Teksti: Mattiina Olenius, Mariia Lappi ja Elina Nikitin
“Tarkoituksena on yhdistää ja aktivoida psyykkisiä haasteita kokevia henkilöitä ja vähentää yksinäisyyttä”
Eri mielenterveyden häiriöt koskettavat Suomessa monia. Tilastojen mukaan mielenterveyden häiriöitä on maassamme 15–20 prosentilla lapsista, 20–25 prosentilla aikuisista ja 16–30 prosentilla yli 65-vuotiaista (Reini 2016, 6).
Espoon mielenterveysyhdistys Emy ry on kaikille avoin yhteisö, jonka tarkoituksena on yhdistää ja aktivoida psyykkisiä haasteita kokevia henkilöitä ja vähentää yksinäisyyttä. Saimme Emy ry:n yhteistyökumppaniksi terveyden edistämisen projektiimme, jonka tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa toimintaryhmä Emyn jäsenille.
Toimintaryhmän teemaksi valikoitui Smoothie-baari.
Elintapojen vaikutus mielen hyvinvointiin
On yleisesti tiedossa, että terveilläkin ihmisillä terveelliset elämäntavat auttavat väsymykseen ja mielialan laskuun. Tämän lisäksi on todettu, että psyykkisten sairauksien hoidossa elintavoilla saattaa olla merkittävä rooli ja että elintavat voivat vaikuttaa esimerkiksi oireiden voimakkuuteen. (THL 2024.) On myös kerätty tutkimustietoa erityisesti ravitsemukseen liittyen ja osoitettu, että terveellinen ruokavalio voi suojata masennusoireilta (Seppälä, Kauppinen, Kautiainen, Vanhala & Koponen 2014).
Yhteisöllisyys yksilön mielenterveyden tukena
Osallisuuden kokemus on merkittävä voimavara, joka tukee ihmisten psyykkistä hyvinvointia. Lisäksi vertaistuki on merkittävä mielenterveyttä tukeva voimavara, joka vähentää esimerkiksi yksinäisyyden kokemusta (THL 2023a.) Mielenterveyden edistämistä tapahtuu yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan tasolla. Pelkästään tämän perusteella voi ajatella, että yhteisöllä on merkittävä osuus mielenterveyden edistämisessä.
Yhteisötasolla mielenterveyttä voidaan edistää esimerkiksi vahvistamalla sosiaalista tukea, yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä. (THL 2023b.)
Terveyden edistämisen malli
Valitsimme projektiimme Precede-proceed mallin, joka perustuu ajatukseen, että terveyskäyttäytyminen on moniulotteista ja siihen vaikuttavat lukuisat tekijät. Malli rakentuu osallistumisen periaatteeseen, jonka mukaan jokaisessa suunnittelun ja arvion vaiheessa tulisi huomioida kohderyhmä. Mallin ensimmäinen vaihe on sosiaalinen diagnoosi, jossa tutkitaan kohderyhmän omia tarpeita ja toiveita. Tästä mallin mukaan edetään mm. ympäristö- ja käyttäytymistekijöiden tarkasteluun ja kohti intervention suunnittelua, toteutusta ja arviointia. (Savola & Koskinen- Ollonqvist 2005, 48.
”Projektin tavoitteiksi kirjattiin tietoisuuden lisääminen terveellisistä ja helposti valmistettavista välipaloista, ryhmän aktivointi ja yhteisöllisyyden lisääminen”
Suunnitelmasta kohti toteutusta
Projektin alkuvaiheessa kävimme tutustumassa Emyn tiloihin ja tapaamassa toiminnanohjaajaa. Kohtaamispaikka Lilla Karyll sijaitsee Espoon keskuksen kupeessa kauniissa vanhassa puutalossa. Tapaaminen antoi selvät suuntaviivat projektillemme ja suunnitelmaa edistettiin kohderyhmän tarpeista käsin. Projektin tavoitteiksi kirjattiin tietoisuuden lisääminen terveellisistä ja helposti valmistettavista välipaloista, ryhmän aktivointi ja yhteisöllisyyden lisääminen. Smoothie- reseptejä suunniteltaessa tavoitteena oli valita ravitsemuksellisesti monipuoliset raaka-aineet ja huomioida myös visuaalisuus.
Punainen | Keltainen | Vihreä |
1 dl pakastemarjoja esim. | 2 dl pakastemangokuutioita | 1 prk. vaniljarahkaa |
mansikoita | 1 banaani | 4 dl pinaattia |
2 dl maustamatonta jogurttia | 1 kuorittu appelsiini | 2 dl ananasta |
1 dl maitoa | loraus appelsiinimehua | 1 vihreä omena |
2 rkl kauraleseitä | 1 rkl pellavan- tai | 2 tl sitruunamehua |
loraus hunajaa | auringonkukansiemeniä | 1,5 dl vettä |
Maitopohjaiset tuotteet voi hyvin korvata kasvipohjaisiin tuotteisiin kuten kaura- ja soijavalmisteisiin. |
”Smoothie-reseptejä suunniteltaessa tavoitteena oli valita ravitsemuksellisesti monipuoliset raaka-aineet ja huomioida myös visuaalisuus”
Ihania makuja, kohtaamisia ja onnistumisia
Toimintaryhmä toteutui marraskuun viimeisenä torstaina. Koleasta ja tihkusateisesta säästä huolimatta yhdeksän kymmenestä etukäteen ilmoittautuneesta osallistujasta saapui paikalle. Tunnelma oli selvästi innostunut ja meidät otettiin lämpimästi vastaan. Toteutus sujui suunnitelman mukaan, jopa paremmin kuin osasimme odottaa. Erityisen ilahduttavaa oli huomata, miten keskustelu soljui luontevasti smoothieden valmistuksesta uusiin ravitsemussuosituksiin, arkisista asioista lapsenlapsiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin.
Smoothiet ihastuttivat maullaan ja helppoudellaan. Kiitosta sai myös osallistujille valmiiksi tulostetut reseptit. Lopuksi pyysimme jokaiselta osallistujalta palautetta valmiiksi tulostetun lomakkeen muodossa. Moni koki saaneensa ideoita uusista ja helposti valmistettavista välipaloista. Lähes jokainen koki smoothien valmistuksen olleen erittäin mielekästä. Yli puolet osallistujista suunnitteli jatkossa valmistavansa smoothieita ainakin viikoittain, ja kaikki osallistujat kokivat ryhmään osallistumisen tuoneen sisältöä päivään joko paljon tai erittäin paljon. Suurin osa osallistujista jätti myös positiivista palautetta vapaan tekstin osioon.
”Erityisen ilahduttavaa oli huomata, miten keskustelu soljui luontevasti smoothieden valmistuksesta uusiin ravitsemussuosituksiin, arkisista asioista lapsenlapsiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin”
Omia ajatuksia projektiin liittyen
Kaiken kaikkiaan koimme projektin onnistuneen hienosti ja tavoitteiden mukaisesti. Projektityöskentely oli jouhevaa ja yhteistyökumppanin kanssa yhteydenpito mutkatonta. Erityisen tyytyväisiä olimme ryhmänohjauksen vuorovaikutukseen. Kaikilla meillä tuli myös ajatus siitä, että henkilökohtaisen elämän salliessa vapaaehtoistyö Emyn kaltaisessa yhteisössä olisi varmasti mielekästä.
Jotain vuorovaikutuksen onnistumisesta kertonee myös se, että yhtään kuvaa toimintaryhmän aikana ei tullut otettua.
Lähteet:
Reini, K. 2016. Mielenterveyden edistämisen taloudelliset vaikutukset – Nuorten miesten syrjäytymistä ehkäisevän Aikalisä-tukipalvelun arviointi. Vaasan yliopisto. Viitattu 22.11.2024. https://www.uwasa.fi/materiaali/pdf/isbn_978-952-476-678-4.pdf
Savola, E. & Koskinen-Ollonqvist P. 2005. Terveyden edistäminen esimerkein. Käsitteitä ja selityksiä. Terveyden edistämisen keskus ry, julkaisuja 3. Viitattu 27.11.2024. https://docplayer.fi/3089622-Terveyden-edistaminen-esimerkein-kasitteita-ja- selityksia.html
Seppälä, J., Kauppinen, A., Kautiainen, H., Vanhala, M. & Koponen, H. 2014. Masennus ja ruokavalio. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. Viitattu 27.11.2024. https://www.duodecimlehti.fi/duo11636
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023a. Mielenterveys. Mielenterveyden edistäminen. Viitattu 22.11.2024. https://thl.fi/aiheet/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/stigma- ja-syrjinta/tunnistaminen-ja-vahentaminen/yhteisot
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023b. Mielenterveys. Yhteisöt. Viitattu 31.10.2024. https://thl.fi/aiheet/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/stigma-ja- syrjinta/tunnistaminen-ja-vahentaminen/yhteisot
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024. Mielenterveys. Elintavat ja mielenterveyshäiriöt. Viitattu 27.11.2024. https://thl.fi/aiheet/mielenterveys/mielenterveyshairiot/elintavat-ja- mielenterveyshairiot
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!