Vuosi 2020 on ollut nuorillekin monella tapaa erikoinen. Keväällä opetus tapahtui etänä, ystäviä ei voinut tavata, kesällä ei järjestetty tapahtumia eikä esimerkiksi rippukouluja ja ylioppilasjuhlatkin siirrettiin syksylle. Nuorisojärjestö Allianssin tekemän kyselyn mukaan 68% vastaajista koki koronakriisin tuoneen lisää ongelmia tai pahentaneen jo olemassa olevia ongelmia. Ahdistus, tylsyys ja yksinäisyys olivat isoja ongelmia nuorille kevään aikana. Nuoret ovatkin kokeneet korona-tilanteesta enemmän stressiä kuin vanhemmat ikäluokat.
Nyt syksyllä on uutisoitu moneen otteeseen siitä, ett nuoret eivät ole osanneet ottaa uusia rajoituksia todesta. HUSin diagnostiikkajohtaja oli sitä mieltä, että nuoret pilaavat joulun käytöksellään. Miten on mahdollista että tilanteessa, joka on varmasti kaikille vaikea, aletaan erikseen syyttämään nuoria ja nuoria aikuisia heidän toiminnastaan? Valtion nuorisoneuvoston kyselyn mukaan suurin osa nuorista on noudattanut ohjeita hyvin. Nuorten syyttely ei auta mitään, vaan tärkeintä on saada kaikki tasavertaisesti noudattamaan ohjeistuksia.
Tärkeää onkin, että nuorille saadaan oikeaa tietoa tilanteesta sekä vastuusta, sillä tilanteen hallinta on kaikkien vastuulla. On hyvä miettiä myös vanhempien esimerkkiä esimerkiksi maskin käytössä. Nuorille on tärkeää elää tässä hetkessä, joka voi pandemian edetessä näyttäytyä itsekkyytenä ja välinpitämättömyytenä, mutta todellisuudessa voi olla, että nuori ei vaan halua ajatella koko asiaa. Lasten psykoterapeutti Lotta Weckström-Lehdon mukaan on tärkeää, että vanhempi osaa eläytyä nuoren asemaan sekä kykenee keskustelemaan tilanteesta sekä sen aiheuttamista ongelmista.
Koronatilanteen keskellä nuorille on tärkeää valaa uskoa tulevaisuuteen, sillä muutenkin vaikean elämänvaiheen keskellä eläminen ilman koronakriisiäkin on vaikeaa. Monelta nuorelta on kevään muutosten takia mennyt esimerkiksi työpaikka alta ja tulevaisuuden suunnitelmat muuttuneet. Koska kriisin vaikutukset ovat todella pitkäaikaisia, onkin tärkeää panostaa nuorten mielenterveyspalveluihin sekä työllistymiseen, jotta tästäkin kriisistä päästään toivottavasti yli.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Mielenkiintoinen kommentti HUS:n lääkäriltä 😮 Lapsi tai tai nuori on vielä vaiheessa jossa kuvittelee olevansa kuolematon, eikä ymmärrä kuoleman lopullisuutta. Syy-seuraussuhteet voivat olla hukassa ja kuvitellaan ettei tauti hetkauta juuri häntä. Nuorelle on tärkeää saada olla vertaistensa kanssa kasvun vaiheessa jossa “kukaan ei ymmärrä” häntä niinkuin ystävät. Jos nuorella ei ole kotona ketään joka tukee ja kannustaa häntä opiskelussaan sekä takaa rauhallisen ympäristön opiskelua varten. Näin ei aina ole. Vanhemmat ovat kiireisiä ja stressaantuneita mahdollisesti lomautusten, irtisanomisien tai jatkuvan etötyöskentelyn vuoksi eivätkä pysty enää kannattelemaan epävarmassa tilanteessa olevaa nuorta itsensä lisäksi. Korona-aika on meille kaikille haastavaa monella eri tavalla. Joillekin ylitsepääsemättömän vaikeaa, joillekin vain erityisen työllistävää. Jälleen sosiaalialan palveluiden sekä ennaltaehkäisevän työn tarve nostaa päätänsä tässäkin asiassa. Tuetaan toisiamme, puhutaan ja kannustetaan. Eikä syytellä.