ESITTELY

Tervetuloa blogiimme! Olemme neljä sosionomi opiskelijaa ja aiomme kirjoittaa blogia kehitysvammaisuudesta. Meillä ei ole juurikaan aikaisempaa kokemusta kehitysvammaisuudesta tai työskentelystä kehitysvammaisten parissa, mutta haluamme perehtyä asiaan teidän lukijoiden kanssa. Toivomme teiltä ideoita ja toiveita blogin sisältöön liittyen. Päivitämme blogia kerran viikossa. Blogimme käsittelee mm. Kehitysvammaisuutta siihen liittyviä haasteita, tarpeita ja ennakkoluuloja.  Lopuksi kerromme vielä lyhyesti itsestämme:

Lue lisää ESITTELY

Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu

Moikka! Tänään ajattelin kertoa teille vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelusta. Olen itse aiemmalta ammatiltani viittomakielen tulkki ja olen opiskellut myös puhevammaisten tulkiksi. Näin ollen minulla on kokemusta vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluista tulkin näkökulmasta. Minusta tuntuu, että erityisesti puhevammaiset henkilöt tai heidän lähipiirinsä eivät aina ole tietoisia oikeudesta tulkkauspalveluun ja siksikin halusin kertoa teille nyt enemmän tästä asiasta.

Kuten montaa yhteiskunnan pyörittämää toimintaa, niin tätäkin, säätelee laki. Laki on nimeltään laki vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelusta. Tulkkauspalvelulaki määrittelee sen, kenellä on oikeus saada Kelan maksamaa tulkkauspalvelua. Tulkkauspalvelua voi saada, jos henkilöllä on kuulovamma, näkövamma tai puhevamma, joka vaikeuttaa henkilön osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin, kuten vaikkapa opiskeluun, työssäkäyntiin, harrastamiseen tai eri paikoissa asiointiin.

Henkilöllä on oltava käytössään jokin kommunikaatiomenetelmä, jotta tulkkipalvelupäätöksen voi saada. Kommunikaatiomenetelmiä, joilla voidaan tulkata, on todella monia. Mainitsen tässä niistä nyt muutamia. Voit siis olla esimerkiksi viittomakielinen, viitotulla puheella kommunikoiva, tukiviittomin, kuvin tai vaikkapa jonkin laitteen tai sovelluksen avulla kommunikoiva, jotta sinulla on oikeus saada tulkkauspalvelua.

Tulkkauspalvelupäätöstä haetaan Kelalta ja sitä varten tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijan tai puheterapeutin lausunto kommunikaatiostasi ja tulkin tarpeestasi. Sitten, kun olet saanut Kelalta päätöksen tulkkauspalvelusta, voit alkaa käyttää tulkkia ihan missä vain häntä tarvitset kommunikointia edistämään, vaikkapa päivätoiminnassa, koulussa tai sukulaisten kanssa jutellessa.

Kehitysvammaisilla henkilöillä voi olla haasteita kommunikoinnissa muiden kanssa. Tällöin kommunikoinnissa voi auttaa se, että puhevammaisten tulkki, joka on henkilölle tuttu ja ymmärtää tätä hyvin, voi eri tavoilla ja menetelmillä auttaa henkilöä ilmaisemaan itseään muille ja tätä kautta osallistumaan yhteiskuntaan paremmin. Tulkki voi myös tarvittaessa tulkata muiden puhetta henkilölle, esimerkiksi piirtämällä viestiä tukevia kuvia, kirjoittamalla ydinsanoja tai vaikka käyttämällä asiakkaan kuvakansiota.

Jos sinusta tuntuu, että sinulle tai jollekin tutullesi voisi olla apua tulkkauspalvelusta, kannattaa tutustua asiaan lisää esimerkiksi Kelan sivuilta (https://www.kela.fi/vammaistentulkkauspalvelu-hae-oikeutta). Toivottavasti saitte tästä kirjoituksesta uutta tietoa vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelusta. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Tutustutaan vammaispalveluihin!

Tervetuloa minunkin puolesta, Elämää kehitysvamman kanssa -blogimme pariin. 🌞 Kerroin postauksessani teille hieman kehitysvammaisten palveluista. Kehitysvammaisillehan kuuluu kaikki samat palvelut kuin muille yhteiskunnan jäsenille.  

Lue lisää Tutustutaan vammaispalveluihin!

Mitä kehitysvammaisuus on?

Hei arvoisat lukijamme ja tervetuloa uuteen postaukseen! Tänään käsittelemme hieman yleisesti, että lääketieteellisesti mitä kehitysvammaisuus on. Löysin hyviä sivustoja, jossa kirjoitettiin kattavasti monista eri näkökulmista ja jaan linkit blogitekstin loppuun, jos aihe alkoi kiinnostamaan!

Lue lisää Mitä kehitysvammaisuus on?