Haastattelu kehitysvammaisten asumisyksikössä

Noniin! Heippa kaikille ja tervetuloa minun toisen postauksen pariin. 🌞 Kävin tosiaan haastattelemassa kehitysvammaisten asumisyksikön asukasta. Haastateltavan nimi muutettu julkaisuun yksityisyydensuojan vuoksi.  Nyt pääsette tutustumaan hetkeksi haastateltavan arkeen.

Haastateltavani toimi 47-vuotias Mikko.  Mikko on lievästi kehitysvammainen mies, jolla kehitysvamma on todettua aikuisiän kynnyksellä.  Mikko asuu tällä hetkellä asumisyksikköön kuuluvassa rivitalossa. Mikko kertoi, että hänen asumismuodossaan olevan tukea saatavilla ympäri vuorokauden. Mikko kokee tarvitsevan tukea erilasissa arjen askareissa kuten, asunnon siivouksessa ja pyykinpesussa. Mikko nosti haastattelussa esille, että hänen asumisyksikössään apua ja tukea saa aina kun sitä tarvitsee.  Asuinympäristöä Mikko kuvaili rauhalliseksi, kodinomaiseksi sekä turvalliseksi. Asumisyksikön ohjaajien, Mikko kertoi olevan mukavia, auttavaisia sekä ammattitaitoisia. Mikolla on tietyt rutiinit arjessa ja niihin kuuluu mm. päiväkeskuksessa käynnit ma-to, harrastukset kuten musiikkikerho 1x viikossa sekä asumisyksikön tarjoama musiikkikerho 1x viikossa. Mikko saunoo yleensä lauantaisin ja siivoaa asunnon perjantaisin. Mikon päivät kuluvat nopeasti, koska päivisin on paljon ohjelmaa.  

Tässä esimerkki Mikon päivästä: 

  • Aamulla herätys, jonka jälkeen aamutoimet ja aamupala. ⏰ 
  • Päiväkeskukseen lähtö, siellä Mikko puuha erinäisiä töitä kuten keittiöhommia, pakkausta sekä alihankintaa.🎨 
  • Päiväkeskuksen jälkeen on päivällinen klo 16🥗 
  • Illalla harrastuksia sopivassa suhteessa vapaa-/ omaan-aikaan🎸 
  • Ulkoilua🌻 
  • Iltapala sekä iltatoimet🌚 
  • Klo 20-21 Mikko käy nukkumaan😴 

Lapsuudessa Mikko on asunut kotona vanhempien luona. Tällöin Mikolla oli ihana oma kissa sekä lemmikki marsu. Mikon tukiverkostoon kuuluu asumispalveluyksikön ohjaajien sekä ihanien kavereiden lisäksi äiti ja sisko. Äidin luona Mikko käy joka toinen viikonloppu ja kulkee sinne taksikyydillä. Mikko kertoi minulle menetyksistä joita on elämän aikana joutunut kokemaan, niitä olivat isän sekä toisen siskon kuolema ja viimeisimpänä ero naisystävästä 5-vuoden seurustelun jälkeen. Mikon eleistä ja ilmeistä kävi, kuitenkin mielestäni ilmi, että nämä menetykset on ollut Mikolle vaikeita ja raskaita, vaikkakin Mikko puhui minulle niistä todella avoimesti sekä kauniisti. Kiitos Mikolle siitä!💓  

Haastattelun lopuksi, kysyin Mikolta miten hänellä tällä hetkellä menee? Mikko kertoi hänellä nyt menevän hyvin ja hänen olevan tyytyväinen ja onnellinen omaan elämäntilanteeseen.  

Itselleni vahvistui tämän haastattelun myötä se, kuinka ihminen voi olla onnellinen vaikeidenkin asioidenkin äärellä.  

Kiitos Mikolle vielä tätäkin kautta haastattelusta! 🙏 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Haastattelu kehitysvammaisten asumisyksikössä”

  1. Kiitos mahtavalle Mikolle kun halusi osallistua dialogiin, joka avaa maailmaa paikkaan josta itsellä ei ole hirveästi myöskään kokemusta. Olipa miellyttävää kuulla asumisyksiköiden toiminnasta ja siitä, että Mikko kokee olonsa hyväksi siellä. Se ei aina minusta ole täysin itsestäänselvää ei pelkästään ihmisillä, jotka asuvat tuetussa asumisyksikössä vaan ylipäätään yksinasuvilla. Olipa piristävää lukea tätä !

Kommentoi