Surullinen Tarina

Jol ei oo vertoa… Riippuvaisuudesta kärsivällä on hankala ja vaikeuksia täynnä oleva elämä edessä. Ihmisellä, joka välittää hänestä, on myös oma hankala polkunsa kuljettavana. Läheisen, olkoon hän omainen tai ystävä, riippuvaisuus pystyy jättämään jäljet omaan elämään, joita ei tule vain sivuuttaa. Tutustun tässä kirjoituksessa aiheeseen vähän lähemmin.

Addiktiivinen, pelokas, aikuinen lapsi, normaalin etsijä, ylikiltti, draamahakuinen, ehdoton, perfektionisti, fatalisti ja läheisriippuvainen ovat yleisiä käyttäytymismalleja alkoholiongelmaisen läheisissä. Niiden ominaispiirteistä voit lukea lisää täältä. Löysitkö jotain, joka osuu sinuun itseesi? Minä löysin.

Kuva: Pixabay

Itselleen, sekä toiselle, anteeksi antaminen ja ymmärtäminen ovat vaikeimpia asioita, joita olen joutunut kokemaan läheisen riippuvuuden takia. Päihdelinkin-sivustolla on läheisen huonetaulu, johon pääsee tästä. Siinä mainitaan hyvin tärkeitä asioita, kuten puheeksi ottaminen, itsensä syyllistämisen lopettaminen ja tuen hakeminen myös itselleen. Kukaan meistä ei ole voittamaton ja ihmisen mielen resurssit ovat rajallisia. Voit tuntea olosi sellaiseksi, että et halua häiritä muita omilla ajatuksillasi tai et halua myöntää itseäsi heikoksi, mutta aitoa voimaa on pystyä myöntämään, että kaipaa apua.

Mistä apua pystyy löytämään?

Suomessa on monta järjestöä, jotka ovat jalkautuneet auttamaan päihteidenkäyttäjiä, mutta myös heidän läheisiään. AA:n kyljellä kulkee usein Al-Anon, joka tarjoaa vertaistukea alkoholistien läheisille. Al-Anon turvautuu myös ryhmätapaamisiin, 12 askeleen ohjelmaan ja vaikka alkuperäinen AA oli hyvin pitkälti kristinuskon Jumalaan linkitettynä, voi Al-Anonista saada apua uskonkäsityksestä riippumatta. Luottamuksellisuus ja nimettömyys ovat tärkeitä osa-alueita Al-Anonissa, jossa voi jakaa niin paljon, tai niin vähän, kuin itse haluaa. Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua, vaan voi vain astua sisään. Voit tutustua Al-Anoniin lähemmin tästä.

AAL (ACA) eli Alkoholistien Aikuiset Lapset on myös järjestö, joka antaa vertaistukea omaisille ja käyttää apuna ryhmätoimintoja, sekä 12 askelta – joissa tulee myös esiin oman voimattomuuden myöntäminen ja rukoilu, mutta apua pystyy saamaan ilman uskomusta myös. AAL antaa tukea nimenomaan ihmisille, jotka ovat oppineet ei-toivottuja käytösmalleja ja antaa työkaluja, joilla niitä voidaan auttaa – kasvaa aikuiseksi, joka ei ole enää omien reaktioidensa vanki. Toiminta perustuu nimettömyyteen ja vertaistukeen, ryhmätoimintoihin ja turvallisen sosiaalisen verkon luomiseen. Pääset tutustumaan AAL:n toimintaan lähemmin tästä.

Kuva: Pixabay

A-kilta, A-klinikkasäätiö ja Päihdelinkki tarjoavat myös omia vertaistukipalveluitaan omaisille ja läheisille, muun muassa keskustelualueiden kautta. Otan tähän esimerkiksi Varjomaailman, joka on A-klinikkasäätiön ylläpitämä tukipalvelu nuorille, joille aikuisten päihteidenkäyttö on muodostunut tai muodostumassa ongelmaksi. Varjomaailma on osa A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus-toimintaa. Nuori pystyy saamaan tukea, keskusteluapua ja neuvontaa nimettömästi nimimerkin kautta chat-palveluissa tai verkkoryhmissä. Pääset tutustumaan heidän toimintaansa tästä.

Loppusanat

Blogikirjoituksen tarkoituksena oli antaa tietoa ja tehdä pieni pintaraapaisu erilaisten vertaistukijärjestöjen toimintaan. Kyseiset järjestöt voivat olla kohtuullisen näkymättömiä, ellei niitä osaa etsiä ja tietoisuuden lisääminen niiden toiminnasta on tärkeää. Kukaan ei ole kamppailunsa kanssa yksin ja apua on saatavilla.

-Hannu

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Surullinen Tarina”

  1. Kiitos kirjoituksestasi! En ole edes ennen ajatellut, että tuollaisia käyttäytymismalleja voi syntyä, vaikka itsestäänselvää on, että alkoholismi vaikuttaa paljon läheisiinkin. Pystyn noista käyttäytymismalleista näkemään myös merkkejä omista tutuistani. Alkoholiongelmainen tarvitsee apua, mutta myös hänen läheisensä, kuten postauksessa sanoitkin. Onneksi vertaistukijärjestöjä on olemassa, vaikka ne eivät kovin yleisessä tiedossa vielä olekkaan.

Kommentoi