Millaista on olla asunnottomana Helsingissä?

Suomessa on noin 5500 asunnotonta, joista noin puolet elää pääkaupunki seudulla. Millainen Helsinki on asunnottoman silmin, entä millaista on olla asunnottomana Helsingissä? Näihin asunnottomien kokemuksiin tutustutaan Yle Areenan juttusarjassa, jossa tavataan eri puolilla Helsinkiä asuvia ihmisiä ja tutustutaan eri kaupunginosiin. Tässä jaksossa tavattiin Seppo, Jaska ja Minna, jotka ovat joko entisiä tai nykyisiä asunnottomia. Näitä kolmea asunnotonta yhdistää se, että he käyvät mielellään Vailla vakinaista asuntoa ry:n vertais- ja vapaaehtoistoiminnan keskuksessa.  

Sepon kokemus

Seppo ajautui asunnottomaksi parisuhteessa tapahtuneen eron takia, jonka seurauksena on ollut asunnottomana nyt kolmen vuoden ajan. Hän kertoi, että helpoin ratkaisu oli itse lähteä kadulle ja antaa vaimon jäädä asumaan entiseen asuntoon. Seppo kertoi tulleensa aivan normaalista kansalaisesta kadulla eläväksi. Hän nukkuu lämpiminä kesäöinä ulkona ja talvella asemalla tai niissä sisätiloissa, joissa saa olla. Helsingin rautatieaseman siipirakennus on Sepon mielestä hyvä yöpymispaikka, jos vain ovet ovat auki ja paikalla on hyväsydämellisiä vartioita. Osa vartioista saattaa Sepon mukaan häätää hänet ulos, kun taas toiset ovat tilanteeseen nähden ymmärtäväisempiä. Jos huono tuuri käy, niin asemapiha on ainut paikka, jos voi talvisin olla.  

Seppo kuvailee elämäänsä hyvin epävakaaksi ja rankaksi, sillä hän joutuu jatkuvasti olemaan varuillaan terveyden ja turvallisuuden takia.

Asunnottomuus vuosien aikana Seppo on oppinut tuntemaan Helsingin paikat missä minäkin päivänä ja kellon lyömäänä voi olla. Hän tietää paikat, joissa voi nukkua lattialla ja paikat, joissa voi vain istua. Tähän vaikutta pitkälti myös turvallisuus. Sepon mukaan Helsingin keskusta, Kalasataman ja Itäkeskuksen alueet ovat asunnottomien suosiossa, sillä näistä paikoista löytyy talvella sisätilat, joissa voi olla. 

Jaskan kokemus

Jaskan asuu tällä hetkellä kaupungin vuokra-asunnossa. Hän on saanut molemmista aikaisemmista asunnoistaan häädöt, jonka seurauksena on ollut asunnottomana. Jaska on asunut myös asunnottomille tarkoitetussa asuntolassa, jonka kautta hänelle järjestettiin mahdollisuus kaupungin vuokra-asuntoon.

Asunnottomana ollessaan Jaska eli katuelämää kassit käsissään, joskus kavereiden luona tai ulkosalla Alppipuiston kalliolla. Jaskan mielestä asunnottoman on helpoin päästä Helsingin keskustan ja Kallion alueilla suojaisiin sisätiloihin.  

Minnan kokemus

Minna on elänyt kolme vuotta asunnottomana syvässä päihdekierteessä, mutta nyt hän on saanut oman asunnon.

Hän eli koko asunnottomuus ajan Koffin puistossa ja nukkui yönsä puiston vessassa, kylmimpinä öinä jopa kolme takkia päällekkäin.

Syvän päihdekierteen aikana Minna pahoinpideltiin puiston vessassa. Hän sai vakavia palovammoja, joiden seurauksena hän on joutunut opettelemaan kävelemisen ja puhumisen uudelleen. Kaikesta huolimatta Helsinki on Minnan mielestä asunnottomalle ihan hyvä paikka ystävällisten ihmisten myötä. Minna ei kuitenkaan ole menettänyt toivoa maailmaa kohtaan, vaikka onkin ollut asunnottomana. 

Asunnottomien kokemuksia oli mielenkiintoista, mutta samalla raastava kuunnella. Kenenkään ei tulisi kokea asunnottomuutta, sillä asunto on ihmisoikeus, johon jokaisella tulisi olla mahdollisuus. Sepon, Jaskan ja Minnan kokemuksista oli positiivista huomata kuitenkin se, että he ovat löytäneet vertais- ja vapaaehtoistoiminnan keskuksen, johon on matala kynnys mennä ja, josta saa apua. On tärkeää tehdä asunnottomuus näkyväksi ilmöksi, jotta kukaan ei joutusi kokemaan Sepon, Jaskan tai Minnan kohtaamia kokemuksia omalla kohdallaan.

-Vilma 

Lähteet: 

Yle Areena. Oletko kuullut Helsingistä. Asunnottomuus – Millainen Helsinki on niille, jotka eivät asu missään. Viitattu 14.11.2019. 

https://areena.yle.fi/1-50300057 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi