Miten kertoa lapselle vanhemman vankeudesta?

Vanhemman vankeus koskettaa koko perhettä. Lapset reagoivat eri tavoin. Joku lapsi saattaa kysellä paljon ja joku toinen puolestaan ei kysy mitään ja antaa ymmärtää kaiken olevan hyvin. Vaikeneminen ei kuitenkaan tarkoita, että lapsella ei olisi kysymyksiä mielessään. Hän ei välttämättä vain osaa pukea niitä sanoiksi. (THL 2019.) Mitä aikuisen tulisi tehdä auttaakseen lasta ja miten?

Lapset kaipaavat rehellistä tietoa ja haluavat kuulla, missä perheestä puuttuva aikuinen on ja miksi. Joskus lapsen kanssa päästään puhumaan tulevasta vankeusrangaistuksesta jo siinä vaiheessa kun vanhempi on vasta menossa sinne. Voidakseen hyvin, tulee lapsen saada tietää mitä tapahtuu.(Krits 2021.) Juttelin työssäni lastensuojelulaitoksessa erään nuoren kanssa, jonka molemmat vanhemmat ovat vankilassa. Tuomioita on vuosien saatossa ollut useita ja halusin tietää, miten hänelle on aikanaan pikkulapsena vanhempien vankeusrangaistuksista kerrottu. Hän sanoi, että tieto oli jo pienenä tullut puhelimitse ja asia oli kerrottu suoraan, juuri niinkuin se on, koska nuoren mukaan heidän perheessään on tapana puhua asioista suoraan. Kun kysyin, olisiko se hänen mielestään pitänyt kertoa jollain toisella tavalla, oli hän sitä mieltä, että ei olisi tarvinnut, vaan asia meni juuri sillä tavalla kuin pitikin. Hän on oppinut pitämään vankilaa luonnollisena osana elämänkulkua. Kertomansa mukaan hän on varma, että jossain vaiheessa itsekin sinne joutuu.

Vaikka vanhemman vankeudesta tulee kertoa rehellisesti, ei kuitenkaan ihan kaikkea tarvitse kertoa. Tässä tulee ottaa huomioon lapsen ikä-ja kehitystaso. Joskus voi käydä niin, että lapselle voi joutua kertomaan hätävalheen, koska ei itsekään tarkkaan tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Hätävalhe tulee kuitenkin oikaista mahdollisimman pian ja alusta asti ottaa sellainen lähestymistapa, ettei koskaan valehtele, vaan mieluummin jättää valikoidusti kertomatta sellaiset asiat, jotka eivät vielä lapsen ikä-ja kehitystasolle sovi. Krits 2021.) Asiasta voi myös puhua vähitellen, asia kerrallaan. Joskus voi mennä pitkäkin aika, että lapsen kehitystaso on riittävä “koko tarinan” kuulemiseen. Rehellisyys tuo lapselle turvaa, sillä lapsi voi alkaa helposti kuvitella tilanteen todellisuutta vakavampana ja luulla, että vanhempi on vaikkapa kuolemansairas. Tässäkin tapauksessa totuus on lapselle helpotus. Lapsi voi myös kyseenalaistaa valehtelevan vanhemman. Mikä kaikki muu on valhetta?

VINKKEJÄ LAPSELLE KERTOMISEEN

  • Kerro asia kerrallaan ja ole rehellinen
  • On hyvä , jos lapsi voi esittää kysymyksiä suoraan tuomitulle vanhemmalle
  • Parasta olisi, jos vanhemmat voisivat valmistautua yhdessä kertomaan lapselle
  • Mikäli kertominen on vaikeaa, voi apua pyytää esim. Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe-toiminnan työntekijältä
  • Vaikeista asioista puhuminen ei ole vaarallista. Lapsi saa nähdä myös vanhemman surullisena
  • Älä kuormita lasta asioilla, joista on parempi puhua aikuisten kesken
  • Jos keskustelun aloittaminen tuntuu vaikealta, voi avuksi ottaa vaikka kirjan tai elokuvan

ESIMERKKEJÄ SIITÄ, MITÄ LAPSELLE VOI KERTOA

  • Tein jotain mitä ei saisi tehdä ja sen vuoksi joudun olemaan vankilassa jonkin aikaa
  • Olen käyttänyt lääkkeitä/huumeita ja tullut niistä riippuvaiseksi, minkä vuoksi…
  • Olen vienyt muilta tavaroita/asioita, jotka eivät ole minun
  • Tein toiselle ihmiselle pahasti, jonka vuoksi joudun olemaan vankilassa pitkään
  • Tein toiselle ihmiselle niin pahasti, että hän kuoli

KIRJAVINKKEJÄ

  • Miirun isä on vankilassa (Noora Alanen & Anne Muhonen). Kriminaalihuollon tukisäätiö 2020.
  • Minttu, Jason ja Peikonhäntä, lasten kuvakirjoja kipeistä aiheista. (Päivi Heikkilä- Halttunen) Avain 2010.
  • Osmo nalle ja isän erehdys. (Pirjo ja Pekka Arvola ja Johanna Sarajärvi). Pieni karhu 2011.
  • Mitähän sille kuuluu nyt? Opas nuorelle, jonka läheinen on vankilassa. (Pia Bergströn, Noora Alanen, Mervi Ruohonen ja Tarja Sassi). Kriminaalihuollon tukisäätiö 2020.

Lähteet:

Kriminaalihuollon tukisäätiö 2021. Uusi opas vangin läheisille. Nyt tuntuu pahalta, mutta ajan myötä helpottaa. Viitattu 26.3.2022. https://www.krits.fi/wp-content/uploads/2021/01/krits_laheistenopas_verkkoon.pdf

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2019. Vanhemman vankeusrangaistus. Lastensuojelun käsikirja. Viitattu 26.3.2022. https://thl.fi/fi/web/lastensuojelun-kasikirja/tyoprosessi/erityiskysymykset/vanhemman-vankeusrangaistus

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Miten kertoa lapselle vanhemman vankeudesta?”

  1. Heippa Hanna,

    Tämä oli todella kattava ja mielenkiintoisen blogikirjoitus! Toit hyvin esille sitä, että lapset ovat yksilöitä sekä sen, että lapsen kehitystaso tulee ottaa huomioon, kun lapselle kerrotaan uutiset vanhemman vankeudesta. Tietoa voi nimenomaan antaa lapsen varttuessa lisää. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että lapselle ei valehdella, eikä lasta pidetä tyhmänä. Hänet tulee vain kohdata ikätaso ja lapsen oma persoona huomioiden.

    Kiitos tekstistä!

    – Riina

Kommentoi