Terve mieli ei addiktoidu

Nikotiini aiheuttaa nikotiiniriippuvuutta. Alkoholi aiheuttaa alkoholiriippuvuutta. Huumeet aiheuttavat huumeriippuvuutta. Mutta onko addiktion syntymä näin yksinkertainen ja helppo selittää? Onko addiktio ja ongelma syntynyt vasta sillä hetkellä, kun riippuvuutta aiheuttavaa ainetta on nautittu, vai onko ongelma jossain paljon syvemmällä?

Kuvahaun tulos: drugs "
Kuva lainattu.

Kaikkien päihdyttävien tai hyvää oloa tuovien substanssien käyttäjiin suhtautuminen on edelleen nykypäivänäkin erittän usein riippuvaista syyttävä. On helppoa nähdä, että alkoholismi, huumeriippuvuus tai ylipaino on ihmisestä itsestään johtuvaa ja itseaiheutettua – tai vähintäänkin aineen itsensä syytä. Kuitenkin tämä näkökulma on väärä – paljon suurempi syy piilee elinolosuhteissa, kuin itse aineesta.

Rottakokeissa todettiin, että mikäli rotan laittaa häkkiin kahden vesipullon kanssa  – joista toisessa on puhdasta vettä ja toisen veteen oli sekoitettu heroiinia tai kokaiinia – rotat lähes poikkeuksetta joivat huumaavaa vettä, kunnes lopulta kuolivat. Bruce Alexander huomasi kokeessa kuitenkin puutteen – rotat olivat häkissä yksinään, ilman minkäänlaisia virikkeitä. Rottien ainoa tekeminen oli juoda huumaavaa vettä. Brucen johtamassa Rat Park-tutkimuksessa rotille tarjottiin puhtaan ja huumaavan veden lisäksi jotain muutakin. Rotat elivät isoissa häkeissä, joissa niillä oli paljon erilaisia aktiviteetteja. Leluja, kiipeilymahdollisuuksia ja paljon lajitovereita. Tässä tutkimuksessa rotat eivät lähes koskaan juoneet huumattua vettä, yksikään niistä ei juonut vettä holtittomasti, saati saanut yliannostusta.

Ihmiset ovat laumaeläimiä ja sosiaalisia olentoja. Meillä kaikilla on tarve kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta jonkun – tai jonkin kanssa. Mikäli meillä ei syystä tai toisesta ole ihmissuhteita, terveitä harrastuksia tai mitään, minkä kanssa kuluttaa vapaa-aikaamme positiivisessa mielessä, etsimme helpotusta muualta. Luomme epäterveellisiä tapoja niin somen ylikulutuksen, päihteidenkäytön, seksi- tai peliriippuvuuksien muodossa tai syömme itsemme sairaiksi. Saamme näistä asioista hetkellisesti sen, mitä olemme kaivanneet – dopamiinia, serotoniinia, endorfiinia. Hyvän olon. Kun edelleen elinolosuhteet ovat hyvää oloa tuottamattoma muutoin ja kuvioon lisätään mikä tahansa edes hetkellistä hyvinvointia lisäävä aine – addiktion ainekset ovat kasassa.

Kuvahaun tulos: addiction"
Kuva lainattu.

Ratkaisu addiktioon on löytää elämälle muuta sisältöä, kuin riippuvuus ja saada oikeanlaista ja riittävää apua addiktion alla piileviin syihin. Addiktissa elävä yksinäisyys, ulkopuolisuudentunne, traumat, suru, pelko, viha  tai aggressio – mitä tahansa se onkaan, pitäisi pyrkiä hoitamaan ja tarjoamaan addiktille apua ja tukea rangaistusten sijaan. Vaikka addiktion kanssa on hankalaa työskennellä, ei se ole mahdotonta. Avainsanoja addiktien kanssa työskennellessä ovat ymmärtäväisyys, kärsivällisyys ja uusien hyvää oloa tuottavien asioiden löytäminen. Tietenkään ei tule myöskään sulkea pois sitä reaaliteettia, että pitkään käytettynä suurin osa aineista aiheuttaa myös voimakkaan fyysisen riippuvuuden ja aineen tulon loppuminen aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä vieroitusoireita. Näiden vieroitusoireiden hoito on yhdessä elinolosuhderemontin kanssa äärimmäisen tärkeää.  

Riippuvaiset ovat riippuvuuden kohteestaan riippuen todella erilaisessa asemassa. Ruokariippuvaiset, seksiriippuvaiset, tupakoijat ja alkoholistit monien muiden mukana nauttiat suotuisaa asemaa siinä mielessä, että heidän on helppoa hakea apua – jo siitä syystä, että nämä ovat suhteellisen tavallisia aiheita nyky-yhteiskunnassa ja niihin liittyvä stigma ja häpeä ovat suhteellisen pieniä. Näiden riippuvuuksien ruokkimisesta ei ole myöskään ulkopuolisia juridisia rangaistuksia, sakkojen tai vankeusrangaistusten muodossa. Tässä kohdassa huumeriippuvaiset ovat paljon huonommassa asemassa. Häpeä addiktiosta on usein vahvempi ja käyttöön liittyy paljon salailua, lisäksi käyttörikosten rangaistukset aiheuttavat jo olemassaolevien ongelmien päälle yhteiskunnasta syrjäytymistä.

Jotta kaikilla riippuvaisilla on yhtäläinen mahdollisuus hakea apua ja selviytyä koettelemuksistaan, tulee meidän yhteiskuntana muuttaa suhtautumistamme addiktioihin ja nähdä, miten addiktiot oikeasti toimivat. Apu ei löydy addiktia syyttämällä tai rankaisemalla. Apu löytyy ymmärtämällä.  

1 ajatus aiheesta “Terve mieli ei addiktoidu”

  1. Todella hyvin rakennettu postaus! Aihe on mielenkiintoinen ja ajankohtainen, sillä jännityksellä odotellaan miten käy kun kansalaisaloite dekriminalisoinnista menee eduskuntaan. Suomessa olisi jokatapauksessa tehtävä isoja muutoksia hoitojärjestelmään, viitaten tekstiisi.

Kommentoi