Projektimme piti toteuttaa maahanmuuttajille kohdennetussa kaverikerhossa. Projekti jäi toteuttamatta ja nyt ajattelinkin viimeiseksi blogipostauksekseni ottaa aiheeksi yleisesti maahanmuuttajuuden suomessa.
Itselleni maahanmuuttajuus ei ole mitenkään läheinen asia käytännön kautta. Työssäni varhaiskasvatuksessa toki olen tehnyt työtä maahanmuuttajien kanssa ja olen ryhmässäni hoitanut maahanmuuttajien lapsia. Oma työyksikköni on alueella, missä on maahanmuuttajia, mutta ei kovin paljoa. Olikin mielenkiintoista tämän projektin kautta lähteä tutustumaan asiaan enemmän.
Katsoin väestöliiton sivuilta muutamia tilastollisia kaavioita, joissa näkee hyvin havainnoillistettuna Suomen tilannetta vuonna 2017. Usein arjessa kuulee puhuttavan maahanmuuttajista verrattuna toiseen ihonväriin, eikä niinkään siihen, että mistä maasta ihminen on tullut. Tässä listauksessa tulee hyvin selville määrällisesti, että mistä maista ja kulttuureista Suomeen on eniten muutettu. Laitan tähän vielä linkin väestöliiton sivuille, missä on maahanmuuttajien määristä enemmän tietoa.
Tutustuin myös sisäministeriön sivuihin maahanmuuttoon liittyen. Sieltä löytyi paljon tietoa maahanmuutosta.
“Sisäministeriö vastaa maahanmuuttoa koskevan lainsäädännön valmistelusta, ohjaa ja kehittää maahanmuuttohallintoa sekä tulosohjaa Maahanmuuttovirastoa. Tavoitteena on hallittu ja yhteiskunnallisesti kestävä maahanmuutto sekä turvallisesti avoin Suomi, jossa jokainen löytää paikkansa.“
https://intermin.fi/maahanmuutto
Tähän loppuun vielä väestöliiton sivulta määritelmä maahanmuuttajasta.
“Tilastoissa ja tutkimuksissa maahanmuuttajalla tarkoitetaan yleensä sellaista Suomeen muuttanutta ulkomaan kansalaista, joka aikoo asua maassa pidempään. Maahanmuuttajalla voidaan joskus viitata myös sellaiseen henkilöön, joka on syntynyt Suomessa, mutta jonka vanhemmat tai toinen vanhemmista on muuttanut Suomeen (ns. toisen sukupolven maahanmuuttaja).“
https://www.vaestoliitto.fi/tieto_ja_tutkimus/vaestontutkimuslaitos/tilastoja/maahanmuuttajat/
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!