Yökiitäjä

Yökiitäjän autopartion tehtävänä on löytää kaduilta kodittomat, jotka eivät itse etsi palveluita. Pääkaupunkiseudulta löytyy kodittomia, jotka eivät omasta tahdosta halua hakeutua palveluiden piiriin. Yösijana toimii rappukäytävät, lehtiroskikset, julkiset tilat tai itse rakennettu hökkeli metsässä, missä saa rauhassa nukkua yönsä.

Yökiitäjä kulkee öisin liikkuvana ja etsivänä työyksikkönä. Yökiitäjä pyrkii tavoittamaan ulkona asuvia kodittomia, jotka ovat jääneet palveluiden ulkopuolelle. Näin saadaan ehkäistyä heidän henkeä ja terveyttä uhkaavien vammojen syntyä ja tukea palveluiden piiriin pääsyssä. Yökiitäjän mukana toimii kaksi sairaanhoitajaa, jotka tarjoavat ensiapua, henkilökunta ohjaa ja kuljettaa tarvittaessa hätämajoitukseen, selviämisasemalle tai päivystykseen. Yökiitäjät jakavat myös lahjoitettuja vaatteita ja ruokaa. Yökiitäjille voi ilmoittaa ulkona majailevista asunnottomista. Autopartio käy tarkistamassa asunnottoman henkilön tilanteen ja tarjoavat apua. Ilmoitukset voi iltaisin tehdä puhelimitse, muina aikoina tekstiviestillä tai sähköpostilla, tarkemmat aikataulut löytyvät Yökiitäjän nettisivuilta, alla olevasta linkistä. Yökiitäjä liikkuu tällä hetkellä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. (Vva ry)

– Nyt käymme ensin tuossa Kaisaniemen puiston edustalla. Siellä on yleinen käymälä ja tiedämme, että siinä asustaa seitsemänkymppinen venäläismies, kertoo Yökiitäjässä työskentelevä, sairaanhoitaja Vesa Timberg.

Yökiitäjällä voi olla hotspotteja tai tutuksi tulleita ulkona majailevia asiakkaita, joita liikkuva autopartio käy katsastamassa. Joillekkin kodittomille on kehittynyt jopa lempinimiä. Yökiitäjä-partio kohtaa kadulla kuukaudessa kymmeniä asunnottomia. Niille, joille yökiitäjän apu kelpaa, partio neuvoo, mistä saa apuaa ja yösijan. He myös arvioivat terveydentilan ja opastavat tarvittaessa hoitoon. Vaikka kaikki kodittomat eivät aina apua halua, laskee yhdistys pelastaneensa tähän mennessä satojen ihmisten elämän. (Yle uutiset)

– Anastasia

Lähteet:

Yle. Luettu 19.11.2019. https://yle.fi/uutiset/3-8663280

Vva RY. Luettu 19.11.2019. https://vvary.fi/yokiitaja/

Iltalehti. Luettu 19.11.2019. https://www.iltalehti.fi/viihde/a/2016041121400113

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi