Teksti: Saana Kurimo, Sini Rekonen & Zeynep Yildiz Kara
Liikunnan tärkeys ikääntyneille
Väestö ikääntyy kovaa vauhtia ja elinajanodotteet ovat pidentyneet, joten liikunnan merkitys ja vaikutukset iäkkäiden terveydelle ovat muodostuneet tärkeämmiksi tutkimuksen kohteiksi. Liikunnalla ja fyysisellä aktiivisuudella on lukuisia hyötyjä, kuten iäkkäiden toimintakyvyn edistäminen, sairauksien ja toiminnanvajavuuksien ehkäisy sekä itsenäisen selviytymisen ja elämänlaadun parantaminen. (UKK-instituutti 2024.)
Liikunnalla ei voida estää vanhenemista, mutta sen avulla voidaan hidastaa iän tuomia muutoksia ja pienentää niiden astetta ja seurauksia. Ikääntymisen myötä monet toiminnanvajavuudet yleistyvät ja tämä näkyy esimerkiksi vaikeuksina selviytyä päivittäisistä perustoiminnoista ja asioiden hoitamisesta. Jo pienetkin teot voivat iäkkäillä olla ratkaisevia elämänlaadun ja toimintakyvyn kannalta. ”Liikuntaa ei ole milloinkaan myöhäistä aloittaa, mutta sen lopettaminen on aina liian aikaista. ” (UKK-instituutti 2024.)
Projektin idea
Projektimme kohderyhmänä olivat Asukastila Kivenkolon seniorit, joille päätimme järjestää tuolijumpan, joka lisää heidän joka viikkoista liikkumistaan ja sosiaalisuuttaan. Tuolijumppa samalla vaikuttaa positiivisesti kognitiivisiin taitoihin, haastamalla senioreiden ratkaisukykyä muodostamalla sana annetuista kirjaimista. Viiden liikuntakerran jälkeen saatu pieni palkinto voisi myös motivoida heitä jatkamaan liikuntaa. Ideamme taustalla oli tutkittua teoriatietoa sekä terveyden edistämisen toimintamallit, kuten intervention suunnittelu ja sosiaalinen tuki sekä sosiaalinen verkostoitumisteoria.
Intervention suunnittelulla tarkoitetaan esimerkiksi toimenpiteitä ja ohjelmia, joiden avulla pyritään saamaan muutoksia käyttäytymisessä ja ympäristössä (Savola & Koskinen-Ollonqvist, 49). Sosiaalisen tuen ja sosiaalisen verkostoitumisteorian mukaan lukuisat tutkimukset ovat todenneet, että sosiaalisten suhteiden määrä ja laatu vaikuttavat terveyteen ja terveyskäyttäytymiseen ja vähentävät näin myös stressitekijöitä (Savola & Koskinen-Ollonqvist, 53).
Projektin tarkoitus ja tavoitteet
Ryhdyimme pohtimaan tekijöitä, jotka motivoisivat senioreita liikkumaan. Tutkiessamme aihetta huomasimme, että hauskuudella, terveyden ylläpitämisellä ja stressin lieventämisellä on suuri merkitys liikuntamotivaation lisäämisessä. (Patova & Venäläinen 2020.) Tästä syystä päätimme järjestää senioreille hauskan ja sosiaalista verkostoitumista edesauttavan liikuntatapahtuman.
Miten mitata tavoite?
Tavoitteemme mittaamiseksi päätimme antaa osallistujille jokaisen tuolijumppakerran jälkeen kirjainvihjeen, joista sitten muodostuisi viidennen kerran jälkeen sana ”TUOLI”. Jokaisen kerran jälkeen kirjaimet annettaisiin satunnaisessa järjestyksessä ja osallistujien tehtävänä olisi yhdistää kirjaimet itse ja ratkaista oikea sana. Oikean sanan muodostaneita suunnittelimme palkittavaksi pienellä palkinnolla. Tällä tavalla osallistuja myös kokisi, että jatkuva liikkuminen voi olla palkitsevaa.
Tuolijumppa kaikille
Suunnitelmavaiheessa pidimme ryhmämme kesken Teams-palavereita ja viestittelimme sähköpostitse yhteistyökumppanin kanssa käytännön asioista, kartoitimme kohderyhmäämme ja kysyimme heidän ajatuksiaan projektiimme liittyen. Toteutimme tuolijumpan Kivenkolossa 16.10. Valitettavasti emme saaneet kovin montaa senioria osallistumaan tuolijumppaamme kutsusta huolimatta, mutta pääsimme pitämään tuolijumpan Kivenkolon kieliharjoittelijoille. Kokonaisuudessaan osallistujia oli 10 henkilöä.
Toteutimme tuolijumpan valmiiksi laaditusta videosta. Kriteerinämme oli, että tuolijumppa on helppo ja mukaansatempaava. Koimme, että tuolijumppa sujui onnistuneesti, vaikka kielimuuriakin oli. Otimme osallistujat hyvin huomioon ja pyrimme toimimaan motivoivina tuolijumpan vetäjinä. Kielimuurista huolimatta osallistujien oli helppo seurata liikkeitämme. Kivenkolon tavoitteisiin kuuluu maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen sekä vuorovaikutuksen edistäminen maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä (LUVN 2024). Projektillamme halusimme tukea Kivenkolon toimintaa ja tämän vuoksi halusimme toteuttaa tuolijumpan, joka sopii kaikenikäisille elämäntaustasta riippumatta.
Sovimme yhteyshenkilön kanssa, että he saavat itse päättää, pitävätkö seuraavilla kerroilla tuolijumppaa vai muuta liikuntaa. Päätimme myös yhteyshenkilön ehdotuksesta, että kaikki osallistujat saisivat pienen palkinnon kunkin liikuntakerran jälkeen (sen sijaan, että osallistujat saisivat palkinnon vasta viidennen kerran jälkeen).
Palaute
Kysyimme viiden viikon jälkeen Kivenkolon yhteyshenkilöltä palautetta projektistamme ja saimme kuulla, että jumppaa oli pidetty neljä kertaa, eli yksi kerta oli vielä pitämättä. Osallistujat olivat myös tykänneet jumpasta ja kokeneet sen hyväksi. He olivat toivoneet, että jumppaa pidettäisiin myös ensi vuonna. Kivenkolossa oli päätetty, että heillä on nyt vakituisesti torstaiaamuisin jumppaa.
Tiedustelimme yhteyshenkilöltä, motivoiko hänen mielestään sanajahti vai pieni palkinto osallistujia enemmän jumppaamaan? Saimme vastaukseksi, että eniten motivoi itse jumppa. Osallistujamäärät olivat vaihdelleet, sillä välillä osa oli sairaana, mutta toisaalta tuli myös uusia osallistujia. Yhteyshenkilö kertoi, että kaiken kaikkiaan asiakkaat olivat pitäneet jumpasta ja nauttineet siitä.
Saimme ensimmäisen toteutuskerran jälkeen osallistujilta yhteensä 10 palautetta jakamiemme palautelomakkeiden kautta. Alla näiden tulokset:
- Piditkö tuolijumpasta?
- Täysin samaa mieltä: 7 vastausta
- Osittain samaa mieltä: 3 vastausta
- Koitko tuolijumpan hyödylliseksi?
- Täysin samaa mieltä: 4 vastausta
- Osittain samaa mieltä: 6 vastausta
- Motivoiko “sanajahti” sinua osallistumaan useammin tuolijumppaan?
- Täysin samaa mieltä: 4 vastausta
- Osittain samaa mieltä: 5 vastausta
- Osittain eri mieltä: 1 vastausta
- Aiotko osallistua seuraavalla kerralla?
- Täysin samaa mieltä: 9 vastausta
- Täysin eri mieltä: 1 vastausta
Loppusanat
Koimme, että projektimme onnistui ja ideamme oli hyvä, vaikka emme tavoittaneet varsinaista kohderyhmäämme. Osallistujilta saamamme palaute vahvisti tätä tunnetta. Oli hienoa kuulla, että tuolijumppaa oli toivottu pidettävän myös jatkossa. Projektimme siis saavutti jatkumon, sillä Kivenkolossa päätettiin järjestää vastaavia jumppia säännöllisesti torstaiaamuisin.
Ryhmämme sisäinen kommunikaatio onnistui käyttämällä erilaisia viestintävälineitä. Itse tuolijumppa toteutettiin valmiin videon avulla, mikä varmisti sen helppouden ja saavutettavuuden kaikille osallistujille myös tulevaisuudessa.
Pohdimme, että vaikka osallistujat olivat kokeneet jumppahetket mukaviksi, tarkkaa osallistujamäärää tai tuloksia oli vaikea saada myöhemmin selville. Emme varsinaisesti tiedä, lisääntyikö tai vähenikö osallistujamäärä tai, ovatko osallistujat saaneet sanan ratkaistua. Palautelomake oli kuitenkin hyvä, sillä sen avulla saimme ensimmäisen tuolijumppahetken jälkeen välittömästi palautetta osallistujilta. Koemme, että projektimme tarjosi arvokkaan kokemuksen niin meille projektin tekijöille kuin myös siihen osallistuneille.
Lähteet
LUVN 2024. Asukastila Kivenkolo. Viitattu 2.12.2024. https://www.luvn.fi/fi/toimipisteet/kivenkolo
Nepin nettijumpat 2024. Aloittelijan kevyt TUOLIJUMPPA – Ei harjoitusvälineitä! I 10 min. Youtube. Viitattu 30.11.2024. https://www.youtube.com/watch?v=rT6zKzmmRQo&t=6s
Patova A. & Venäläinen M. 2020. Senioreiden liikuntamotivaatioon vaikuttavat tekijät. Opinnäytetyö. Laurea-ammattikorkeakoulu. Fysioterapeuttikoulutus. Viitattu 30.11.2024. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/349156/Patova_Anssi_Venalainen_Markus.pdf?s equence=2
Savola, E. & Koskinen-Ollonqvist P. 2005. Terveyden edistäminen esimerkein, Käsitteitä ja selityksiä. Terveyden edistämisen keskus ry, julkaisuja 3, 2005. Viitattu 30.11.2024. https://docplayer.fi/3089622-Terveyden-edistaminen-esimerkein-kasitteita-ja-selityksia.html
Terävä, H. 2023. Yle. THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja viidennes kokee nukkuvansa liian vähän. Viitattu 30.11.2024. https://yle.fi/a/74-20056890
UKK-instituutti 2024. Liikunta ja ikääntyminen. Viitattu 30.11.2024. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-vaikutukset/liikunta-ja-ikaantyminen/
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!