Mielenterveys
Kun mietin, mitä on mielenterveys tulee mieleen ensimmäisenä ongelmat, mutta jos lähestymme asiaa toisin. Mitä on hyvä mielenterveys? Mielestäni hyvä mielenterveys on sitä, että nautimme elämästämme, se antaa voimaa jaksaa pienet ja hiukan suuremmatkin vastoinkäymiset. Hyvää mielenterveyttä pitää hoitaa niin kuin fyysistäkin terveyttä. Siihen vaikuttavat, perhe, kasvatus, ihmissuhteet, työt, opiskelu, kaikki arkiset asiat. Välillä on liikaa kiirettä ja stressiä . Silloin pitäisi pysähtyä, levätä yrittää löytää niitä pieniä asioita, jotka auttavat. Aina kuitenkaan näin ei pysty tekemään. Elämässä saattaa tapahtua jotain mihin ei omat voimavarat riitä. Silloin tarvitsemme apua. Avuksi saattaa riittää, että joku kuuntelee, mutta toisinaan tarvitaan apua ammattilaisilta.
Apua mielenterveys asioihin voi hakea omalta terveysasemalta, kouluterveydenhoitajalta tai työterveydestä. Mieli ry:n kriisipuhelin ja kriisikeskukset auttavat, jos elämässä on vaikeaa tai on tapahtunut jotain odottamatonta ja järkyttävää. Mielenterveystalo ja Nuorten Mielenterveystalon nettisivuilta löytää luotettavaa tietoa mielenterveyden hoidosta ja oman alueen palveluista. ( MIELI ry 23.2.2022 ) https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx
https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/Pages/default.aspx
Eläinavusteinen terapia
Mitä on eläinavusteinen terapia? Animal Assisted Therapy, AAT Eläinavusteista terapiaa järjestetään, kun hoidettavalla henkilöllä on diagnoosi, se on tavoitteellista ja tavoitteita seurataan. Hoitoa antaa henkilö, joka on käynyt Sosiaali- tai terveysalan terapeutiksi ja hän käyttää apunaan eläimiä terapiassa. (eläinavusteinen terapia 2022)
Eläinavusteinen toiminta Animal Assisted Activity, AAA on sellaista että, eläimet käyvät vierailuilla esimerkiksi hoitolaitoksissa ilahduttamassa ja piristämässä asukkaita. Suomessa järjestetään ystävä- ja kaverikoira toimintaa. Toiminnassa voi olla kaikennäköisiä eläimiä kuten kissoja, koiria, kanoja. Tämä parantaa ihmisten elämän laatua ja antaa virikkeitä. (eläinavusteinen toiminta 2022)
Eläimet ovat söpöjä ja ihania ja niitä on vaikea vastustaa. Tämä on varmastikin yksi syy miksi eläimiä käytetään hyödyksi terapiassa. Eläimillä on rauhoittava vaikutus kun niitä saa rapsuttaa ja paijata. Itsekin pidän kun saa rapsuttaa kissaa mummolassa ja koiraa tutuilla käydessä. Kissalle, koiralle tai vaikka marsulle voi kertoa huolensa ja se ymmärtää sinua. Eläimet tietävät varmasti omistajiensa murheet, ilot ja salaisuudet ja pitävät ne omana tietonaan. Kertominen kuitenkin helpottaa kun joku kuuntelee. Eläimet ovat aina kuuluneet elämääni tavalla tai toisella. Lapsena meillä oli kaksi kissaa, Hupu ja Mirri sekä koira nimeltä Ransu. Muistan kun ensimmäinen kissamme Hupu sai poikasia, olivat ne maailman ihanimpia. Pennut olivat huoneessani laatikossa, mutta eihän ne siellä kauaa pysyneet. Ne kiipesivät yöllä peitonkulmaa pitkin sänkyyni ja siitä nukkumaan tyynylleni. Siellä sitten nukuttiin kaikki yhdessä 5 kissanpentua, emokissa ja minä. Kissat antoivat hyvää mieltä, lämpöä ja iloa pienelle tytölle.
Kaikki eläimet eivät kuitenkaan voi olla terapia eläimiä vaan eläin on aina koulutettu ja turvallinen. Jos kyseessä on koira terapiaeläimenä, niin koira suorittaa soveltuvuuskokeen ja työnäytön. Terapeutin pitää ylläpitää ammattiosaamistaan. Eläinkään ei voi työskennellä koko ajan vaan sen tulee myös saada palautua. (Hippo terapiaklinikka 2021)
Tutkimustietoa siitä, että Eläinavusteinen terapia ja kuntoutuspalvelu auttaa lasten, nuorten ja aikuisten mielenterveyden hoidossa on paljon. Yksi tällaisista terapiamuodoista on ratsastusterapia. Suomessa on paljon koulutettuja ratsastusterapeutteja lähes koko maassa. Ratsastusterapia on koulutetun terapiahevosen ja terapeutin toteuttamaa kuntoutusta, joka on myös tavoitteellista. Terapiahevosta käytetään asiakkaasta riippuen motoriseen, toiminnalliseen, pedagogiseen ja psykologiseen kuntoutukseen. Hevosen liikkuminen ja lämpöisyys saa aikaan rentoutumista. Ratsastusterapiaa käytetään myös psyykkiseen kuntoutukseen. (Ratsastusterapia 2019)
Itse uskon, että kaikenlainen eläinavusteinen terapia ja toiminta on hyväksi ihmisille. Lemmikkien omistajat saavat iloa eläin ystävistään. On todella hienoa, että eläimet voivat tuoda iloa myös ihmisille, joilla ei ole itsellään eläimiä. Ne piristävät vanhuksia vanhainkodeissa ja lapsia esimerkiksi kouluissa. Ajattelen myös, että tuo ratsastusterapia on hyvin voimaannuttava kokemus, koska hevonen on iso ja luotettava ammattitaitoisen terapeutin apu ja se varmasti antaa myös paljon hoidettavalle henkilölle.
Eläimen läsnäolo rauhoittaa, kosketus eläimeen tuo läheisyyttä ja lohtua. Vuorovaikutus tapahtuu sanattomasti, ruumiinkielellä, joka on sanallista vuorovaikutusta suoraviivaisempaa ja vahvempaa. Eläimen läsnäolo on pyyteetöntä, se ei arvostele ketään ja läsnäolo on luontevaa. (Eläin rinnalla kulkijana 2021)
Eläimet opettavat vastuullisuutta, empatiaa, hetkessä elämistä, elinikäistä toveruutta.
Lähteet
Eläinavusteinen kuntoutus 2021. Viitattu 21.3.2022.https://www.hippoterapiaklinikka.fi/elainavusteinen-kuntoutus/
Eläinavusteiset menetelmät 2022. Viitattu 21.3.2022.https://www.gcfinland.fi/green-care-/menetelmat/elainavusteiset-menetelmat/
Mielenterveyspalvelut 2022. Viitattu 22.3.2022.https://mieli.fi/mielenterveys-koetuksella/miten-hakea-apua-mielenterveyden-ongelmiin/mielenterveyspalvelut/
Ratsastusterapia 2019. Viitattu22.3.2022.https://suomenratsastusterapeutit.fi/ratsastusterapia/
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Ihanan aiheen olet valinnut! Eläimet ovat todellä lähellä sydäntäni. Minulla on viisi koiraa, joista useimpia olen välillä ottanut mukaan töihin lastensuojelulaitokseen. Koirani eivät ole koulutettuja työkoiria, mutta jo pelkästään ihan tavallisen ystävällisen lemmikin läsnäolo tasoittaa tunneilmapiiriä uskomattomasti.
Viime syksynä meille tuli 300 grammaa painava chihuahuan pentu hoitoon. Sillä oli ongelmia verensokerin laskun kanssa ja minun piti ottaa se töihin mukaan, jotta saatoin ruokkia sen muutaman tunnin välein. Voi miten paljon iloa tämä pikkiriikkinen ja reipas koiranpentu aiheutti lastensuojelulaitoksen asiakkaissa! Isot pojat makasivat lattialla ja pentu puri heitä parrasta. Pennun vahtivuoroista kilpailtiin. Pennun kanssa touhutessa unohtuivat monet kiukuttelut ja tappelut.
Eläin voi myös toimia lapselle peilinä. Yksi koiristani on tässä suhteessa erinomainen. Se on hyvin rauhallinen, eikä se ole kovin kiinnostunut vieraista ihmisistä, paitsi lapsista. Levottomasti käyttäytyvää lasta tai nuorta koira ei ole huomaavinaankaan, mutta kun henkilö on rauhassa, menee koira luokse silitettäväksi. Olen monta kertaa päässyt pohtimaan lapsen kanssa, miten vuorovaikutukseen pääsee paremmin kenen tahansa kanssa kun itse hieman rauhoittuu.
Minulla on ollut myös hevosia ja yksi hevosistani on toiminut terapiahevosena. Itselläni ei ole ratsastusterapeutin koulutusta, vaan lainasin sopimuksen mukaan hevosta terapiatyöhön. Kävin usein seuraamassa terapiatuokioita ja jo pelkästään se, että iso hevonen laskee päänsä ja ottaa hellästi tarjotun leipäpalan kädestä, on kenelle tahansa sykähdyttävä kokemus. Terapiahevonen kantaa ratsastajaa selässään kuin kalleinta aarretta. Ratsastusterapia ja sen vaikutukset ovat hyvin kokonaisvaltaisia.Olen kauan sitten tehnyt kandidaatintutkielmani ratsastusterapiasta ja nykyään aiheesta tiedetään varmasti paljon enemmän.
Kiitos hyvästä postauksestasi!
Eläimillä todellakin on mahtava vaikutus ihmisten mielialaan. Vanhassa työpaikassani kävi useasti vierailulla kaverikoirat ja asiakkaat olivat haltioissaan, kun heitä sai silittää ja halatakin. Osa asiakkaista kävi myös ratsastusterapiassa, josta myös oli selkeästi paljon iloa ja apua asiakkaille. Jo se, että pääsi tallille ja oli osa talliporukkaa antoi paljon.
Itselläni on kolme koiraa, enkä osaisi kuvitella elämääni ilman yhtäkään karvaista kaveria. Ne tuovat päivään iloa ja aistivat, jos mieliala on matalalla. Olen yhtä koiristani vienyt välillä töihin ilahduttamaan asiakkaita. Vaikka kyseessä ei ole terapiakoira on hän luonteeltaan niin rauhallinen ja kiltti, että uskallan hänet päästää ihmisten siliteltäväksi ja silmin nähden koiranikin nauttii saamastaan huomiosta 🙂
Kiitos kirjoituksestasi.
Eläimillä tosiaan on aivan uskomaton vaikutus ihmisiin! Itse työskentelen lastensuojeluyksikössä ja saanut huomata miten ne vaikuttavat lapsiin. Voin kertoa että aamut alkavat lapsilla ihan eri lailla koiran herättäminä. Johan herää sikeimminkin nukkuvat ja vieläpä saman tien. Monet työkavereistani ovat ottaneet koiriaan mukaansa työvuoroon tullessaan ja voi sitä iloa ja riemua sekä lapsilla että eläimillä kun ovat toisensa nähneet. Toki koirien näkeminen myös meitä ohjaajia ilahduttaa. Yksi koirista on virallinen kaverikoira ja jaksan joka kerta hämmästellä sen rauhallisuutta. Monet koirista on päässyt lasten toiveesta mukaamme laavureissuille ja lapset ovat saaneet kukin vuorollaan olla “koiravastuuvuorossa”. Jo pelkkä tehtävään nimeäminen aiheuttaa ylpeyttä lapsissa ja he todellakin osaavat kantaa vastuun tästä jännittävästä ja tärkeästä tehtävästä. Iltaisin on taas korostunut rauhallisuus ja olen monesti ihmetellyt kuinka levoton lapsi on rauhoittunut kun koira on mennyt “nukuttamaan”. Se, että koira on samassa huoneessa joko rapsuteltavana tai kuuntelemassa päivän mietteitä, on riittänyt rauhoittamaan lapsen. Myös se, kuinka hienosti lapset ohjaavat välillä toisiaan koiran käsittelyssä, lämmittää mieltäni. On todella sääli, ettei koiria voi esim. allergian tai muun syyn vuoksi viedä aina yksiköihin.
Vuonna 2020 työskentelin vastaanottokeskuksessa. Tuolloin minulla oli ilo työskennellä erään parikymmppisen Afgaani pojan omaohjaajana. Teimme paljon asioita yhdessä, mutta kaikki muuttui täysin kun eräänä päivänä jouduin ottamaan koirani mukaan töihin.
Meillä oli sovittu tapaaminen ja menimme kävelylle. Kerroin, että minun pitäisi käyttää koiraani jaloittelemassa kerran tunnissa ja nyt olisi taas sen aika. Hän varauksellisesti lähti mukaani. Matkalla hän kertoi yllättäen, että on aina halunnut koiran itselleen. Tämä jo enemmän, kuin mitä olin saanut hänestä haastateltua kohta 6 kuukautta jatkuneen yhteistyömme aikana. Olin hämmästynyt.
Kun Jager tuli auton perästä vierelleni pojan silmät syttyivät ja koko kehollinen olemus suoristui laahaavan raskaasta haamusta kuoriutui hetkessä hymyilevä ja hykertelevä nuori poika. Kun hän antoi uvan, vapautin Jagerin paikastaan vierelläni, jossa hän jo häntä vispaten oli odottanut tutustumista. Pojat tutustuivat toisiinsa ja ystävyys oli valmis.
Vaikka en ole terapeutti enkedes yrittänyt olla, en voinut olla huomaamatta Jagerin valtavaa vaikutusta poikaan. Myöhemmin hankin hänelle oman pillin ja teimme Jagerin kanssa palon tottelevaisuus harjoituksia keskuksen takapihalla olleella aidatulla tenniskentällä. Minusta näytti myös alusta asti, että Jager aisti pojassa jotain johon Jager reagoi aivan erityisellä tavalla. Jager on rakkauden täyteinen kaveri, jolla pusut ovat aina valmiina jaettaviksi, mutta tätä poikaa Jager hoivasi aivan erityisellä huolella. Myös heidän kommunikaationsa “treeneissä” oli poikkeuksellista. Vaikka käskyt olivat kielimuurin takaa tulevia hieman epätarkkoja, Jager tuntui keskittyvän niihin täysin toisella tavalla. Aivan kuin jokin rikkinäinen tuossa pojassa olisi alati vaatinut hänen huomiotaan. En voinut kuin liikuttua näiden kahden ystävyyden edessä. Yksi hienoimpia asioita joita olen urallani ihmisten kanssa saanut todistaa.
Hieman lähti lapasesta, mutta aihe nosti pintaa paljon muistoja.
Kiitos hyvästä kirjoituksesta!
Koen tärkeänä, että otit heti kirjoituksen alussa nimenomaan mielenterveyden näkökulman esille. Kuten jo edellisistä kirjoituksista nousee esille, niin eläimet osaavat monella tavalla kohdata vaikeassakin tilanteessa olevia ja kohottaa mielialaa. Eläinten rauhoittava ja tähän hetkeen pysäyttävä läsnäolon taito on korvaamatonta. Nostit myös kosketuksen merkityksen sekä eläinten pyyteettömän ja arvostelemattoman huomion antamisen. Kunpa osaisimme kohdata toisiamme samalla tavalla. Oli koskettavaa lukea kommentteja unohtumattomista kohtaamisista eläinten ja ihmisten välillä.