtumasta? 3 vastaajaa: 5 tähteä, 2 vastaajaa: 4 tähteä

2. Oliko tämä ensimmäinen kerta, kun osallistut tällaiseen tapahtumaan? 60 %: Kyllä

3. Saitko riittävästi tietoa tapahtumasta? 100 %: Kyllä

4. Miten todennäköisesti suosittelisit tapahtumaa ystävillesi? 3 vastaajaa: 5 tähteä, 2 vastaajaa: 4 tähteä

5. Täyttikö tapahtuma odotuksesi? 100%: Tapahtuma vastasi odotuksiani

6. Opitko jotain uutta? 80 %: Kyllä

Palautteen mukaan osallistujat pitivät museovierailusta ja oppivat uusia asioita. Kehittämisehdotuksia ei noussut esille.

Itsearviointi

Tapahtuma oli myös meille mieleinen ja onnistui mielestämme hyvin. Ajankäytössä ilmeni kuitenkin pieniä haasteita. Vierailun toivottiin päättyvän parkkiajan puitteissa, eli kahdessa tunnissa, ja myös me olimme arvioineet tämän ajan riittävän hyvin. Käytännössä kahden tunnin aika osoittautui kuitenkin hieman liian lyhyeksi. Ehdimme kiertää museon lähes kokonaan, mutta loppukeskustelulle jäi harmillisen vähän aikaa. Olisimme mielellämme syventyneet esimerkiksi osallistujien suosikkiteoksiin.

Sähköinen kysely toimi hyvin kaikilla paitsi yhdellä osallistujalla. Kokonaisuutena tapahtumasta jäi hyvä fiilis, ja koimme onnistuneemme tavoitteiden saavuttamisessa. Vietimme mukavan ja opettavaisen aamupäivän taiteen parissa, tarjoten osallistujille uusia kokemuksia ja oppimismahdollisuuksia.

Lähteet

Laurea-ammattikorkeakoulu 2024. Kivenkolosta aktiiviseen elämään. Viitattu 1.12.2024. https://www.laurea.fi/hankkeet/k/kivenkolosta-aktiiviseen-elamaan/#:~:text=Kivenkolon%20tiloissa%20järjestetään%20monenlaista%20kerho,järjestöt%2C%20oppilaitokset%20ja%20seurakunnat%20kumppanuushankkeena.

Luoma-Kuikka, A. 2020. Terveyttä ja hyvinvointia taiteesta. Sydänliitto: Helsinki. Viitattu 1.12.2024. https://sydan.fi/fakta/terveytta-ja-hyvinvointia-taiteesta/#:~:text=Kulttuuri%20tukee%20ihmisen%20henkistä%20kasvua,harrastaminen%20liitetään%20myös%20hyvään%20mielenterveyteen

Nummelin, S. 2011. Kulttuurin hyvinvointivaikutukset: onnea, elämyksiä, terveyttä. Tutkimuskatsauksia 1/2011. Kaupunkitutkimus- ja tietoyksikkö. Turun kaupunki. Viitattu 1.12.2024. https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files/tutkimuskatsauksia_2011-1.pdf

Opetus-ja kulttuuriministeriö 2024. Kulttuuri ja liikunta kotoutumisen tukena. Viitattu 1.12.2024. https://okm.fi/kulttuuri-ja-liikuntapalvelut

Savola, E. & Koskinen-Ollonqvist, P. 2005, 53. Terveyden edistäminen esimerkein. Käsitteitä ja selityksiä. Terveyden edistämisen keskus ry, julkaisuja 3, 2005. Viitattu 1.12.2024. https://docplayer.fi/3089622-Terveyden-edistaminen-esimerkein-kasitteita-ja-selityksia.html

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi