8 tunnettua henkilöä

Heippa! Ja tervetuloa viimeiseen blogipostaukseeni! Toiveita ei juurikaan ollut lukijoilta sadellut niin ajattelin kirjoittaa hieman kevyemmän setin. Vammaisuutta ja kehitysvammaisuutta on esiintynyt tai esiintyy monilla julkisuuden henkilöillä kuin urheilijoilla tai muilla vaikuttajilla. Haluaisin nostaa 8 henkilöä ja kunnioittaa heidän saavutuksiaan, omasta vammastaan huolimatta.

Stevie Wonder

1950-luvulla syntynyt laulaja, musiikintekijä ja tuottaja. Stevie Wonder aka Stevland Hardaway Morris syntyi lähes sokeana ja nopeasti hänen syntymänsä jälkeen hän sokeutui täysin. Tämä ei kuitenkaan estänyt Steveä toteuttamaan musiikki uraansa, 13- vuotiaana hän sävelsi kappaleen ”Fingertips” joka oli listasuosikki Amerikassa 1970-luvulla. Tämä nosti Stevie Wonderin uran, hän on voittanut 25 grammy palkintoa ja myynyt yli 100 miljoonaa levyä kansainvälisesti.

Helen Keller

Kirjailija, aktivisti ja luennoitsija. Helen syntyi vuonna 1880 Alabamassa ja hän sai 19-kuukautisena aivokuumeen, jonka jälkiseurauksena hän menetti näkönsä ja kuulonsa. Vuonna 1888 Keller aloitti opiskelun Perkinsin sokeiden koulussa ja valmistuttuaan hän omisti elämänsä sokeiden ja kuurosokeiden auttajana hän on kirjoittanut monta teosta ja artikkeleita elämänsä aikana.

Nick Vujicic

Nicholas James Vujicic syntynyt vuonna1982, hän on australialainen saarnaaja ja puhuja. Hän syntyi ilman käsiä ja jalkoja harvinaisen oireyhtymän tetra-amelia syndrooman takia. Nuoruudessaa Nick kärsi masennuksesta, mutta 17-vuotiaana hän päätti perustaa Life Without Limbs-hyväntekeväisyysjärjestön. Hän on  myös suorittanut kaksi taloustieteen korkeakoulututkintoa, mutta nykyään hän pitää puheita ympäri maailmaa inspiroiden ja keskittyy vähäosaisten asioihin.

Nader Khalili

20-vuotias uimari, joka oli ensimmäinen kehitysvammainen suomalainen, joka kilpaili paraolympialaisissa 2000-luvulla. Naderilla diagnosoitiin jo pienenä autismi, Naderin äidin mukaan Nader on epätyypillinen autisti, sillä hän ottaa kontaktia muihin ihmisiin ja juttelee. Nader kilpaili Tokion paraolympialaisissa vuonna 2020.

Frida Kahlo

Meksikossa syntynyt Fridasta tuli taidemaalari, jonka teokset ovat erittäin tunnettuja nykypäivänäkin. Frida sairasti varhaislapsuudessa polion, joka aiheutti hänelle fyysisiä jalan ja selkärangan ongelmia.

Stephen Hawking

1942 vuonna syntynyt brittiläinen tieteilijä ja fyysikko. Hawkingsillä todettiin ALS-tauti, joka aiheutti hänelle täydellisen halvautumisen päästä varpaisiin. Hawkin Hawkingin tutkimukset mustista aukoista johtivat merkittävään löytöön vuonna 1970. Vuonna 1974 käyttämällä kvanttiteoriaa mustien aukkojen ominaisuuksien tutkimiseen Hawking kykeni osoittamaan, että mustat aukot tuottavat säteilyä, joita nimitetään Hawkingin säteilynä.

Ludwig Van Beethoven

Saksalainen säveltäjä klassismin ja romantiikan siirtymäkaudella. Ludwig syntyi vuonna 1770 ja alkoi säveltämisen ja soittamisen jo todella nuorena. Vuonna 1880 Beethovenilla alkoi ilmetä kuulonheikentymistä ja lopulta hän kuuroutui täysin.  Hänen teoksiaan soitetaan edelleen konserteissa.

Aaron Fotheringman

Vuonna 1991 syntynyt Aaron kärsi Spina Bifidasta, mikä aiheutti jalkojen halvautumisen ja 8-vuotiaana hän kulki täysin pyörätuolilla. Hän sai nuoruudessa veljensä kanssa idean skeittipuistossa, että mitä jos hänkin voisi tehdä bmx- tyylisiä temppuja, mutta pyörätuolilla? Useiden kaatumisten ja harjoitteluiden jälkeen 14-vuotiaana Aaron teki takaperin voltin pyörätuolilla ja kaksoistakaperin voltin 18-vuotiaana. Hän on esiintynyt muutamissa tapahtumissa ja jatkaa edelleen temppujensa hiomista.

Toivottavasti tämä kirjoitus luo jokaiselle inspiraatiota siihen, että mikään ei ole mahdotonta ja kaikkea voi saavuttaa lähtökohdistaan tai kunnostaan huolimatta. Ihanaa alkanutta 2022 vuotta ja toivottavasti tykkäsitte postauksesta!

Lähteet: https://www.paralympia.fi/uutinen/8060-nader-khalilista-suomen-ensimmaeinen-kehitysvammainen-apurahaurheilija

https://www.aaronfotheringham.com/about/

https://www.britannica.com/biography/Frida-Kahlo

https://www.bbc.co.uk/teach/a-brief-history-of-stephen-hawking/z43k382

https://peda.net/kontiolahti/ahokkalan-koulu/musiikki2/musiikki/3-j%C3%A4rjen-juoksu/3-8-ludwig-van

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “8 tunnettua henkilöä”

  1. Moikka.
    Tämä on todella hyvä postaus. Mielestäni tallaiset esimerkit ovat hyviä nuorille ja ehkä ihan aikuisillekin. Tässä on hyvä opetus, että jos omaat jonkun vamman, se ei ole pakosti este. Nämä julkisuuden henkilöt on aina hyvä esimerkki. Pitää uskoo itseensä ja keksiä keinoja toteuttaa unelmansa.

Kommentoi